Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Μάριο Μόντι : ''Εμφύλιος Βορείων και Νοτίων''


Μάριο Μόντι: Υπερβολική η ευρωπαϊκή σκληρότητα προς την Ελλάδα

  Ηχηρή προειδοποίηση ότι η κρίση στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ των βόρειων χωρών και των χωρών του Νότου απειλούν να προκαλέσουν εμφύλιο έστειλε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μάριο Μόντι.
  Ο ιταλός Πρωθυπουργός κατηγόρησε μάλιστα τη Γερμανία και τη Γαλλία ότι ήταν οι χώρες εκείνες που ξεκίνησαν πρώτες την κρίση, όταν το 2003 - με την υποστήριξη και της Ιταλίας - κατάργησαν ουσιαστικά το όριο 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας για να μην υποστούν κυρώσεις επειδή το είχαν ξεπεράσει.
  Ο Μόντι χτύπησε το καμπανάκι από την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο - ο οποίος, σημειωτέον, στηρίζει συνεχώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη χώρα μας ανησυχώντας για ένα ντόμινο που θα έπληττε και την Ιταλία - δεδομένου ότι ευρωπαίοι εταίροι, Κομισιόν και ΕΚΤ εμφανίζονται να βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα.
  Το δεύτερο πακέτο στήριξης των 130 δισ. ευρώ απειλεί με «εμφύλιο» την ΕΕ, καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των ευρωπαϊκών χωρών - περιλαμβανομένης της Γερμανίας - που εμφανίζονται διστακτικές στο να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.
  Προτού ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup χθες, πληροφορίες έφεραν διχασμένους τους Ευρωπαίους για την Ελλάδα: η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Γαλλία ήθελαν να προχωρήσει η εκταμίευση της βοήθειας, ενώ ο άξονας Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας ανησυχούσε ότι η Αθήνα δεν μπορεί να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
  Είναι κακό να χωρίζονται οι χώρες-μέλη σε «καλές» και «κακές», προειδοποίησε ο κ. Μόντι από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου τονίζοντας πως «όλοι πρέπει να αισθανόμαστε συνυπεύθυνοι για ό,τι έγινε στο παρελθόν», αλλά «και για το πώς θα οικοδομήσουμε το μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: