Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Γερμανική πίεση στην Ισπανία να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης


    Η γερμανική κυβέρνηση και τράπεζες της χώρας κάλεσαν την Τετάρτη την Ισπανία να απευθυνθεί στον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης (EFSF) για να λύσει τα προβλήματα των τραπεζών της.  
   «Οι αρχές είναι σαφείς, η κυβέρνηση της Ισπανίας πρέπει να υποβάλει αίτημα βοήθειας», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου.
    «Η Ισπανία και μονάχα η Ισπανία μπορεί να αποφασίσει τι θα πράξει ή δεν θα πράξει», δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ, ο οποίος πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν θα συμμετείχε σε εικασίες για το τι πιθανώς πράξει η Μαδρίτη. 
   Την ίδια στιγμή, ανώτατος αξιωματούχος του συνδέσμου γερμανικών τραπεζών BdB δήλωσε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να απευθυνθεί η Ισπανία στον EFSF για να ανακεφαλοποιήσει τις τράπεζές της και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο οικονομικό της σύστημα. 
   Η Ισπανία θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και κατ' επέκταση για το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή βοήθεια, όπως δήλωσε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.
   «Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα σε 15 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει λάβει τις πληροφορίες του ΔΝΤ και τα αποτελέσματα των ελέγχων» των ισπανικών τραπεζών, σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: