Όπως είναι οδυνηρά γνωστό σε όλους μας, η ζώνη του ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο και σοβαρό στάδιο της κρίσης του δημόσιου χρέους. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι και πάλι στο επίκεντρο αυτών των αναταράξεων, οι επιπτώσεις των οποίων είναι αισθητές πολύ πέρα από τα όρια της Ελλάδας.
Παράλληλα, πολλοί Έλληνες έχουν κουραστεί από τις θυσίες και τα επώδυνα μέτρα που έχουν ληφθεί, τα οποία δεν είναι δίκαια κατανεμημένα.
Γνωρίζω καλά αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες όμως είναι απαραίτητες για την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας.
Ωστόσο, συχνά ξεχνάμε πόσα έχει ήδη επιτύχει η Ελλάδα. Η Ελλάδα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 16% περίπου του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, το 2009, στο 9% του ΑΕΠ το 2011.
Και υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ.
Αν συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, το 2014 το έλλειμμα θα σημειώσει νέα πτώση, φτάνοντας στο 2%.
Τα δύο τελευταία χρόνια, η ευρωζώνη παρείχε στην Ελλάδα οικονομική βοήθεια που δεν έχει γνωρίσει προηγούμενο διεθνώς.
Τα δάνεια που εκταμιεύτηκαν στην Ελλάδα μέχρι σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 147,5 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 68% του ελληνικού ΑΕΠ το 2011.
Επιπλέον, όπως έχει η κατάσταση σήμερα, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς της χωρίς αυτή την οικονομική βοήθεια, ακόμη και αν υποθέσουμε προς στιγμήν ότι δεν έχει καθόλου χρέος.
Πράγματι, η Ελλάδα έχει ακόμη πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο σημαίνει ότι -μη λαμβανομένης υπόψη της καταβολής τόκων- ξοδεύει περισσότερα από αυτά που εισπράττει.
Όμως, το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά που η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή, εάν αφαιρέσουμε τους τόκους, τα έσοδα θα υπερκαλύπτουν τα έξοδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου