Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Γερμανική υποχώρηση έπειτα από 14 ώρες συζητήσεων



   Σε γερμανική υποχώρηση φαίνεται πως εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με συνέπεια, έπειτα από 14 ώρες συζητήσεων, να επέλθει συμφωνία για τη δημιουργία, μέχρι το τέλος του 2012, ενός μηχανισμού, που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης (EFSF και ESM), χωρίς να προσθέτει επιπλέον βάρη στο χρέος της χώρας που θα προσφεύγει στο μηχανισμό αυτό.
    Συνεπεία αυτής της απόφασης, Ιταλία και Ισπανία ήραν τις επιφυλάξεις τους για το πακέτο ανάπτυξης, ύψους 120 δισ. ευρώ, στο οποίο είχαν συμφωνήσει νωρίτερα οι ηγέτες της ΕΕ.
    Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, διευκρίνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης, για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της.
     Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, το Βερολίνο αναγκάστηκε να υποχωρήσει, μετά την πίεση Ισπανίας και Ιταλίας για μεγαλύτερη στήριξη.
Ρώμη και Μαδρίτη είχαν συνδέσει τη συναίνεσή τους για την υιοθέτηση του πακέτου ύψους 120 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, με την υλοποίηση άμεσων λύσεων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις από τις αγορές.
    «Συμφωνήσαμε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ισπανία και την Ιταλία»δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις και θα εξεταστεί κάθε πιθανό σενάριο,που θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης και θα καθησυχάσει,ταυτόχρονα, τις κεφαλαιαγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: