Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

«Ναυάγιο» στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό


    Σε ναυάγιο κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό, όπως ανέφεραν διπλωμάτες στα Μέσα Ενημέρωσης, το απόγευμα της Παρασκευής.
    Το κλίμα είχε διαμορφωθεί από νωρίς το μεσημέρι, όταν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωναν ότι τα περιθώρια συμφωνίας είναι ελάχιστα.
    «Δεν είναι και τόσο δραματικό» έσπευσε να διευκρινίσει η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ.Κάμερον δήλωνε ανικανοποίητος από τις βελτιωμένες προτάσεις που έκανε ο Βαν Ρομπάι.
    «Θεωρώ ότι δεν υπήρξε σε αυτό το στάδιο ικανή πρόοδος.    

    Δεν είναι η ώρα να κάνουμε παιγνίδια, το θέμα δεν είναι να μεταφέρουμε χρήματα από ένα τομέα του προϋπολογισμού σε έναν άλλον. 
    Πρέπει να περικόψουμε δαπάνες που δεν μπορούμε να αντέξουμε . 
   Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, αυτό πρέπει να συμβεί και εδώ» δήλωσε, προσερχόμενος ο Κάμερον.
     Οι ηγέτες ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις τους λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και περίπου στις 6 το απόγευμα άρχισε να διαρρέει από κορυφαίους διπλωμάτες η ασυμφωνία.

    Χωρίς να κάνουν δηλώσεις προσήλθαν για τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, όπως και ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι.
     Οι «27» είναι χωρισμένοι σχηματικά σε δύο στρατόπεδα:    Τους θεωρούμενους «πληρωτές» και τους λεγόμενους «αποδέκτες».
     Παραδοσιακά -και αυτή η Σύνοδος δεν αποτελεί εξαίρεση- οι οικονομικά ισχυρές χώρες είναι πιο διστακτικές, ενώ οι οικονομικά αδύναμες χώρες επιμένουν στην ισχυρή χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων. 
     Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ζητήσει μείωση, «ή στην χειρότερη περίπτωση, πάγωμα» του προϋπολογισμού, ειδάλλως θα χρησιμοποιήσει το βέτο.
     Μαζί με τη Βρετανία, διστακτικές -αν και αρκετά λιγότερο- είναι και χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.
     Στην άλλη όχθη βρίσκεται η Γαλλία,μαζί με την Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: