Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Οι άξονες της συμφωνίας των Βρυξελλών - Ασφυκτικό πλαίσιο εποπτείας με ''Ρήτρες'' και ''τσεκάπ'' για τα μέτρα

Ρήτρες και τσεκάπ για τα μέτρα     Με ένα ασφυκτικό πλαίσιο εποπτείας συνοδεύονται οι αποφάσεις των εταίρων μας για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2020 και σταδιακή εκταμίευση της «σούπερ δόσης» των 43,7 δισ. ευρώ.
   Αυτό περιέχει ''ρήτρες'' για «αυτόματη» λήψη μέτρων, όταν ο προϋπολογισμός εμφανίζει αποκλίσεις ή δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.
    Η αρχή των αυστηρών ελέγχων θα γίνει από τα μηνιαία «τσεκάπ» που θα κάνει η τρόικα για να διαπιστώσει αν έχουν υλοποιηθεί οι προαπαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ ψήφιση φορολογικών νομοσχεδίων), ώστε να αποδεσμευτεί σταδιακά το ποσό των 9,3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2013.
    Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης, τα 34,4 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου, και με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η επαναγορά ομολόγων σε τρέχουσες τιμές, μια και η επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Λαγκάρντ, έχει θέσει ως «προαπαιτούμενο» τη μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ μέσω της επαναγοράς.
    Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο επίσημο ανακοινωθέν του Συμβουλίου, «οι διευκολύνσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί (μείωση επιτοκίων, επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ, μετάθεση πληρωμής τόκων) θα παρέχονται σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόζει αυστηρά τα συμφωνηθέντα διαρθρωτικά μέτρα τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τη λήξη του, το 2016».
     Οσον αφορά τον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) θα ενημερώνεται πριν και μετά τις εκταμιεύσεις των δανείων για το πού διοχετεύονται τα κεφάλαια.
     Επίσης η ελληνική κυβέρνηση θα μεταφέρει στον λογαριασμό αυτό όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και 30% του πλεονάζοντος (πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί) πρωτογενούς πλεονάσματος για την εξυπηρέτηση του χρέους σε τριμηνιαία βάση.
     Μπορεί οι εκταμιεύσεις των δόσεων και οι παρεμβάσεις μείωσης του χρέους να συνοδεύονται από ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας, όμως Ευρωζώνη και ΔΝΤ δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και μετά το 2016 και έως ότου αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

     Οι άξονες της συμφωνίας των Βρυξελλών

    1.  H δόση
    Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά τη «σούπερ δόση» των 43,7 δισ. ευρώ.

    Μέσα στον Δεκέμβριο και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 του μήνα, θα εκταμιευτούν 34,4 δισ. ευρώ.
Εξ αυτών, τα 10,6 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες χρηματοδότησης του προϋπολογισμού (κάλυψη πρωτογενούς ελλείμματος, πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου).
    Τα υπόλοιπα 23,8 δισ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή ομολόγων του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών.
    Το ποσό των 9,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί σε τρεις δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013 και θα σχετίζεται με την εφαρμογή των «ορόσημων» του Μνημονίου.

   2.  Το χρέος
   Επαναγορές ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά με στόχο μείωσης του χρέους τουλάχιστον κατά 20 δισ. ευρώ.

Μείωση επιτοκίων δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης για τα δάνεια συνολικού ύψους 53 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο των διμερών δανείων του πρώτου προγράμματος.
    Το όφελος μέχρι το 2020 υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ.
    Διάθεση των κερδών ύψους 11 δισ. ευρώ που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Μείωση των προμηθειών πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF με ελάφρυνση 500 εκατ. ευρώ.
   Παράταση στις λήξεις ομολόγων κατά 15 χρόνια: διμερή δάνεια αλλά και τα δάνεια του EFSF.
   Πάγωμα για 10 χρόνια της πληρωμής των τόκων στο EFSF.

  3. Ο έλεγχος
    «Αυτόματος» μηχανισμός διόρθωσης με λήψη πρόσθετων μέτρων αν προκύπτουν αποκλίσεις στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

    Η διάθεση των 9,3 δισ. σε τρεις δόσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2013 θα γίνει μετά την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων που θα συμφωνηθούν και θα ελέγχονται ανά μήνα από την τρόικα.
    Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα υλοποιηθούν προοδευτικά και υπό τον όρο αυστηρής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
    Θα παρέχεται αναλυτική ενημέρωση για τις κινήσεις του ειδικού λογαριασμού στο EFSF πριν, αλλά και μετά τις εκταμιεύσεις.
     Στον ειδικό λογαριασμό για τη μείωση του χρέους θα κατευθύνεται και το 30% του ποσού που θα προκύψει από υψηλότερο του στόχου πλεόνασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: