Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Τα ξένα ΜΜΕ για τη συμφωνία στο Eurogroup

                                                                                                         
 Τα σχόλια των ξένων ΜΜΕ για το Eurogroup   BBC 
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούν για τη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου στο BBC. 
   Το άρθρο αναφέρει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας αποφασίστηκε το ξεμπλοκάρισμα των 44 δισ. ευρώ, ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ.
 
       CNN
    Το CNN, με τίτλο «ΔΝΤ, Ευρωζώνη πετυχαίνουν συμφωνία για το ελληνικό χρέος». Σχετικά με την περίπτωση διαγραφής του ελληνικού χρέους, τονίζεται πως η πρόταση «μπήκε στο αρχείο». 
    Στο άρθρο γίνεται, επίσης, αναφορά, στις διαδηλώσεις των πολιτών, απόρροια του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας, ενώ τονίζει ότι η ανεργία έχει αγγίξει το 25% και το βιοτικό επίπεδο πολλών έχει πληγεί.

    Bloomberg
   «Η Ελλάδα κέρδισε ευκολότερους όρους στο χρέος μετά την ευρωπαϊκή φόρμουλα διάσωσης», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
   «Οι Eυρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ελάφρυναν τους όρους της επείγουσας βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι έπειτα από τρία χρόνια λανθασμένων εκκινήσεων ότι η Ευρώπη βρήκε την φόρμουλα για να "γιατρέψουν" την πληγείσα από την κρίση χώρα» σημειώνει το πρακτορείο.

    Le Monde
   «Το Βερολίνο αρνείται να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους» είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της γαλλικής Le Monde.Άλλο άρθρο της εφημερίδας φέρει τον τίτλο «Συμφωνία για την συρρίκνωση του ελληνικού χρέους». 
    To άρθρο κάνει λόγο για «οικονομική βοήθεια ζωτικής σημασίας για μια χώρα στα όρια της ασφυξίας».
     Η μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ θα σημάνει την συρρίκνωσή του κατά 40 δισ. μέχρι το 2020, κομβικό έτος για την Ελλάδα. Για σωτηρία από τη χρεοκοπία κάνει λόγο το άρθρο, τονίζοντας πως η συμφωνία «άνοιξε το δρόμο για τη δόση που θα σώσει τη χώρα». 

  Financial Times
   Οι Financial Times γράφουν ότι μετά από δύο άκυρες εκκινήσεις, οι διεθνείς δανειστές κατόρθωσαν να συμφωνήσουν τα ξημερώματα της Τρίτης για την επανεξέταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. 
     Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι όροι που συμφωνήθηκαν ίσως σημαίνουν απώλειες για κάποιες χώρες. Παρά τη συμφωνία, σημειώνουν οι FT, υπάρχουν ακόμη ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί.

    Liberation
   «Άνοιξε ο δρόμος για το ξεμπλοκάρισμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα» γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Liberation. 
    «Αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνεται μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2020».

    Suddeutsche Zeitung
  «Περισσότερα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα» αναφέρει στον τίτλο της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. «Η Ελλάδα παίρνει περισσότερα χρήματα. Σχεδόν 44 δισ. ευρώ θα φτάσουν στην Αθήνα. 
    Μ' αυτά η χώρα θα γλιτώσει την οικονομική κατάρρευση. Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το χρέος της. 
    Οι διεθνείς δανειστές συμφώνησαν στην νέα βοήθεια ύψους 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020» επισημαίνει η εφημερίδα.

     Spiegel
   «Το Eurogroup κλείδωσε ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα» αναφέρει στον τίτλο του το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση.
    «Στην τρίτη συνεδρίαση επιτέλους συμφώνησαν. Οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξασφάλισαν τα ξημερώματα την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δευτέρου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας», σημειώνει το περιοδικό.

    La Repubblica
   «Ελλάδα, νυχτερινή συμφωνία που δίνει ανάσα στην Αθήνα» είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, τονίζοντας ότι η επίσημη απόφαση θα έρθει στις 13 Δεκεμβρίου. 
    Αναφέρει ότι η απόφαση του Eurogroup θα βοηθήσει την Ελλάδα να φέρει το χρέος σε επίπεδα πιο βιώσιμα.

    El Pais
    Η ισπανική El Pais γράφει: «Η Ευρώπη και το ΔΝΤ ξεμπλοκάρουν την τελευταία στιγμή τη βοήθεια στην Ελλάδα». 
  «Οι οικονομικοί υπεύθυνοι της ευρωζώνης χαλάρωσαν το ρυθμό προσαρμογής του ελληνικού χρέους, καθορίζοντας νέο χρονοδιάγραμμα για να ισορροπήσει το ελληνικό χρέος ως το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, αντί του προηγούμενου στόχου του 120%».



Δεν υπάρχουν σχόλια: