Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Σοκ για το ΠΑΣΟΚ, δέος για τη ΝΔ

Σοκ για το ΠΑΣΟΚ, δέος για τη ΝΔ   Η λανθασμένη επιλογή Σαμαρά να οδηγηθεί σε κάλπες και η αδυναμία του να πείσει για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου   επιβεβαίωσαν  όσους προειδοποιούσαν για το ρίσκο της διεξαγωγής των εκλογών στη μέση της πιο δύσκολης διαδρομής της εφαρμογής του Μνημονίου και με κίνδυνο να δημιουργηθούν μη ακριβείς εντυπώσεις ότι τα μέτρα τα οποία πρόκειται να ληφθούν τον Ιούνιο βάσει και της δανειακής σύμβασης θα ακυρωθούν, εάν καταψηφισθούν οι δυνάμεις που στήριξαν το Μνημόνιο.
    Η ΝΔ υπερεκτίμησε τις δυνατότητές της θεωρώντας ότι η ίδια δεν θα πληγεί από τη στήριξη του δεύτερου Μνημονίου και θα μπορούσε να κερδίσει τις πρόωρες εκλογές, κάτι που αποδείχθηκε εντελώς λανθασμένη επιλογή και ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα.
  Η απρόθυμη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου αποδείχθηκε τελικά μοιραία για τη διαχείριση από τον κ. Σαμαρά της μετα-καραμανλικής ΝΔ, κάτι που εκ των πραγμάτων ανοίγει νέο κύκλο εσωστρέφειας και αναζητήσεων στη ΝΔ.
   Στην άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ πληρώνει το μεγαλύτερο κόστος για το Μνημόνιο αλλά και τα «σπασμένα» της διακυβέρνησης Παπανδρέου.
   Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρέλαβε το κόμμα από τον Γ. Παπανδρέου στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας του και όταν δημοσκοπικά κινούνταν ακόμη και σε μονοψήφιο ποσοστό.
    Ισχυρό μήνυμα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον στέλνει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις χθεσινές κρίσιμες εκλογές, καθώς η τιμωρία των μεγάλων κομμάτων συνδυάστηκε με τη σαφή καταγραφή της αποφασιστικότητάς του να υποστηρίξει αλλαγή πολιτικής και απαγκίστρωση από την πολιτική λιτότητας. 
   Οι ξένοι δανειστές τηρούν στάση αναμονής, καθώς μετά την καθοριστική αλλαγή στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας και την ανάληψη της εξουσίας από τον σοσιαλιστή Φρ. Ολάντ, δεν επιθυμούν -τουλάχιστον αρχικά- να «ερεθίσουν» την ήδη εύθραυστη ισορροπία που διαμορφώνεται στον ευρωπαϊκό Νότο.
  Η απειλητική προοπτική της παρουσίας ακραίων δυνάμεων στην ελληνική Βουλή, αλλά και η απουσία σαφούς πλειοψηφίας, η οποία θα μπορούσε να αναλάβει τις τύχες της χώρας, στη μία η στην άλλη κατεύθυνση, προκαλεί κλίμα αγωνίας και ανησυχίας και στον χώρο των «δάνειων» δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: