Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Στο Eurogroup της Τρίτης - Η οικονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας


Δύο χρόνια επιπλέον για να εξυγιάνει η Ελλάδα τα δημοσιονομικά της    Λίγα 24ωρα πριν συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup για την Ελλάδα κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια χρυσή τομή μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ.
     Η Ε.Ε. και κυρίως η Γερμανία που σε οκτώ μήνες έχει εκλογές επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, αποκλείοντας επισήμως ένα «κούρεμα» στα δάνεια του επίσημου τομέα, θέση που υποστηρίζει το ΔΝΤ για να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. 
     Συνολικά οι προτάσεις που εξετάζονται για να αντιμετωπιστεί το ελληνικό χρέος, μέσω των οποίων θα καλυφθεί και το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει για την Ελλάδα από τη χορήγηση επιπλέον δύο χρόνων για να μειώσει το έλλειμμα της κάτω του 3% του ΑΕΠ, με τα σημερινά δεδομένα «τέμνονται» στα εξής :
   - Μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα, από το πρώτο πακέτο στήριξης και το EFSF, με διαροές χθες στο γερμανικό Τύπο να κάνουν λόγο ακόμη και για μηδενικά ή σχεδόν μηδενικά επιτόκια.
   - Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της χώρας προς τους διεθνείς πιστωτές.
   - Επαναγορές ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση, μετάθεση του στόχου βιωσιμότητας για το 2022 αντί του 2020, επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που διανείμει η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από ομόλογα που έχει στην κατοχή της και εμπροσθοβαρής κατανομή δόσεων.
   - Στο τραπέζι, τουλάχιστον από την πλευρά του ΔΝΤ βρίσκεται η πρόταση και για κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το οποίο ωστόσο, στην παρούσα φάση, απορρίπτει σύσσωμη η Ε.Ε.
   -Πρόταση για επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
   Πάντως αίσθηση προκάλεσε χθες η δημόσια τοποθέτηση μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, του Λ. Κοέν.
    Για πρώτη φορά μέλος της ΕΚΤ εκτίμησε δημοσίως πως η επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας θα πρέπει πιθανότητα να περιλαμβάνει και διαγραφή μέρους του χρέους της.
     Η δήλωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Επιτρόπου Όλι Ρεν ο οποίος ξεκαθάρισε πως ο όποιος συνδυασμός λύσεων προκριθεί τελικά για την Ελλάδα δεν θα «αγγίξει» το κεφάλαιο. 
     Σύμφωνα επίσης με το Reuters υψηλόβαθμη πηγή της ΕΚΤ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κοέν υποστήριξε πως συνιστούν προσωπική του άποψη. 
   Αργά χθες το βράδυ άλλο μέλος της ΕΚΤ ο Μπ. Κερ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν άλλες αναδιαρθρώσεις χρέους από χώρες της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: