Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Βολές Ανδρέα Λοβέρδου κατά της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ

Επιστολή Α. Λοβέρδου στον Ευ. Βενιζέλο    Βολές κατά τη στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του Ιουνίου, αλλά και κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για αποτυχία στους τομείς δράσης της, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λοβέρδος διαχώρισε τη θέση του, λέγοντας:
    «Δεν θέλω να μοιραστώ άλλες ευθύνες για αυτή την χωρίς στρατηγική και τακτική πορεία του κόμματος. Ο καθένας μας πρέπει να ενστερνιστεί τις πιο καθαρές και έντιμες λύσεις».
    «Δεν πιστεύω πως ένα μονοκομματικό συνέδριο μπορεί να δώσει λύσεις. 

      Μία αντιγραφή μιας καμπανιακής προσέγγισης δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, η εποχή είναι απολύτως ακατάλληλη για μη ριζοσπαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, συμπληρώνοντας:
     «Η προσπάθεια δημιουργίας κοινού πολιτικού χώρου είναι η λύση για το χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης σήμερα».
    Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξαπέλυσε πυρά κατά της ηγεσίας του Κινήματος, για τις επιλογές που έγιναν μετά τις εκλογές του Ιουνίου, λέγοντας:
    «Τον Ιούνιο, μετά τις εκλογές, πρότεινα τη στρατηγική της συμμετοχής στην κυβέρνηση στα αντιυφεσιακά υπουργεία.

     Με τα πιο έμπειρα και ικανά, κατά την κρίση του προέδρου, στελέχη μας.
    Η ΝΔ, ως νικήτρια των εκλογών, να κάνει τους εθνικούς λογαριασμούς στην οικονομία, την εργασία, την υγεία, την παιδεία και εμείς να ασχολούμαστε με τη μάχη εναντίον της ύφεσης.
     Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική, αντιτάχτηκε κι επιλέχτηκε μία αντιφατική πολιτική που οδήγησε σε μία καταφανή έλλειψη στρατηγικής και τακτικής.
     Από τη μία πλευρά μπήκαν πολιτικά αφανείς υπουργοί, για να κρυφτεί η συμμετοχή μας, κι από την άλλη με την υποκατάσταση της κυβέρνησης από το διευθυντήριο των τριών αρχηγών, δίναμε στον κόσμο την εντύπωση πως εμείς κυβερνάμε.
     Επί δύο μήνες εμφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφηνε τον πρόεδρο να μιλά και μετά παρέπεμπε σε αυτόν! Δεν υπήρχε τακτική, δεν υπήρχε στρατηγική. Έτσι το ΠΑΣΟΚ αποσυσπειρώθηκε και η ΚΟ οδηγήθηκε σε μία ασύντακτη πορεία.
     Χαρακτηριστικά παραδείγματα: η κατάρτιση του προγράμματος των τριών κομμάτων, ένα μαξιμαλιστικό κείμενο υιοθετήθηκε που εγκαταλείφθηκε αμέσως, καθώς και το κείμενο των επτά σημείων, που αν δεν πραγματώνονταν δεν θα ψηφίζαμε τα μέτρα! 

     Δεν έγινε τίποτε σεβαστό από αυτά, αλλά εμείς ψηφίσαμε.   Διπλή γλώσσα. 
    Έτσι όμως χάσαμε 7 βουλευτές σε μία μέρα. 
    Οι 41 βουλευτές τον Μάιο, έγιναν 33 τον Ιούνιο, για να μειωθούμε σε 26 μετά την κρίσιμη ψηφοφορία.
    Και ποιος ξέρει ποιος θα είναι ο επόμενος αριθμός μας».
    Δεν έλειψαν η κριτική κατά της κυβέρνησης, για την οποία ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «έχει αποτύχει και στους τρεις τομείς της δράσης της.

  -  Στον θεσμικό εκπέμπει σε άλλο μήκος κύματος (δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση), ενώ είναι τα πιο κρίσιμα για την ανάπτυξη Υπουργεία. 
   -  Στα αναπτυξιακά είναι στο μηδέν.
   -  Και στα σχετικά με το δημοσιονομικό εξορθολογισμό υπουργεία, κινούνται αφαιρώντας χρήματα που δεν υπάρχουν και αυξάνοντας τις δαπάνες».
       Ο πρώην υπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχόταν «οποιαδήποτε πρόταση συμμετοχής» στην κυβέρνηση, προειδοποίησε ότι δεν ψηφίσει το μηχανισμό εξισορρόπησης των ελλειμμάτων - όταν θα έλθει για κύρωση στη Βουλή - αν σε αυτόν συμπεριληφθεί και η αυξανόμενη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση τη μάχη κατά της ύφεσης και την ανάπτυξη.
     Η απόφαση του Eurogroup «είναι καλή, αν σκεφτόμασταν τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε. Θα τελειώναμε σε λίγες μέρες. Ωστόσο δεν είναι επαρκής. Υπόκειται κάθε άμεσο βήμα εφαρμογής της σε προϋποθέσεις. Και σε λίγες εβδομάδες θα είμαστε πάλι στην ίδια συζήτηση. Όσοι πανηγυρίζουν θα εκτεθούν».
     «Όλοι πρέπει να σκεφτούμε τι θα γίνει αν αυξηθεί η ύφεση. Κάθε μείωση του χρέους θα ανατρέπεται δραματικά από τη μείωση του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος θα αυξάνεται. Υπό μία έννοια θα χάνονται οι θυσίες του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε.
    «Επικρατεί ακόμη η άποψη πως η ανάπτυξη είναι θέμα μεταβίβασης κεφαλαίων από το εξωτερικό; Έχουμε από την πλευρά μας μόνο ένα δρόμο: την απελευθέρωση της οικονομίας από τη γραφειοκρατία του κράτους και της δικαιοσύνης. Μόνο αυτό θα ροκάνιζε την ύφεση» συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: