Αρης Σπηλιωτόπουλος
Τα µεσάνυχτα της περασµένης Δευτέρας ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, βρέθηκε αντιµέτωπος µε το φάσµα της διαγραφής του, όπως αναφέρουν κοµµατικές πηγές.
Ο Αντώνης Σαµαράς, παρά τις εισηγήσεις βασικών συµβούλων του, αποφάσισε να µην προχωρήσει σε πειθαρχικά µέτρα κι έκτοτε γίνονται κινήσεις εκατέρωθεν για να εκτονωθεί το βαρύ κλίµα που έχει διαµορφωθεί στα ανώτατα κλιµάκια του κόµµατος για τον πρώην υπουργό.
Αφορµή για να βρεθεί ο κ. Σπηλιωτόπουλος στην γκρίζα κοµµατική ζώνη στάθηκαν οι αποστάσεις του από την απόφασητης Ν.Δ. να δείξει τον δρόµο της Προανακριτικής για την υπόθεση της Siemens στον πρώην πρωθυπουργό Κων. Σηµίτη.
«Τους πρώην πρωθυπουργούς µε ενδείξεις δεν τους στέλνεις στο Ειδικό Δικαστήριο» είχε αναφέρει (στο Mega) ο νέος τοµεάρχηςΠαιδείας της Ν.Δ. και µε τη θέση αυτή όχι µόνο βρέθηκε απέναντι στην κοµµατική γραµµή, αλλά επέφερε καίριο πλήγµα στο γαλάζιο πόρισµα που προσπαθούσαν την ίδια ώρα να στηρίξουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαµαρά.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα ντεσιµπέλ στο γαλάζιο στρατόπεδο ανέβηκαν εκείνο το βράδυ σε επικίνδυνα ύψη - µε τον επικεφαλής των βουλευτών της Ν.Δ. στην Εξεταστική Κων. Τζαβάρα να εµφανίζεται θιγµένος από τις ενστάσεις Σπηλιωτόπουλου και σε προσωπικό επίπεδο, καθώς ήταν εκ των βασικών συντακτών του γαλάζιου πορίσµατος. Σε κάθε περίπτωση, η διαφοροποίηση για τη Siemens ερµηνεύθηκε από πολλούς στη Ν.Δ. ωςµία ακόµη προσπάθεια του κ. Σπηλιωτόπουλου να χαράξει τις δικές του διαχωριστικές γραµµές. Και ενίσχυσε το κλίµα καχυποψίας που επικρατεί στον νέο ηγετικό πυρήνα του κόµµατος για τις κινήσεις του, από την ώρα που επανήλθε µε συγκεκριµένο ρόλο στο οργανόγραµµα. Είναι προφανές ότι οι περισσότεροι στη Ν.Δ. ανέµεναν πως ο κ. Σπηλιωτόπουλος µετά την απόφαση Σαµαρά να τον βγάλει από το «ψυγείο» θα προχωρούσε σε κινήσεις προσέγγισης της κοµµατικής ηγεσίας, πολύ περισσότερο από τη στιγµή που είχε «αποκηρύξει» την Ντόρα Μπακογιάννη για τη δηµιουργία του κόµµατός της. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., µάλιστα, προχώρησε στην αναβάθµιση Σπηλιωτόπουλου παρά τις έντονες επιφυλάξεις στενών πολιτικών και προσωπικών φίλων του, όπως ο δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης, που ξιφουλκούσαν κατά του πρώην υπουργού.
Οι κινήσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου µετά την αναβάθµισή του αιφνιδίασαν σε έναν βαθµό το κοµµατικό επιτελείο. Οι ενστάσεις για τη στοχοποίηση του Κων. Σηµίτη ήταν ουσιαστικά και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς είχαν προηγηθεί οι συστάσεις του προς τηνκοµµατική ηγεσία να παραµείνει προσηλωµένη στον µεσαίο χώρο, τονίζοντας ότι αυτή πρέπει να είναι στρατηγική στόχευση για τη Ν.Δ., αλλά και το «παράθυρο» που άνοιξε για την επιστροφή του Θ. Ρουσόπουλου στο κόµµα – την οποία ο κ. Σαµαράς φέρεται να απορρίπτει κατηγορηµατικά.
Σε διαφορετικό µήκος κύµατος από την κοµµατική ηγεσία εµφανίστηκε να κινείται και στο ζήτηµα της κατάργησης του πανεπιστηµιακού ασύλου. Αλλά σε αυτή την περίπτωση έγινε αποδεκτό το άλλοθί του ότι τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του ασύλου πριν τοποθετηθεί δηµοσίως ο κ. Σαµαράς και πως ακολουθούσε τη γραµµή που είχε το κόµµα για το συγκεκριµένο θέµα επί διακυβέρνησης Καραµανλή.
Επιτελικά στελέχη της Ν.Δ., πάντως, θεωρούν ότι οι παρεµβάσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου δεν είναι τυχαίες, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια να δηµιουργήσει ένα δικό του πολιτικό πλαίσιο στη Ν.Δ. – και στην πορεία του χρόνου έναν πόλο εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης.
Κατά τα ίδια στελέχη, αυτός ήταν κι ένας από τους στόχους τού πρώην υπουργού όταν αποφάσιζε να στοιχηθεί, ως «υπαρχηγός», πίσω από την κ. Μπακογιάννη στη µάχη για τη γαλάζια ηγεσία, τη στιγµή που ο κ. Σαµαράς είχε αποκτήσει σαφές δηµοσκοπικό προβάδισµα για τη διαδοχή Καραµανλή.
Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις τους, τις οποίες κάθε άλλο παρά απορρίπτουν στον στενό κύκλο των «σαµαρικών» στελεχών, ο κ. Σπηλιωτόπουλος καλλιεργεί το έδαφος για να αναπτυχθεί ένας νέος πυρήνας οπαδών του λεγόµενου µεσαίου χώρου, γύρω από τον οποίο θα µπορούν να συνταχθούν οι εναποµείναντες στη Ν.Δ. πολιτικοί φίλοι της κ. Μπακογιάννη, αλλά και στελέχη της καραµανλικής πτέρυγας.
ΑΠΟ : TA NEA Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011