Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

''Το ευρώ σε φουρτούνα''


       Η κρίση του ευρώ προβληματίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες .  Σύμφωνα με την καγκελάριο Μέρκελ, οι πιέσεις που δέχεται το νόμισμα οφείλονται στις ασυμμετρίες που παρατηρούνται μεταξύ των οικονομιών των χωρών του Βορρά και αυτών του Νότου. Οπως επεσήμανε, «η κερδοσκοπία έναντι του ευρώ ήταν και είναι δυνατή διότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην οικονομική ισχύ και επιρροή στα αντίστοιχα κράτη-μέλη».
     Οι περισσότερες από τις γερμανικές προτάσεις απαιτούν αλλαγή της συνθήκης της Ε.Ε., πράγμα για το οποίο τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και πολλές χώρες ούτε θέλουν ν’ ακούσουν, έπειτα από την εξαιρετικά δύσκολη διαπραγματευτική διαδικασία που προηγήθηκε της θέσπισης της συνθήκης της Λισαβόνας και κράτησε 8 ολόκληρα χρόνια.
    Πέραν αυτού, η Γαλλία είναι αντίθετη με την εστίαση της προσοχής στα ελλείμματα. Επιμένει ότι τα προβλήματα «ανταγωνιστικότητας» πρέπει να εξετασθούν και επικρίνει το γερμανικό μοντέλο, που βασίζεται στις εξαγωγές στην ΕΕ με τίμημα τη μισθολογική λιτότητα.

     Η Γερμανία προσπαθεί να εξάγει το μοντέλο της σε όλους τους εταίρους της στην ΟΝΕ, από τους οποίους εξαρτάται και η δική της ανάπτυξη.
     Η πανευρωπαϊκή λιτότητα που θέλει να επιβάλει η Γερμανία φέρνει ύφεση  που δημιουργεί νέες αμφιβολίες στις αγορές για το αν οι εθνικές κυβερνήσεις των προβληματικών χωρών μπορούν να φορέσουν το στενό γερμανικό κοστούμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: