Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Την Κυριακή στην Πάτρα το σκάφος που θα κάνει σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες

Η νορβηγική εταιρεία θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων   Την Κυριακή φτάνει στην Πάτρα το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος που θα κάνει τις σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, σύμφωνα με δηλώσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.
     Στην Πάτρα θα βρεθεί την Κυριακή και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος.

    «Για πρώτη φορά θα υπάρξουν τεκμηριωμένες, επιστημονικές απαντήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που διαθέτουμε στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, έκταση που είναι 40% μεγαλύτερη της ηπειρωτικής χώρας» σημειώνει ο κ. Λιβιεράτος.
    Ο ίδιος επισημαίνει τις προσπάθειες του κ.  Γ. Μανιάτη, αλλά και την προσωπική συμβολή του πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
   Ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες ανατέθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η ολοκλήρωση των ερευνών τοποθετείται στις αρχές του 2013 και θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη των διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση.
    Oι σεισμικές έρευνες γίνονται χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, καθώς η αποζημίωση της εταιρείας θα προέλθει από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν.
    Σε δηλώσεις του, ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι «η έναρξη των σεισμικών ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης είναι ένα σπουδαίο μήνυμα εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας» και προσθέτει:
    «Αποδεικνύει περίτρανα πως όταν η προσπάθεια είναι συλλογική, διαφανής, ολοκληρωμένη και επίμονη, τότε φέρνει αποτελέσματα. Αυτό το μήνυμα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εικόνα της χώρας διεθνώς, ειδικά αυτή τη δύσκολη στιγμή. Δείχνει και στον πιο δύσπιστο ότι ως κοινωνία και οικονομία, μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της αδράνειας και της κατάθλιψης για να συναντηθούμε με την Ελλάδα της ελπίδας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: