Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ο τέως καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ : « Η συνταγ»ή Βερολίνου στην Αθήνα δεν έχει ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό νόημα »


 Νέα ευκαιρία εξουσίας μετά τις εκλογές του 2013 βλέπει για τους Σοσιαλδημοκράτες ο τέως καγκελάριος, αλλά με νέους συμμάχους



   Επικριτικός έναντι των πολιτικών της διαδόχου του στην καγκελαρία εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά ο τέως καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.
   «Όσα η κυβέρνηση του Βερολίνου επιβάλλει στην Αθήνα δεν έχουν ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό νόημα» υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
   «Πολλά εξαρτώνται από το πώς οι Έλληνες θα ψηφίσουν σε δύο εβδομάδες, αν θέλουν να τους σώσουμε. Αν προκύψει μια κυβέρνηση έτοιμη να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα. 

    Αλλά, όπως είπα, θα χρειασθεί να δοθεί ''περισσότερος χρόνος'' στη νέα ελληνική κυβέρνηση».
   Ο πρώην καγκελάριος εκτιμά ότι «το σοβαρότερο λάθος που κάναμε, είναι ότι αφήσαμε μετέωρη την κυβέρνηση Παπανδρέου» και εξηγεί:
    «Είχε πει: δώστε μου περισσότερο χρόνο. Τώρα, όλοι οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν, αλλά οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν ότι όλα αυτά δεν γίνονται μέσα σε μια νύχτα.
    Θα έπρεπε να πούμε αμέσως ότι θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αναμορφώσουν την χώρα, αλλά, παράλληλα, ότι πρέπει να μπορέσουν να το κάνουν βαθμιαία. Μέχρι τώρα, δυστυχώς, ασκούμε μόνον πίεση στην Αθήνα».

   Κατά την άποψή του η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη, ενώ σε όσους κάνουν λόγο για «ντόμινο» σε περίπτωση ελληνικής εξόδου, απαντά:
   « Δεν μου αρέσουν γενικότερα οι υποθέσεις. Η Ελλάδα εκπροσωπεί το 3% της οικονομίας της Ευρωζώνης και για όσους μιλούν για ντόμινο, απαντώ ότι είναι αρκετή μια ισχυρή πολιτική τοποθέτηση για να το αποφύγουμε».

    Τέλος, αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα σημειώνει ότι η Μέρκελ πάντα βρίσκεται ένα βήμα πίσω από τα γεγονότα και ότι ενεργεί σκεπτόμενη την πολιτική συγκυρία στη Γερμανία.
    Αναφερόμενος στις εκλογές του 2013 εκτιμά ότι το CDU δεν θα κερδίσει, αλλά και ακόμα και αν περάσει σε ψήφους τους Σοσιαλδημοκράτες, ακόμα και αν οι Φιλελεύθεροι μπουν τελικά στη Βουλή, θα είναι αδύνατον να σχηματίσουν κυβέρνηση.
   «Θα έμενε να δημιουργηθεί συμμαχία με τους Πράσινους (που δεν θα την κάνουν οι Πράσινοι) ή ένας μεγάλος συνασπισμός που το SPD απορρίπτει. Ίσως είναι η μόνη ευκαιρία να σχηματιστεί κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων με τη στήριξη της Αριστεράς και των Πειρατών. Δεν πιστεύω ότι η Μέρκελ θα είναι στην εξουσία μετά το 2013.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: