Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Κάρολος Παπούλιας : « Η συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής δίνει τη δυνατότητα αφαίρεσης χρέους μελλοντικά »

Τι είπε ο Κάρολος Παπούλιας στην Σύνοδο Κορυφής   Η συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής δίνει τη δυνατότητα αφαίρεσης χρέους μελλοντικά, είπε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να υπάρξουν προσαρμογές στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας για να το καταστήσουν πιο αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο χωρίς να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες.
    Όπως δήλωσε με το σύμφωνο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέστησε σαφές ότι η ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα που θα βασίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά στοιχεία, σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε επενδύσεις για να τονωθεί η απασχόληση.
   Ο κ.Παπούλιας αναφέρθηκε στη βαθιά ύφεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθεί άμεσα και πιο αποφασιστικά η ανάπτυξη στη χώρας μας. 

Σημείωσε, ακόμη, πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου επισήμανε τον επείγοντα χαρακτήρα της ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων διότι η Ελλάδα, όπως είπε, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
Τόνισε, ακόμη, ότι η Ελλάδα με νέα ισχυρή κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές για την τόνωση της ανάπτυξης και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
     Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε, επίσης, τα μέτρα που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής, σημειώνοντας πως αφορούν στα εξής:
   -  Πρώτον, στη δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, το οποίο σημαίνει ότι τα κεφάλαια αυτά δεν θα επιβαρύνουν πλέον το χρέος κρατών-μελών. «Θέλω εδώ να σημειώσω ότι με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα, μελλοντικά, αφαίρεσης από το δημόσιο χρέος αντίστοιχων κεφαλαίων των τραπεζών, εφόσον προχωρήσει ικανοποιητικά η εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος» σημείωσε.
   -  Δεύτερον, παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα παρέμβασης των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης και σε περιπτώσεις κρατών-μελών οι οποίες εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις συστάσεις στο πλαίσιο των υπαρχόντων μηχανισμών οικονομικής διακυβέρνησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνεί να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής για λογαριασμό των EFSF/ESM.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: