Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Μαριάνο Ραχόι : Η βοήθεια προς την Ισπανία είναι «νίκη για το ευρώ»

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι    Την θέση ότι το σχέδιο παρέμβασης υπέρ των ισπανικών τραπεζών ήταν μία νίκη του ευρώ και ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση και την εξυγίανση της οικονομίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι που υπογράμμισε ότι πρόκειται για κάτι που αφορά τις τράπεζες και δεν θα έχει μακροοικονομικές επιπτώσεις.
    «Ας δούμε συνολικά ότι έγινε χτες» υπογράμμισε ζητώντας «να μην χαθούμε σε λεπτομέρειες». 

    Τόνισε χαρακτηριστικά πώς «ό,τι έγινε ήταν μέρος συνολικότερου σχεδίου για την θεραπεία της οικονομίας».
     Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πρόκειται για πακέτο διάσωσης (όπως το χαρακτηρίζει σύσσωμος ο ισπανικός Τύπος), ο Ραχόι ξεκαθάρισε ότι πρόκειται περί δανείου και μόνο που δεν θα έχει μακροοικονομικές επιπτώσεις, όπως στο έλλειμμα. 

   Δεν πρόκειται για σχέδιο διάσωσης όπως σε άλλες χώρες, είπε.
     Σε άλλη ερώτηση υπογράμμισε ότι αυτός άσκησε πίεση στους ευρωπαίους εταίρους του, και όχι το αντίθετο, για να εξασφαλίσει τη βοήθεια για τον τραπεζικό τομέα.


Οι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν το Σάββατο να δανειοδοτήσουν τις ισπανικές τράπεζες με επαρκές ποσό, που μπορεί να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, για την ενίσχυση του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
     Οι ακριβείς όροι δεν έχουν διευκρινιστεί ενώ ούτε το ποσό που θα απαιτηθεί δεν είναι για την ώρα σαφές, καθώς εκκρεμούν τα αποτελέσματα των stress test για τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: