Σάββατο 22 Μαΐου 2010

''Να «τρέξει» το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη''

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  Γ. Μανιάτης


         Ο υφυπουργός  Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  κ. Γ. Μανιάτης δέχτηκε τον Ρώσο πρέσβη Vl. I. Chkhikvishivili και του εξέφρασε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να «τρέξει» το έργο και να αναλάβει πρωτοβουλίες.
         Μάλιστα θα καλέσει στις 25 Μαΐου τους Βούλγαρους ώστε να συζητήσουν τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του έργου.
         Eξετάζεται η συγχώνευση των δύο ανταγωνιστικών αγωγών Σαμψούντα-Τσεϊχάν και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καθώς ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ουσιαστικά έχει σταματήσει να εξελίσσεται ως πρόγραμμα με υπαιτιότητα της Βουλγαρίας.
         Πηγές αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρέσβης με έμμεσο τρόπο έδειξε την πρόθεση της χώρας του να προχωρήσει τελικά τον πετρελαιαγωγό -αν και με μεγαλύτερο κόστος και περισσότερο χρόνο- Σαμψούντα-Τσεϊχάν. Στην περίπτωση που οι Βούλγαροι αλλάξουν στάση τότε ο «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» θα λειτουργήσει ως συνοδευτικό έργο.
        Εξάλλου, ο Ελληνας υφυπουργός και ο Ρώσος πρέσβης συζήτησαν και το θέμα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream. Η ρωσική πλευρά ενημέρωσε για την πορεία σύναψης των αναγκαίων διακρατικών συμφωνιών της με τα ενδιαφερόμενα μέρη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο θα μπει στο τελικό στάδιο σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: