Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Βρυξέλλες : ''Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος''

  Με προβληματισμό και ανησυχία τόσο για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας όσο και για το μέλλον της Ευρωζώνης έγιναν δεκτά στις Βρυξέλλες τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών.
  Κοινοτικοί παράγοντες εξέφραζαν την ανησυχία τους για την απρόβλεπτη, ως προς το αποτέλεσμά της, διαδικασία των διερευνητικών εντολών, η οποία αν αποδειχθεί χρονοβόρα θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει περαιτέρω την τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας. 
  Μάλιστα διεμήνυαν σε αυστηρούς τόνους ότι με δεδομένη τη σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και ότι οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν με αυξημένους ρυθμούς.                               
  Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν πως μια νέα εκλογική αναμέτρηση δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, καθώς η προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω το «αντιμνημονιακό τσουνάμι» και να οδηγήσει σε «παράλυση» τη μεταρρυθμιστική διαδικασία. 
  Λαμβάνοντας υπόψη τον νέο πολιτικό χάρτη της Ελλάδας, πηγές της Επιτροπής διατύπωναν αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορούν να τελεσφορήσουν οι διερευνητικές εντολές και εξέφραζαν την ελπίδα το διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο να ξεπεραστεί στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και τη σύσταση κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας.
   Για τις Βρυξέλλες δεν υπάρχει περίοδος χάριτος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από την Αθήνα τη λεπτομερή παρουσίαση των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν για να καλυφθούν οι τρύπες του 2013 και του 2014 .
   Οι πιέσεις αυτές αναμένεται να κλιμακωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα εν όψει της καταβολής της επόμενης δόσης ύψους 29 δισ. ευρώ. 
   Θα ζητείται η πλήρης εφαρμογή -κατά γράμμα- των μέτρων που περιγράφονται στο Μνημόνιο και εντός των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων, ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: