Σάββατο 1 Μαΐου 2010

''Χέλμουτ Σμιτ: Αδύναμη και ανίκανη η Ε.Ε.''

 
Ο πρώην καγκελάριος, Χέλμουτ Σμιτ



         Κεραυνούς κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της γερμανικής κυβέρνησης και Τύπου για τους χειρισμούς τους σε σχέση με την ελληνική κρίση χρέους εξαπέλυσε ο ο πρώην καγκελάριος, Χέλμουτ Σμιτ, στο περιθώριο της βράβευσής του από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.
          Παρόλα αυτά, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της Ευρώπης, λέγοντας ότι η παρούσα κατάσταση είναι ανώδυνη, αν τη συγκρίνει κανείς με την κατάσταση της Ευρώπης το 1944 ή το 1914.
      "Ήταν γνωστό από τον Ιανουάριο ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε κρίση χρέους. Αλλά άφησαν να περάσει ο καιρός με φλυαρίες και φιλολογίες, χωρίς να αναλάβουν δράση", είπε ο ιστορικός ηγέτης της Γερμανίας.
         Όσον αφορά στις ευθύνες των Βρυξελλών, τόνισε ότι "οι δυσκολίες της Ελλάδας μεγεθύνθηκαν τεχνητά από το γεγονός ότι η Ε.Ε. αποδείχτηκε αδύναμη - θα μπορούσε να πει κανείς ακόμα και ανίκανη να δράσει".
           Ο πρώην καγκελάριος άσκησε έντονη κριτική και σε μερίδα του Γερμανικού Τύπου, λέγοντας πως "το πράγμα έγινε τεχνητά δυσκολότερο με την προσέλκυση της προσοχής της κοινής γνώμης και τα φτηνά δημοσιεύματα των εφημερίδων, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα, πολύ ανόητα".
            Άφησε αιχμές και για τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης, λέγοντας ότι "τρελαίνουν τις αγορές, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός λόγος επί της ουσίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: