Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Έξοδος από το ευρώ σημαίνει έξοδος από την Ευρώπη

Η «νάρκη» της μονομερούς καταγγελίας   «Το να φύγει κανείς από το ευρώ είναι τόσο δύσκολο όσο το να πάρεις διαζύγιο σε ορεινό και απομονωμένο χωριό της Σικελίας.
   Η είσοδος στο ευρώ ήταν ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. 
   Ο μόνος - νομικά και πρακτικά- τρόπος εξόδου από το κοινό νόμισμα είναι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
    Αυτό ξεκαθαρίζουν έγκυροι νομικοί κύκλοι της ΕΕ, οι οποίοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια θα καταστήσει την Ελλάδα αποσυνάγωγο της Ευρώπης και η χώρα θα υποστεί στρατηγική ήττα, αφού θα οδηγηθεί σε έξοδο από την Κοινότητα, καθώς η μονομερής αποχώρηση από την Ευρωζώνη συνεπάγεται αυτοδικαίως έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θεωρητικά, τονίζουν, θα μπορούσε η Ευρωζώνη να συμφωνήσει σε έναν ασφαλή μηχανισμό εξόδου.
   «Όμως, το σενάριο της συμπεφωνημένης αποχώρησης θα ήταν αδύνατον να μείνει μυστικό, αφού στο πρώτο λεπτό που θα μαθευτεί ότι οι αρχηγοί συζητούν την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, θα επικρατήσει πανικός, θα έχουμε το φαινόμενο του "bank run", θα διαλυθούν οι τράπεζες και θα πρέπει να επιβληθεί περιορισμός στις συναλλαγές» σημειώνουν.
     Μάλιστα, όπως σχολιάζουν, μία τέτοια ανατροπή θα αποσταθεροποιούσε και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, με το τεράστιο ιδιωτικό χρέος και τις αδύναμες τράπεζες.
    Όπως εξηγούν, εφόσον η συμπεφωνημένη αποχώρηση είναι πρακτικά αδύνατη, απομένει μονάχα το ενδεχόμενο κάποια κυβέρνηση, εάν απέχει από τις διεθνείς της υποχρεώσεις, να αναγκαστεί να κόψει νόμισμα - που σημαίνει μονομερής καταγγελία του Ευρώ - και να αποβληθεί αυτοδικαίως από την ΕΕ.
   «Το κόψιμο νέου νομίσματος συνεπάγεται έργω καταγγελία της συνθήκης για το Ευρώ και αθέτηση των υποχρεώσεων της χώρας, που θα οδηγήσει στην έξοδό της από την Ευρώπη. Η επιλογή δεν είναι ευρώ ή δραχμή, αλλά το εάν θα ανήκει η χώρα στην Ευρώπη, κάτι που ενέχει ποιοτικά τελείως διαφορετικούς κινδύνους» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: