Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Συμφωνία στο Eurogroup για τη δόση των 43,5 δισ. ευρώ και για τη μείωση του ελληνικού χρέους

Σε εξέλιξη το Eurogroup με επικρατέστερο το .. «κοκτέιλ» λύσεων    Σε μία δύσκολη, όπως παραδέχτηκαν, συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κατέληξαν τα μέλη του Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έπειτα από διαβουλεύσεις σχεδόν 14 ωρών. 
Βάσει της συμφωνίας, όμως διευκρινίστηκε μετά το Eurogroup, η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί σε τέσσερα μέρη:

  - Η μερίδα του λέοντος (34,4 δισ. ευρώ) θα είναι διαθέσιμη μετά τη έγκριση των Κοινοβουλίων των χωρών τη Ευρωζώνης, έως τις 13 Δεκεμβρίου. Από αυτά, τα 10,6 δισ. ευρώ προορίζονται για τις δημοσιονομικές ανάγκες και τα 23,8 δισ. ευρώ για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση.
   - Οι άλλες τρεις μικρότερες δόσεις (συνολικά 9,3 δισ. ευρώ) θα δοθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 και είναι συνδεδεμένες με τα λεγόμενα «ορόσημα» του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιανουάριο.


       Η μείωση του χρέους στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν θα επιτευχθεί με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν:
  • Επαναγορά ελληνικού χρέους
  • Επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP)
  • Μείωση των επιτοκίων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης (το πρώτο πρόγραμμα) κατά 100 μονάδες βάσης
  • Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων της Ελλάδας επί των δανείων του EFSF
  • Την επέκταση κατά 15 χρόνια της αποπληρωμής των δανείων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)
  • Την αναβολή των πληρωμών των τόκων για τον EFSF κατά 10 χρόνια
    Στη μείωση των επιτοκίων για τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος και την επιστροφή κερδών δεν χρειάζεται να συμμετέχουν όσες χώρες του ευρώ σε πλήρες, όπως σημειώνεται, πρόγραμμα στήριξης.
    Η ελάφρυνση του χρέους υπολογίζεται στα 40 δισ. ευρώ.

    Το Eurogroup σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τον δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα στοχευμένα πρωτογενή πλεονάσματα όπως και «το 30% πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα» στον δεσμευμένο λογαριασμό.
    Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία και/ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων , προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη και αξιόπιστη μείωση του ελληνικού χρέους. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 175% το 2016, στο 124% το 2020 και αισθητά κάτω από το 110% το 2022.



Δεν υπάρχουν σχόλια: