Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν κοινό δρόμο αλλά δεν βρίσκουν


Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν κοινό δρόμο αλλά δεν βρίσκουν    «Χρηματοοικονομική ασπιρίνη» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ την ιδέα που παρουσίασε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι για την απευθείας αγορά ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. 
     Η δήλωση είναι ενδεικτική της προόδου που (δεν) σημειώθηκε το τελευταίο διήμερο ως προς την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. 
     Οι ευρωπαίοι ηγέτες παρουσιάστηκαν και πάλι διχασμένοι κατά τη διήμερη σύνοδο του G20 στο Μεξικό. 
     Από τη μια πλευρά ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επέμεινε στον «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση που προβλέπει αποδέσμευση 120 εκατ. δισ. ευρώ για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και φυσικά τη θέσπιση ευρωομολόγου.
     Από την άλλη πλευρά η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ζητά την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως «αντάλλαγμα» για την προώθηση των αναπτυξιακών μέτρων που ζητά το Παρίσι. 
     Νέες ιδέες ακούστηκαν από τον Μόντι ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι «οι συνετές χώρες που έχουν βελτιώσει τα δημοσιονομικά τους σαν την Ιταλία» θα έπρεπε να λάβουν ως «μπόνους» την απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων (όχι στη δευτερογενή αγορά) από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους.
      Ο Ολάντ έχει βρει λοιπόν έναν ισχυρό σύμμαχο στους κόλπους της ευρωζώνης.
      Όμως με αντίπαλο τη Μέρκελ οι συσχετισμοί δεν είναι ακόμα ευνοϊκοί. Το Βερολίνο αντιτίθεται προς το παρόν σε κάθε «αμοιβαιοποίησης» του δημοσίου χρέους όπως και στην ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αν προηγουμένως δεν έχει διασφαλιστεί η κυριαρχία της γερμανικής αντίληψης περί των δημοσιονομικών. 
     Ακτίδα συναίνεσης διαφαίνεται στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης αλλά και πάλι το γερμανικό στρατόπεδο βρίσκεται απέναντι στον όψιμο άξονα Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας που προτάσσει την κοινής εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων.
     Πιθανότητα εξεύρεσης κοινών τόπων υπάρχει ασφαλώς ενόψει της συνάντησης των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας στη Ρώμη. 
     Η συνάντηση των τεσσάρων θα αποτελέσει την τελευταία προσπάθεια σύγκλισης των αντικρουόμενων θέσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 28-29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
     «Εχω πίστη σε αυτή τη διαδικασία διότι στα ζητήματα της ανάπτυξης, της τραπεζικής ένωσης και της σύνδεσης της αλληλεγγύης με τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, υπάρχει πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας» δήλωσε ενόψει της συνάντησης στην ιταλική πρωτεύουσα ο Ολάντ.                                   
     Μετριάζοντας τις (μάλλον) αισιόδοξες εκτιμήσεις του γάλλου ηγέτη, κυβερνητικές πηγές από την Ιταλία τονίζουν ότι στόχος δεν είναι η διατύπωση κοινών θέσεων αλλά -για μία ακόμα φορά- η διερεύνηση των προθέσεων κάθε χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: