Σάββατο 15 Μαΐου 2010

«Τουρισμός για Όλους»

Η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κυρια Α. Γκερέκου


      Αποκαλυπτική η ομιλία της Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κα.Α. Γκερέκου σε επίκαιρη ερώτηση
 στη Βουλή  αναφορικά με την εκτέλεση του Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» 2010-2011.
         Η κα Γκερέκου κατέθεσε στη Βουλή την ενδιάμεση έκθεση επιθεώρησης ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που αφορά τα προγράμματα «Τουρισμός για Όλους» των τριών τελευταίων ετών.
              Η κα Γκερέκου από το βήμα της Βουλής ανέφερε πως το δικαίωμα στον τουρισμό αποτελεί κοινωνική αξία και αυτός ήταν ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ το 2003 θεσμοθέτησε το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», αλλά επί κυβέρνησης ΝΔ το πρόγραμμα εκφυλίστηκε και το δημόσιο χρήμα κατασπαταλήθηκε. Μετά από έλεγχο, που διενήργησε το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, εντοπίστηκαν σωρεία παρατυπιών.
      Η κα Γκερέκου αποκάλυψε πως τα γραφεία Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και Προέδρου ΕΟΤ μοίραζαν από 10.000 δελτία κατά βούληση, με αδιαφανή κριτήρια, κατ’ εξαίρεση των όρων και των προϋποθέσεων που προβλέπονται για τους υπόλοιπους δικαιούχους.
             Επίσης, απεκάλυψε πως ο ΕΟΤ αυτή τη στιγμή αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του λόγω της επιβάρυνσης με μη  εξοφλημένες υποχρεώσεις των περασμένων ετών ύψους 9.235.000€.
          Έτσι, για φέτος προβλέπεται για πρώτη φορά η εφαρμογή μηχανισμού παρακολούθησης και καταγραφής των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του, με σκοπό την εκ των υστέρων αξιολόγησή του.
         Βέβαια, η υφυπουργός, παρά την δύσκολη κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει, δήλωσε με ιδιαίτερη έμφαση πως το πρόγραμμα θα εκτελεστεί κανονικά και πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από κανέναν το δικαίωμα στην ξεκούραση και στις διακοπές.
        Διατηρείται το πρόγραμμα για την ''τρίτη ηλικία'' και για τις ''πολύτεκνες οικογένειες'', καθως και το δικαίωμα των ΑμεΑ να κάνουν διακοπές με το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», όπως επίσης και για τον συνοδό του ατόμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: