Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Γκ.Βεστερβέλε : Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη έχουν μια δεύτερη ευκαιρία

«Η επαναδιατύπωση του ευρωπαϊκού σχεδίου αποτελεί το καθοριστικό βήμα για την αποκάσταση της εμπιστοσύνης» είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ   Μήνυμα προς την Αθήνα στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, ζητώντας να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να μην χαθεί η δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες Καθημερινή, El Mundo, Corriere de la Serra, Times και Le Figaro τονίζει:

    «Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει μία ιστορική ευθύνη, να εφαρμόσει τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις. Υλοποίηση και χειροπιαστά αποτελέσματα. Μόνο έτσι θα εδραιωθεί η εμπιστοσύνη. Είναι η δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη γενικότερα».
    Ερωτηθείς για την τοποθέτησή του το βράδυ των εκλογών -με την οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διετούς παράτασης για το ελληνικό πρόγραμμα- και κατά πόσο υπάρχει γερμανική διγλωσσία, ο Γκίντο Βεστερβέλε σημειώνει:
   «Είπα τρία πράγματα.

  -  Πρώτον, χαίρομαι από καρδιάς για την απόφαση του ελληνικού λαού. Είναι η καταγραφή της λαϊκής βούλησης υπέρ της Ευρώπης υπό τις πλέον δύσκολες συνθήκες.
  -  Δεύτερον, όπως είχα πει και πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, απαιτείται τώρα η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχουμε συμφωνήσει. 
   - Και τρίτον, αποτελεί απλή περιγραφή της πραγματικότητας ότι χάθηκε χρόνος λόγω των δύο αναμετρήσεων και των προεκλογικών περιόδων. 
     Πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να συζητηθεί. Στη συζήτηση αυτή θα συνδράμει και η έκθεση της τρόικας.
      Τώρα οι Ελληνες 
ψήφισαν και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις τάχθηκαν υπέρ των φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων. Παρόλο που περνούν πολύ δύσκολα. Είναι η δεύτερη φορά που η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή. Ας μη χάσουμε και πάλι την ευκαιρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: