Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

''Γαλάζιες... αμαρτίες''


          Η κυβέρνηση στέλνει προς διερεύνηση ύποπτους φακέλους και υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος από τη διακυβέρνηση της ΝΔ.


      Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών, η παρ’ ολίγον χρεοκοπία της χώρας και η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εργαζόμενους και συνταξιούχους έχουν διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό τοπίο στο οποίο, όπως φαίνεται, το κυνήγι κάθε υπαίτιου για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι αναπόφευκτο.
       Οι φάκελοι «Αγροτήμα» και «ΕΤΑ» του υπ. πολιτισμού έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα. Σε λίγες ημέρες αναμένονται τα πορίσματα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για ΕΟΤ και «Εργο Πολιτών».
        Οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος διατάχθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού και για το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου του «Εργο Πολιτών». Ο Οργανισμός δημιουργήθηκε το 2005 από τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή. Πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε μια ακόμη μαύρη τρύπα η οποία ρουφούσε κάθε χρόνο σημαντικά κονδύλια. Παρότι έχει αναγγελθεί η μελλοντική κατάργησή του εξακολουθεί να απομυζά κονδύλια από τον προϋπολογισμό.
        Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσλήψεις στο «Εργο Πολιτών» γίνονταν χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες ενώ εξαιρετικά υψηλές θεωρούνται οι μισθολογικές δαπάνες, οι δαπάνες λειτουργίας και τα έξοδα για ταξίδια στο εξωτερικό. Αν και ο αρχικός ετήσιος προϋπολογισμός του Οργανισμού ήταν 900.000 ευρώ από τον πρώτο κιόλας χρόνο εκτοξεύθηκε πάνω από το 1,5 εκατ. ευρώ.
        Τεράστια σπατάλη διαπιστώνεται και στα ΕΛΤΑ, υπόθεση για την οποία έχει παρέμβει ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι καταγγελίες αφορούν εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν σε ταξίδια, καλλυντικά, διασκεδάσεις σε κέντρα πολυτελείας. Επίσης παράνομες απευθείας αναθέσεις έργων, στημένους διαγωνισμούς προμηθειών και ανακαινίσεις εξοχικών.
        Ακόμη, στον εισαγγελέα αναμένεται να στείλει το υπουργείο Παιδείας φάκελο για σπατάλες και κακοδιαχείριση στα ΤΕΙ καθώς και μια περίπτωση καθηγητή που εξακολουθούσε να πληρώνεται ενώ είχε παυθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: