Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ευ.Βενιζέλος : «Το νέο έτος το δημοψήφισμα» μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση της νέας συμφωνίας

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και  υπουργός Οικονομικών,   Ευάγγελος Βενιζέλος
   Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υλοποίηση της νέας συμφωνίας θα διεξαχτεί το δημοψήφισμα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε τηλεοπτική συνέντευξη του στον Ant1.
   «Μόλις ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, το κείμενο της συμφωνίας θα τεθεί στη Βουλή και το λαό», διευκρίνισε.
   Όπως διευκρίνισε, το δημοψήφισμα είναι μία «δημοκρατικά εκτονωτική και λυτρωτική διαδικασία» το αποτέλεσμα της οποία θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση.

Γ.Παπανδρέου : «Ψήφο εμπιστοσύνης»

Δημοψήφισμα και ψήφος εμπιστοσύνης για το νέο Μνημόνιο  Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ
   Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση της υπό κατάρτιση νέας δανειακής σύμβασης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας παράλληλα ανανέωση της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης.
   Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αύριο κιόλας θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
   Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ  ξεκαθάρισε ότι μολονότι η κυβέρνηση διαθέτει την δεδηλωμένη και έχει δύο χρόνια μπροστά της για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, σημείωσε ότι:
   "Aπό τον Ιούνιο και έπειτα έχουν προκύψει νέα δεδομένα" που καθιστούν "περισσότερο από ποτέ αναγκαία την έκφραση της κοινοβουλευτικής ευθύνης στην πολιτική που θα ακολουθεί η κυβέρνηση".

Γ.Παπανδρέου : «Σε δημοψήφισμα η νέα συμφωνία» και ψήφο εμπιστοσύνης

   Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
    Να πουν οι πολίτες το «μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι» στη νέα δανειακή συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας δημοψήφισμα.
    Για ύψιστη πράξη δημοκρατίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου εξαγγέλοντας την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κύρωση ή όχι της νέας δανειακής σύμβασης από τους πολίτες της χώρας, ενώ επιπλέον ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή διευκρινίζοντας ότι η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει στη Βουλή, αύριο.
   «Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες», η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλες, πρόσθεσε και συμπλήρωσε: Λέμε όχι στις εθνικές εκλογές τώρα γιατί θα ήταν υπεκφυγή και θα οδηγούσε σε διχόνοιες. Παράλληλα, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για τις επόμενες αλλαγές, λέγοντας ότι «περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία και η έκφραση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».
   Νωρίτερα αναφερόμενος στη νέα δανειακή σύμβαση απευθύνθηκε προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
  «Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν πριν από μία ακριβώς εβδομάδα αυτή εδώ η Ομάδα δεν στεκόταν στο ύψος της» είπε στους βουλευτές του κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ.
   «Θέλω να ευχαριστήσω το κάθε βουλευτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που τιμούμε για το θάρρος του, για την επιμονή και την αντοχή του»
   «Η απόφαση που πετύχαμε απομακρύνει την ανασφάλεια και μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον μας. Ενισχύει τη δυνατότητά μας να γίνουμε ξανά αυτοδύναμοι».
   «Βήμα - βήμα κατακτάμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να στηρίξουν αυτή τη Συμφωνία. Το ίδιο θα κάνουν και οι πολίτες αν ενημερωθούν επαρκώς».
    «Δεν δικαιολογώ σε κανένα σημείο τη βία, μπορώ να συμμεριστώ όμως την οργή του κόσμου» είπε κατά την ομιλία του.
   Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου περιέγραψε τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και το τι αυτό σημαίνει για τη χώρα, τους πολίτες τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, στηλίτευσε τη συμπεριφορά όσων «για δικούς τους λόγους καλλιεργούν φόβους, μιζέρια και ανασφάλεια» και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας από κανέναν.
   Από τις αρχές τους 2012 θα υπάρχει ένα νέο τοπίο -πρόσθεσε- θα μπορούμε να πάμε με όλες μας τις δυνάμεις όχι πια στην άμυνα, αλλά στην επίθεση.

Γ. Βαρβιτσιώτης : «Ανεδαφική οποιαδήποτε συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση»

«Φωτιές» ανάβει στη ΝΔ ο Γ. Βαρβιτσιώτης Ο πρώην υπουργός της ΝΔ  Γιάννης Βαρβιτσιώτης
   Mετά τις αποφάσεις της συνόδου Κορυφής για το «κούρεμα» είναι ανεδαφική οποιαδήποτε συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, Γιάννης Βαρβιτσιώτης.
   «Δεν μπορούν να επιμένουν τώρα στην επαναδιαπραγμάτευση, διότι τώρα έκλεισε το κεφάλαιο, ύστερα από πολύωρες συσκέψεις.
   Νομίζετε ότι θα ξανακαθίσει ο Σαρκοζί, η Μέρκελ και όλοι οι αρχηγοί να αρχίσουν την κουβέντα πάλι για τα ελληνικά προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά.
   Ο πρώην υπουργός της ΝΔ τάχθηκε επίσης εναντίον του δημοψηφίσματος, ενώ σε ό,τι αφορά τις εκλογές ανέφερε:
   «Θα έκαναν μια εκτόνωση στην κοινή γνώμη, αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορούσαν να δώσουν μια ουσιαστική λύση.          
   Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε όλοι. Έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και μεγαλύτερη περίσκεψη όταν κάνουμε ή όταν λέμε κάτι».
   Ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης άφησε αιχμές για την ηγεσία της ΝΔ ότι δεν ζητά τη γνώμη του, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική της,και εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας.

Ευ.Βενιζέλος: ''Να συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους''

  O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος
    «Η κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα είναι βαθιά και πολυεπίπεδη.
  Δεν είναι κρίση µόνον οικονοµική, ούτε πολύ λιγότερο κρίση απλώς δηµοσιονοµική. Είναι κρίση ηθική και υπαρξιακή. Δοκιµάζεται πλέον η κοινωνική και εθνική συνοχή. Δοκιµάζεται η ικανότητά µας να συνεννοούµαστε µε ορθολογικό τρόπο γύρω από θεµελιώδη ζητήµατα εθνικής στρατηγικής».
   Με αυτά τα λόγια ξεκινάει το άρθρο-παρέμβασή του, στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, που εκτιμώντας ότι η χώρα «δεν συνειδητοποιεί» τους «κινδύνους που διατρέχει» σε αυτό εντοπίζει το κυρίως «δημοκρατικό πρόβλημα της χώρας».
   «Η χώρα πρέπει να οργανωθεί και πάλι εκ του µηδενός. Να ξαναγράψει τους βασικούς της κανόνες, το ίδιο το κοινωνικό συµβόλαιο που λειτουργεί ως θεµέλιο κάθε Πολιτείας.
    Αυτός θέλουµε να είναι ο στόχος του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήµατος, όχι οι τεχνικές λεπτοµέρειες αλλά οι µεγάλοι κανόνες που θεµελιώνουν την ίση και δίκαιη κατανοµή των βαρών και ανατρέπουν την πιο άγρια αδικία που συντελείται, για δεκαετίες τώρα, σε βάρος µισθωτών και συνταξιούχων χωρίς άλλα εισοδήµατα, σε βάρος όσων δεν µπορούν να αποκρύψουν εισοδήµατα από άλλες πηγές» σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.
  «Πίσω από τις κραυγές και τις εύκολες κουβέντες υπάρχει η φωνή της Πατρίδας.
   Μπορούµε να πετύχουµε, αρκεί να είµαστε σοβαροί, ενωµένοι, υπεύθυνοι και να έχουµε συνείδηση της κατάστασης και της Ιστορίας.
   Πρέπει να είµαστε υποχρεωτικά αισιόδοξοι, γιατί αν αφεθούµε να παρασυρθούµε από την ηττοπάθεια και την απαισιοδοξία της περιρρέουσας ατµόσφαιρας, τότε θα έχουµε χάσει ένα πολύ µεγάλο ιστορικό στοίχηµα.
   Και η βλάβη θα είναι ανεπανόρθωτη» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ενημερώνει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου
      Στις 5 το απόγευμα συγκαλείται αύριο, Δευτέρα, από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
   Ο πρωθυπουργός  Γιώργος Παπανδρέου θα επιδιώξει να τονώσει το ηθικό των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας και να υπογραμμίσει ότι με τη στάση τους βοήθησαν ώστε να υπάρξουν τα τελικά αποτελέσματα της προηγούμενης Τετάρτης στις Βρυξέλλες.

Ε.Βενιζέλος: ''Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία'' - Φορολόγηση των καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες


Εύαγγελος Βενιζέλος Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
  Εως τα τέλη του έτους αναμένεται να είναι έτοιμη η συμφωνία ανάμεσα στην Ελβετία και την Ελλάδα για τη φορολόγηση των καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες σε ελβετικές τράπεζες.
   Για το θέμα υπήρξε την Πέμπτη καθοριστική συνάντηση στη Βέρνη εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών με αντίστοιχους Ελβετούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η υπό κατάρτιση συμφωνία θα προβλέπει ότι όσοι Έλληνες διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες, είτε θα αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές, είτε θα καταβάλουν έναν φόρο επί της συνολιικής κατάθεσης που θα αντιστοιχεί στο φόρο που θα είχαν πληρώσει εαν είχαν δηλώσει τις καταθέσεις αυτές στην Ελλάδα.
swiss_banking
 Συγκεκριμένα,
όπως ανακοινώθηκε
από το υπουργείο
Οικονομικών, την
περασμένη Πέμπτη
27 Οκτωβρίου
πραγματοποιήθηκε
συνάντηση στη Βέρνη μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ελβετίας, με επικεφαλής τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών, κ.κ. Η. Πλασκοβίτη και M. Ambuhl, με στόχο την προώθηση διμερούς συμφωνίας για τη φορολογική αντιμετώπιση των καταθέσεων Ελλήνων φορολογούμενων στις ελβετικές τράπεζες.
   Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, η βασική επιλογή όσων διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα είναι είτε να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές Αρχές, είτε να καταβάλουν ένα φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου (ή επενδεδυμένου) κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή.
   Στις εν λόγω συμφωνίες, ο φόρος που επιβάλλεται επί του συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου, υπολογίζεται βάσει ενός τύπου που λαμβάνει υπόψη την κίνηση του λογαριασμού για το χρονικό διάστημα των τελευταίων δέκα ετών, την κίνηση του λογαριασμού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και άλλες παραμέτρους.
   Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αιτήματός των ελληνικών αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή δεν καλύπτει ποινικά αδικήματα και δεν αναιρεί συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.
   Κατά τις πρόσφατες συνομιλίες, συμφωνήθηκε ότι σε πρώτη φάση τα κύρια στοιχεία της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ελβετίας, που σε σημαντικό βαθμό διευκρινίστηκαν στην συνάντηση της 27ης Οκτωβρίου, θα πάρουν τη μορφή προσυμφώνου (cornerstone agreement) που θα εγκριθεί από τις δύο πλευρές και θα δημοσιοποιηθεί έως τα τέλη του έτους.
   Σχετικά με την παραπάνω συνάντηση, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι:
  "Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι μπαίνουν στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για μια συμφωνία στα πρότυπα των συμφωνιών που αυτή σύναψε πρόσφατα με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
   Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα θα εισπράξει σημαντικούς διαφεύγοντες φόρους πολλών ετών ή θα πληροφορηθεί στοιχεία που θα της επιτρέψουν να εντοπίσει κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
   Είναι σημαντικό το γεγονός ότι διατηρούνται ενεργές τυχόν ποινικές ευθύνες, π.χ. λόγω ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
   Η εξέλιξη αυτή με την Ελβετία, σε συνδυασμό με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, που ισχύει πλέον στη χώρα μας, διαμορφώνει ένα πολύ πιο αποτελεσματικό οπλοστάσιο για την μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
    Αυτό σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση, αρχικά στη Βουλή, των ονομάτων όσων μετέφεραν στο εξωτερικό καταθέσεις, το ύψος των οποίων δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές τους δηλώσεις, επιτρέπει στο Υπουργείο Οικονομικών να εστιάσει καλύτερα τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής που είναι διάχυτος εθνικός κίνδυνος".

Μπαρόζο - Ρομπάι : ''Βοηθήστε στην επίλυση της κρίσης''

Βοηθήστε στην επίλυση της κρίσης O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι
   Κοινή επιστολή προς τους εταίρους τους της G20 απέστειλαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητώντας τους να συμβάλουν στις προσπάθειες των Ευρωπαίων για την επίλυση της κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
   Στην επιστολή τους, Μπαρόζο και  Ρομπάι παραθέτουν και εξηγούν στα μέλη της G20, η οποία συνέρχεται σε επίπεδο κορυφής στις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες της νότιας Γαλλίας, τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη.
   "Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά με ακρίβεια και εν καιρώ και είμαστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσουν στη γρήγορη επίλυση της κρίσης. Ωστόσο, το γεγονός ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, θα εκπληρώσουμε το ρόλο μας, δε αρκεί για μια παγκόσμια ανάκαμψη και μια ισορροπημένη ανάπτυξη", τονίζουν στην επιστολή τους οι δυο αξιωματούχοι.
   "Είναι απαραίτητο να ενεργήσουν από κοινού τα μέλη της G20 στο σύνολό τους υπό το πνεύμα της κοινής ευθύνης και του κοινού στόχου", προσθέτουν και υπογραμμίζουν ότι στόχος της ΕΕ κατά τη σύνοδο στις Κάννες είναι "η συμβολή στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο, η υποστήριξη μιας διαρκούς ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας".

Ζαν-Κλοντ Τρισέ : ''Η κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει''

 O πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας,  Ζαν-Κλοντ Τρισέ
   Η κρίση χρέους την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν έχει ξεπεραστεί παρά τα μέτρα που αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
   Ο Τρισέ με αγωνία πιέζει τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να κρατήσουν την υπόσχεσή τους για μείωση των κολοσσιαίων χρεών στην Ευρώπη.
   "Η κρίση δεν έχει τελειώσει. 'Εφερε στο φως την αδυναμία των αναπτυγμένων οικονομιών. Βλέπουμε σήμερα την αδυναμία της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας, αλλά επίσης τις αδυναμίες της Ευρώπης", τονίζει ο Τρισέ.

   "Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες "έχουν τώρα δύσκολη δουλειά μπροστά τους".
   Η θητεία του Τρισέ στην ΕΚΤ ολοκληρώνεται αύριο, Δευτέρα. Ο διάδοχός του , ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, θα κάνει την πρώτη εμφάνισή του στους δημοσιογράφους ως επικεφαλής της ΕΚΤ, την Πέμπτη.

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Την «Αραβική Άνοιξη» χαιρέτισε ο πρωθυπουργός στη διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

 Διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου
    Πολυσήμαντα μηνύματα έστειλε το απόγευμα από τον 'Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καλωσορίζοντας τους συνέδρους στη διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
   Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που προεδρεύει στις εργασίες της συνδιάσκεψης καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στήν διοργάνωση, στην Ελλάδα και την όμορφη Κρήτη, όπως ανέφερε χαρακτηρισιτκά, και μίλησε για την πρώτη συνάντηση που οργανώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τον περασμένο Ιούλιο, στην Αθήνα.
    Αναφερόμενος στη συνάντηση της Κρήτης μίλησε για τη χρονική συγκυρία της συνάντησής γιατί η Αραβική 'Ανοιξη βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση, όπως είπε.

  Έχουν γίνει, όπως επεσήμανε, πολλά θετικά βήματα όμως υπάρχουν και αβεβαιότητες για το μέλλον.
    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η Σοσιαλιστική Διεθνής βρίσκεται δίπλα στους πολίτες του Αραβικού κόσμου, που μάχονται για ένα καλύτερο μέλλον. Και προσβλέπουμε, συμπλήρωσε, στο διάλογο και τη συνεργασία με τις δημοκρατικές δυνάμεις και τις νέες Κυβερνήσεις που θα προκύψουν, ώστε η Αραβική 'Ανοιξη να δημιουργήσει προοπτικές για τους νέους που πρωταγωνιστούν σ' αυτό το Κίνημα.
     Μια Αραβική Άνοιξη που θα δημιουργήσει και νέες προοπτικές συνεργασίας σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά .
    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου
αναφέρθηκε ακόμη στη σύσταση της ειδικής επιτροπής και εξήγησε πως βλέπουν τη συνεργασία στο μέλλον τονίζοντας τον κοινό στόχο, που, όπως είπε, είναι ο σεβασμός και ο ανθρωπισμός.                     

   Ανθρωπιστική στάση απέναντι σε όλους τους ανθρώπους.
   Πέρυσι, είπε ο πρωθυπουργός, είδαμε αυτά τα καθοριστικά γεγονότα του Αραβικού κόσμου, που άλλαξαν την περιοχή.

   Γι' αυτό, συστήσαμε αυτή την Ειδική Επιτροπή, έτσι ώστε να μπορούμε να στηρίξουμε τη δημοκρατική αλλαγή, να στηρίξουμε υπάρχοντες, αλλά και νέους πολιτικούς παράγοντες που θα ανακύψουν, για την κοινωνική δικαιοσύνη και τις δημοκρατικές αλλαγές.
    Τέλος ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Αραβική 'Ανοιξη ενίσχυσε σε όλο τον κόσμο αυτή τη νέα συζήτηση, το πώς ακριβώς πρέπει να οργανώνονται τα πολιτικά κόμματα και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος τους στις σύγχρονες κοινωνίες.
    Μίλησε για ανάγκη αλλαγής των κοινωνιών μας, και αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση ενώ μίλησε για «σεβασμό» που πηγάζει και από τα βαθιά αισθήματα αναγνώρισης και αλληλεγγύης που τρέφουμε, όπως είπε, προς την Αραβική 'Ανοιξη, τις γυναίκες και τα Κινήματα εκείνα, που επιθυμούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Μιχ.Καρχιμάκης : «Eθνική ενότητα για ν' αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή κρίση »

Γ. Παπανδρέου: Αυταρχισμός η προσπάθεια επιβολής απόψεων  Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη στη διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου
   Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης καλωσορίζοντας τους συνέδρους στην Κρήτη και το Λασίθι, μίλησε για ευθύνη, μέσα από έναν τιτάνιο πατριωτικό αγώνα, να οδηγηθεί με ασφάλεια την χώρα στον δρόμο της εξόδου από την κρίση, στον δρόμο της ανάπτυξης και στο δρόμο της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, διατηρώντας ταυτόχρονα, όπως είπε :
 «Tην εθνική μας ενότητα, ως προϋπόθεση ν' αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή κρίση με τις πρωτόγνωρες παραμέτρους».
   «Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε μια ακόμα πιο ισχυρή και ουσιαστική Δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μία ώρα πίσω τα ρολόγια από τα ξημερώματα της Κυριακής


   Xειμερινή ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής. Συγκεκριμένα, στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν 3.
   Η χειμερινή ώρα θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2012.

Ευ. Βενιζέλος : «Kαυτά μέτωπα ενόψει»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών  Ευάγγελος Βενιζέλος
    Για το «πολιτικό πακέτο», τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση μέχρι τον Ιανουάριο μίλησε στο υπουργικό ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
   Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το ερχόμενο τρίμηνο «διαβολικό»! Επισήμανε πως «εχθροί» υπάρχουν και στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
   • «Έχουμε να αντιμετωπίζουμε μια αυτοκαταστροφική κατάσταση μέσα στην ελληνική κοινωνία, η οποία εγκλωβίζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από ορισμένα μέσα ενημέρωσης και ορισμένους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, οι οποίοι έχουν ως στόχο, να απονεκρώσουν και την διανοητική και την συναισθηματική λειτουργία των πολιτών και να τους καθηλώσουν σε μια ηττοπαθή και παραιτημένη αντιμετώπιση των πραγμάτων που είναι ότι ακριβώς στερεί από τη χώρα την πιθανότητα να ανακάμψει και να ανορθωθεί.
  • «Τα μη ορθολογικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη πολλαπλασιάζονται, τα τυχαία γεγονότα και άρα οι κίνδυνοι ατυχημάτων αυξάνονται, πρέπει να συμβιώσουμε με μια νέα κατάσταση».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο τι πρέπει να γίνει:
  1. Η εφαρμογή των «prior actions» που σας τις έχουμε μοιράσει για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
  2. Η εκταμίευση της έκτης δόσης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
  3. Η εφαρμογή του μνημονίου και του μεσοπροθέσμου και των εφαρμοστικών νόμων σύμφωνα με όσα κάθε εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών στέλνει τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων.
  4. Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών αρχής γενομένης από τις πρόσφατες, δηλαδή νέο βαθμολόγιο, νέο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, επαναξιολόγηση υπηρεσιών, επαναξιολόγηση προσωπικού, αναδιάρθρωση φορέων κ.ο.κ.
  5. Το νέο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με τα χαρακτηριστικά που έχουμε πει, ως καθρέφτη της κοινωνίας και της οικονομίας, που αποτυπώνει και μια ολόκληρη αντίληψη και κωδικοποιεί και τις δράσεις μας σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία.
  6. Ο προϋπολογισμός του 2012, ο οποίος μέχρι το τέλος μπορεί να έχει λάβει υπόψη του ορισμένα νέα στοιχεία, τουλάχιστον με τη μορφή αστερίσκων, γιατί δεν θα έχει ολοκληρωθεί το PSI έως τη ψήφιση του προϋπολογισμού.
  7. Η εφαρμογή της απόφασης για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με τον τρόπο που είπαμε και με τη νομική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.
  8. Η εφαρμογή του νέου προγράμματος που θα αρχίσει πριν από την ολοκλήρωση του PSI, δηλαδή στα τέλη του 2011 και θα αλλάξει τα επίπεδα ρευστότητας με ότι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη.

Γ.Παπανδρέου: «Όσοι διαιρούν τον ελληνικό λαό τραυματίζουν τη Δημοκρατία μας»

   Ο Πρωθυπουργός, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου
   «Αυταρχισμός είναι η προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν τις απόψεις τους, διακόπτοντας παρελάσεις», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν. Κατηγόρησε, μάλιστα, αυτούς που -όπως είπε- διαιρούν τον ελληνικό λαό, λέγοντας ότι τραυματίζουν τη Δημοκρατία και τις δημοκρατικές παραδόσεις μας.
   Από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, οπού βρίσκεται, στο πλαίσιο της διάσκεψης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου με αφορμή τα όσα σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις, τόνισε ότι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει τέτοιου είδους συμπεριφορές. 

  Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αυταρχισμός είναι και η προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν απόψεις, ακόμα και διακόπτοντας εθνικές παρελάσεις, την ώρα που χιλιάδες παιδιά, πολίτες και οικογένειες τιμούν σ' όλη τη χώρα με υπερηφάνεια τον εθνικό μας αγώνα για την απελευθέρωση».
 «Αυταρχισμός είναι, όταν κάποιοι ελάχιστοι επιλέγουν να προσβάλουν τις εκδηλώσεις τιμής στους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας, ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε.
 «Αυταρχισμός είναι να θέλουν να διαιρούν το λαό σε εθνικόφρονες και μη. Και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει αυτές τις ακραίες συμπεριφορές. Διότι αυτές οι συμπεριφορές δεν τραυματίζουν κάποιους αντιπάλους, τραυματίζουν βαθιά τις δημοκρατικές μας παραδόσεις και το δημοκρατικό ήθος του λαού μας» πρόσθεσε.
  Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Αραβική Άνοιξη, λέγοντας ότι αυτή άλλαξε καθοριστικά το τοπίο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και μετέφερε σε όλη την υφήλιο ένα ισχυρό μήνυμα για περισσότερη Δημοκρατία και συμμετοχή, για περισσότερη δικαιοσύνη.
  Είναι, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ένα μήνυμα που το καταλαβαίνουμε ιδιαίτερα εμείς, στην Ελλάδα, για ιστορικούς λόγους.
   Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η Σοσιαλιστική Διεθνής βρίσκεται δίπλα στους πολίτες του Αραβικού κόσμου, που μάχονται για ένα καλύτερο μέλλον. Και προσβλέπουμε, συμπλήρωσε, στο διάλογο και τη συνεργασία με τις δημοκρατικές δυνάμεις και τις νέες κυβερνήσεις που θα προκύψουν, ώστε η Αραβική Άνοιξη να δημιουργήσει προοπτικές για τους νέους που πρωταγωνιστούν σ' αυτό το κίνημα.
  Πέρυσι, είπε ο πρωθυπουργός, είδαμε αυτά τα καθοριστικά γεγονότα του Αραβικού κόσμου, που άλλαξαν την περιοχή.

   Γι' αυτό, συστήσαμε αυτή την Ειδική Επιτροπή, έτσι ώστε να μπορούμε να στηρίξουμε τη δημοκρατική αλλαγή, να στηρίξουμε υπάρχοντες, αλλά και νέους πολιτικούς παράγοντες που θα ανακύψουν, για την κοινωνική δικαιοσύνη και τις δημοκρατικές αλλαγές.
  Μίλησε για ανάγκη αλλαγής των κοινωνιών μας, και αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση ενώ μίλησε για «σεβασμό» που πηγάζει και από τα βαθιά αισθήματα αναγνώρισης και αλληλεγγύης που τρέφουμε, όπως είπε, προς την Αραβική Άνοιξη, τις γυναίκες και τα κινήματα εκείνα, που επιθυμούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Το διεθνές Σοσιαλιστικό Συνέδριο ατον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

  Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς  Γιώργος Παπανδρέου στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης
    Σε εξέλιξη βρίσκεται το διεθνές σοσιαλιστικό συνέδριο στην περιοχή "Βαθύ" στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης.
   Ο Πρωθυπουργός, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα προεδρεύσει στις εργασίες της Επιτροπής που θα ολοκληρωθούν το Σάββατο στη 1.00 μ.μ.
   Η συζήτηση στην Επιτροπή θα επικεντρωθεί στις παρακάτω θεματικές:
  1. Προκλήσεις και ευκαιρίες από τη μετάβαση στη δημοκρατία: οι εναλλακτικές προοπτικές.
  2. Τα κινήματα για την αλλαγή: διαμορφώνοντας κοινές προσεγγίσεις και στόχους.
  3. Ενδυναμώνοντας τους νέους πρωταγωνιστές και μεταρρυθμίζοντας παλιούς θεσμούς.
  4. Τι ρόλο μπορεί να έχει η σοσιαλδημοκρατία. Λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα της περιοχής και διαμορφώνοντας ένα πρόγραμμα δράσης.

Σαρκοζί: «Να μην εκραγεί η Ευρώπη»

  Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί
   Η ρητορική του Γάλλου προέδρου στην τηλεοπτική του εμφάνιση ήταν αντιστρόφως ανάλογη της πορείας του στις δημοσκοπήσεις εν όψει των προεδρικών εκλογών:
  «Εάν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία χθες το βράδυ, δεν θα είχε βυθιστεί μόνο η Ευρώπη στην καταστροφή αλλά ολόκληρος ο κόσμος» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «πήραμε αποφάσεις» που απέτρεψαν την καταστροφή.
   Δικαιολογώντας στους ψηφοφόρους τις κινήσεις του Παρισιού, ο Σαρκοζί, μιλώντας σε υψηλούς τόνους, είπε πως «εάν το ευρώ είχε εκραγεί το βράδυ της Τετάρτης θα είχε εκραγεί η Ευρώπη».

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Γ.Παπανδρέου : «Αυταρχισμός η προσπάθεια κάποιων να επιβάλλουν τις απόψεις τους»

 Γ. Παπανδρέου: Αυταρχισμός η προσπάθεια επιβολής απόψεων  Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
   Μήνυμα με αφορμή τα σημερινά επεισόδια απηύθυνε το απόγευμα από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καλωσορίζοντας τους συνέδρους στη διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
   «Αυταρχισμός είναι η προσπάθεια κάποιων να επιβάλλουν τις απόψεις τους, διακόπτοντας παρελάσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
   Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τα όσα σημειωθήκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις τόνισε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει τέτοιου είδους συμπεριφορές.
   Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου
ανέφερε ότι «αυταρχισμός είναι η προσπάθεια κάποιων να επιβάλλουν τις απόψεις τους, διακόπτοντας παρελάσεις».
   Κατηγόρησε αυτούς, που -όπως είπε- διαιρούν τον ελληνικό λαό, λέγοντας ότι τραυματίζουν τη Δημοκρατία και τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας.

Ευ. Βενιζέλος : «Αμαύρωσαν μια κορυφαία εκδήλωση προς την ιστορία του τόπου»

 Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών  Ευάγγελος Βενιζέλος
   Σε δημόσια παρέμβαση για τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης προέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
    Στη δήλωσή του κάνει λόγο για «ανάγκη σεβασμού της ιστορικής μνήμης του Έθνους» και καταγγέλει όσους «αμαύρωσαν μια κορυφαία εκδήλωση τιμής προς την ιστορία του τόπου και προσέβαλαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».         
   Επίσης ο κ. Βενιζέλος χαρακτιρίζει χειρότερους όλων όσους «ενέπλεξαν, τέτοια ημέρα, στην συνδικαλιστική τους τακτική τα παιδιά μας».
  «Ο Ελληνικός Λαός ξέρει πολύ καλά να διαχωρίζει οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία και οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής διαμαρτυρίας από την και των πολιτειακών θεσμών που συμβολίζουν την Εθνική μας ενότητα και υπόσταση.
   Αυτοί που σήμερα, ημέρα εθνικής εορτής, ύψωσαν τις μικρές κομματικές και συνδικαλιστικές τους σημαίες, , δεν εκφράζουν -γιατι ούτε το μπορούν, ούτε το θέλουν- το πραγματικό φρόνημα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.
Χειρότεροι δε όλων είναι όσοι ενέπλεξαν, τέτοια ημέρα, στην συνδικαλιστική τους τακτική τα παιδιά μας».

Γ. Παπανδρέου :«Τώρα είναι η ώρα να δουλέψουμε όλοι μαζί »

Ο πρωθυπουργός  Γιώργος Παπανδρέου
    Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για τις επόμενες καθοριστικές μάχες μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής επέστρεψε από τις Βρυξέλλες.
    Στο πρώτο "ραντεβού" του με το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου και τους ενημέρωσε για τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός τόνισε:
    "Τώρα είναι η ώρα να δουλέψουμε όλοι μαζί πολύ. Χρειάζεται αφοσίωση. Οι έντονες πολιτικές συζητήσεις, οι κουβέντες που έγιναν δεν έχουν νόημα. Δεν έχουμε εκλογικές μάχες μπροστά μας, άλλες μάχες έχουμε. Να κλειδώσει οριστικά το νέο πρόγραμμα και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
     Εχουμε λοιπόν πολλή δουλειά μπροστά μας - όλα τα άλλα τα ξανασυζητάμε αργότερα..." τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και περιγράφοντας τον "Οδικό Χάρτη" που πρέπει να ακολουθήσει με ιλιγγιώδεις πια ρυθμούς η κυβέρνηση.
     "Εάν έχετε διαφωνίες με τη συμφωνία κατ' αρχάς, πείτε το τώρα" λέγεται ότι είπε απευθυνόμενος στους υπουργούς, οι οποίοι απάντησαν αρνητικά: "Οχι, όχι πρόεδρε".
     Στη σύντομη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος περιέγραψαν τις "λεπτομέρειες" της συμφωνίας, τα σημαντικά οφέλη (πολιτικά και οικονομικά με την ελάφρυνση του χρέους) και την πτυχή της "επιτροπείας", αποδομώντας τη ρητορική των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί απώλειας της εθνικής κυριαρχίας.
    "Ο... Γκαουλάιτερ, όπως λένε, θα είναι ο Φίλιππος (σ.σ.: Σαχινίδης).
    Οι της τρόικας εμείς ζητήσαμε να βρίσκονται εδώ όσο διαρκεί το πρόγραμμα, θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο, δεν θα συνυπογράφουν" πρόσθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό "ανακοίνωσε" το χρονοδιάγραμμα για τους επόμενους δύο μήνες: 
  - H έκτη δόση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου
  - Tο νέο πρόγραμμα των 100 δισ. ευρώ θα ολοκληρωθεί προς εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2011,
  - Tο PSI (τράπεζες) προς έγκριση επίσης στη Βουλή,
  - Tο νέο εθνικό φορολογικό σύστημα επίσης μέχρι τέλος του χρόνου και φυσικά η έγκριση του προϋπολογισμού.

Φίλ.Πετσάλνικος : ''Απαράδεκτα όσα συνέβησαν σήμερα την 28η Οκτωβρίου''

Καταδικάζει τα επεισόδια ο πολιτικός κόσμος   Ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος
   "Τα όσα συνέβησαν σήμερα την 28η Οκτωβρίου ημέρα που τιμαμε το μεγαλειώδη αγώνα και τις θυσίες του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό με αποκορύφωμα τα επεισόδια σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης δεν είναι μόνο απαράδεκτα αλλά κάτι πολύ χειρότερο.
   Είναι πράξεις που ποδοπατουν την ιστορία μας αποπνέουν φασιστική νοοτροπία και στρέφονται κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και της χώρας μας", δήλωσε ο Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Χρήστος Παπουτσής : ''Φασίζουσες μειοψηφίες'' - ''Το αυγό του φιδιού επωάζεται στα χέρια τους''

  O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής
     Με έντονο τρόπο καταδίκασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής τα γεγονότα που συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη ανήμερα της εθνικής μας επετείου.
 «Την ημέρα μνήμης και σεβασμού των ηρώων που έπεσαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, ορισμένοι, ελάχιστοι, με μειωμένη κοινωνική και πολιτική υπευθυνότητα, επέλεξαν να οργανώσουν τη δράση και τις πράξεις τους επιχειρώντας την ταπείνωση των θεσμών, του Έθνους και του λαού.
  ''Φασίζουσες μειοψηφίες'' επέλεξαν τη σημερινή μέρα του ΟΧΙ στο φασισμό, να επιβάλλουν με τη βία την παρουσία τους.
   Επέλεξαν να σπείρουν το διχασμό σε μια εποχή που χρειάζεται όσο ποτέ η ενότητα του λαού. Επέλεξαν να προσβάλλουν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,κορυφαίο θεσμό του πολιτεύματος.
   Τον Κάρολο Παπούλια, μία προσωπικότητα, που σε ολόκληρη τη ζωή του ταυτίστηκε πάντοτε με τους αγώνες του λαού για ελευθερία, δημοκρατία, εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.
   Και, κάποιοι εξ αυτών τελικά, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γιατί απεφεύχθη η γενικευμένη σύγκρουση και το αιματοκύλισμα από την ψύχραιμη στάση των αστυνομικών δυνάμεων.
   Όσοι καλλιεργούν και καλύπτουν πολιτικά αυτά τα φαινόμενα, έχουν βαρύτατες ευθύνες.
  ''Το αυγό του φιδιού'' επωάζεται στα χέρια τους» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

M.Καρχιμάκης :'' Τα όσα διαδραματίστηκαν προσβάλλουν την Πατρίδα, τη Δημοκρατία, τον Ελληνικό λαό ''

  O γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης
   Επιζήμια εθνικά και κοινωνικά χαρακτηρίζει ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, τη στάση μιας "μειοψηφίας εκτροπής", όπως χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά όσων δημιούργησαν επεισόδια στις εκδηλώσεις της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
    Αυτή η "μειοψηφία", τονίζει, επενδύει στη δημιουργία κλίματος κοινωνικής αναταραχής, φόβου και βίας, αλλά και στην αποτυχία της Ελλάδας.
   Ειδικότερα ο κ. Καρχιμάκης δήλωσε:

  "Τα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, προσβάλλουν την Πατρίδα, τη Δημοκρατία, τον Ελληνικό λαό.
   Την ώρα που η Ελλάδα, με όπλο τις θυσίες του λαού της, προσπαθεί να ξεπεράσει τη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, μια μειοψηφία εκτροπής επιμένει στην εθνικά και κοινωνικά, επιζήμια στάση της.

  Επενδύει στην δημιουργία κλίματος κοινωνικής αναταραχής, φόβου και βίας.
  Επενδύει, μέσα από το μπάχαλο, στην αποτυχία της
Ελλάδας.    
  Επενδύει όπως έδειξε με τις απαράδεκτες προσβολές στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια στην απαξίωση των θεσμών, της ίδιας της Δημοκρατίας.
  Η χώρα δεν πρόκειται να μείνει δέσμια ενός παρελθόντος που την πληγώνει. Και κανείς δεν πρόκειται να εμποδίσει την πορεία της προς το αύριο που της αξίζει. Όσο και με όποιο τρόπο και αν προσπαθεί",τόνισε ο Μ. Καρχιμάκης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Παπούλια

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Παπούλια   Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου
   Τη λύπη της κυβέρνησης εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, μετά τα επεισόδια που οδήγησαν στη ματαίωση της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.
   Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε επίσης ότι πρόκειται για προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.
   Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, η κυβέρνηση αντικρούει τις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης επειδή δεν επενέβη η αστυνομία, καθώς ήταν συγκεντρωμένοι πολίτες και μικρά παιδιά.
   Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές τυχόν επέμβαση θα πυροδοτούσε περαιτέρω ένταση και επεισόδια.

Λ. Κατσέλη: «Θετικά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής»

Λούκα Κατσέλη: «Θετικά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής»    Θετικά, χαρακτηρίζει από την πρώτη ανάγνωση, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, σε δήλωσή της προς «Το Βήμα», η πρώην υπουργός και προσφάτως διαγραφείσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ (επειδή δεν ψήφισε το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου) κυρία Λούκα Κατσέλη.
    Αν και δεν έχει ακόμα, όπως είπε, δει όλες τις λεπτομέρειες των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής που αφορά το ελληνικό χρέος, η κυρία Κατσέλη αφήνει να εννοηθεί ότι θα ψηφίσει τη νέα σύμβαση όταν αυτή έρθει προς ψήφιση στη Βουλή:

 «Θα λειτουργήσω όπως και πριν, με αίσθημα βαθύτατης ευθύνης προς το δημόσιο συμφέρον», είπε συγκεκριμένα.
   Η ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στη ψήφιση της σύμβασης και θεωρεί ότι και η κυρία Κατσέλη θα την ψηφίσει.

Γραπή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος  Παπούλιας
    Γεμάτη οργή είναι η γραπή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια για τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης και για όσα συνέβησαν στη θεσσαλονίκη.
    Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας:
  «Οσα συνέβησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη αποτελούν ευκαιρία να σταθούμε λίγο και να συλλογιστούμε:
   Πατριώτες είναι εκείνοι που αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο;   
   Αγωνιστές είναι όσοι προσβάλλουν;
   Δίκιο έχει όποιος φωνάζει περισσότερο;
   Είναι δημοκράτες όσοι αντιμετωπίζουν το δημόσιο χώρο ως ιδιοκτησία τους;
   Και πώς μετριέται η πλειοψηφία;
   Με τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ή με τις εκλογές που, με βάση το Σύνταγμα, γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια;
   Υπάρχει το δικαίωμα και η κατάχρησή του, υπάρχει η δίκαιη οργή και ο εκφυλισμός της, υπάρχει καθαρό όριο ανάμεσα σε μια ευνομούμενη πολιτεία και σε μια κοινωνική οργάνωση χωρίς κανόνες, χωρίς δημοκρατικό υπόβαθρο.
   Κάνω τις επισημάνσεις αυτές πιστεύοντας ότι η έξοδος της πατρίδας μας από την κρίση δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών αλλά υπόθεση βαθιά πολιτική, βαθύτερα πολιτισμική».

Ηλ. Μόσιαλος : «Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους»

 O κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος
   «Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους», συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, σχολιάζοντας, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τα όσα συνέβησαν στις παρελάσεις.
   Ταυτοχρόνως ο κ. Ηλ. Μόσιαλος ζήτησε το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί σύσσωμο απέναντι στα θλιβερά αυτά φαινόμενα, όπως είπε.

Γ. Μπουτάρης : “Η δικτατορία της μειοψηφίας αμαύρωσε την ημέρα”

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ5  O δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης
   Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη έπειτα από την εισβολή δεκάδων πολιτών στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου βρίσκονταν ήδη παρατεταγμένα μερικά πεζοπόρα τμήματα.
   Με την εμφάνιση του Προέδρου της Δημοκρατίας ομάδες αριστερών, «αγανακτισμένων» και μερίδα οπαδών του «Ηρακλή» εκτόξευαν μπουκάλια, γιαούρτια και αυγά και φώναζαν υβριστικά συνθήματα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.
   Μετά από όλα αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχώρησε εμφανώς εκνευρισμένος δηλώνοντας ότι είναι ντροπή να τον αποκαλούν προδότη ενώ εκείνος πολέμησε για την πατρίδα και πως είχε έρθει για να τιμήσει την πόλη.
    Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης κ. Γ. Μπουτάρης μίλησε για 500 άτομα που κατόρθωσαν να σταματήσουν την παρέλαση φωνάζοντας ύβρεις ακόμα και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας
.
 ''Η δικτατορία της μειοψηφίας αμαύρωσε την ημέρα'' σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.  Γ. Μπουτάρης.

Ματαιώθηκε η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη - Αποχώρησε ενοχλημένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας
   Σε κλοιό διαδηλωτών βρέθηκε από νωρίς το πρωί η λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου.
  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αποδοκιμάστηκε, αποχώρησε ενοχλημένος, από την εξέδρα των επισήμων.              
   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του κατά την αποχώρηση του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:
    «Σε αυτή την δύσκολη περίοδο πρέπει να βάλουμε όλοι της δυνάμεις μας. Λυπάμαι πάρα πολύ. Όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Να βάλουμε τις δυνάμεις μας.
   Θεωρώ ότι η τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει θετικά στοιχεία. Μπορούμε να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να το παραδώσουμε καθαρό στα παιδιά μας.
   Λυπάμαι για αυτό που γίνεται. Διαλέξανε τέτοια μέρα.
   Ντροπή τους. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα.
   Εγώ πολέμησα τον ναζισμό, 15 χρονών ήμουν κάτω και πολεμούσα τους Γερμανούς. Τι μου λένε ότι είμαι προδότης;          
   Απαράδεκτη η συμπεριφορά τους.
   Πρόκειται για απαράδεκτες μειοψηφίες.
   Ο κόσμος καταλαβαίνει που πηγαίνουμε.
  Τα μέτρα όλα αυτά είναι σε βάρος των ασθενέστερων και των αδυνάτων. Τα καταλαβαίνει όλα αυτά ο κόσμος. Μια ημέρα θα ξημερώσει καλύτερη και για αυτό είμαστε εδώ».

28η Οκτωβρίου

O πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
    Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για την  εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου επισημαίνει ότι «πριν από 71 χρόνια, το 1940, εκφράσαμε όλοι μαζί την αποφασιστικότητά μας να πούμε ''όχι'' σε μια εύκολη επιλογή.    Αποφασίσαμε να πολεμήσουμε για την ελευθερία, την ειρήνη και την αξιοπρέπεια, αντί να σταθούμε στην άκρη της Ιστορίας».
    Στη συνέχεια προσθέτει ότι «όπως τότε, έτσι και σήμερα, δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα. Όχι πια στο πεδίο των πολεμικών μαχών, αλλά σε ένα νέο, δύσκολο, σκληρό και πολυσύνθετο πεδίο, σε μια παγκόσμια οικονομία, όπου το διακύβευμα είναι να αλλάξουμε όλα εκείνα που μας κράτησαν δέσμιους για χρόνια στη στασιμότητα, μας καθήλωσαν ως κοινωνία, περιθωριοποίησαν τις παραγωγικές και δημιουργικές μας δυνάμεις».
    «Και σήμερα, απορρίπτουμε την εύκολη επιλογή. Και δίνουμε τον δικό μας μεγάλο αγώνα.Έναν αγώνα που αποτελεί φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας, αλλά και ένδειξη σεβασμού στην ύπαρξή μας, στο κοινό μας μέλλον, που διαμορφώνουμε με αξιοπρέπεια, πατώντας στις δικές μας δυνάμεις», καταλήγει.

Χίλαρι Κλίντον : «Η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ παραμένει ισχυρή»

Ο Σταύρος Λαμπρινίδης με την Χίλαρι Κλίντον  Ο Σταύρος Λαμπρινίδης με την Χίλαρι Κλίντον
   H σχέση ΗΠΑ και Ελλάδας «παραμένει ισχυρή και επωφελής και για τους δύο», τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός ενώ αναφερόμενη στην οικονομική κατάσταση, η κ. Κλίντον είπε ότι η χώρα της χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας για «δημοσιονομική και διαρθρωτική μεταρρύθμιση» και χαρακτήρισε ως θετικές εξελίξεις την απόφαση στις Βρυξέλλες.
   Ζητήματα διμερών σχέσεων αλλά και κοινού ενδιαφέροντος όπως η οικονομική κρίση απασχόλησαν τη συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, με τον Έλληνα ομόλογό της, Σταύρο Λαμπρινίδη στην Ουάσινγκτον.
   Η κ. Κλίντον, καλωσορίζοντας τον κ. Λαμπρινίδη, ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί μαζί του σε αρκετές περιπτώσεις, όπως κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, συζητώντας όχι μόνο για τη συνεργασία στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες συνεχίζουν να είναι «ισχυρές», καθώς και σε περιφερειακά και διεθνή θέματα και φυσικά στις διεθνείς οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο.

   Στη συνέχεια, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην 71η εθνική επέτειο του «Όχι», την ημέρα που οι Έλληνες γιορτάζουν την ελευθερία και το θάρρος του ελληνικού λαού, όπως τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι και σήμερα η Ελλάδα καλείται να παλέψει με το ίδιο θάρρος.
   «Αυτή τη φορά η πρόκληση είναι οικονομική», είπε, αναφέροντας ότι ο Ελληνικός λαός κάνει «μεγάλες αλλαγές, μεγάλες θυσίες», για να γίνει και πάλι η ελληνική οικονομία «υγιής και ανταγωνιστική». Και ενώ αυτές οι αλλαγές και οι θυσίες είναι σίγουρα επώδυνες, σημείωσε, είναι απαραίτητες, προσθέτοντας ότι σε βάθος χρόνου θα ωφελήσουν την Ελλάδα και τους εταίρους της, αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά και τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων πολιτών.
    Η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τη δέσμευση της Ελλάδας για «δημοσιονομική και διαρθρωτική μεταρρύθμιση».

   Οι αποφασιστικές ενέργειες στην ΕΕ είναι επίσης κρίσιμες για την επίλυση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης και της κρίσης στην Ελλάδα ειδικότερα, τόνισε, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης έχουν λάβει «ζωτικής σημασίας αποφάσεις» για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.
   Καταλήγοντας, η κ. Κλίντον αναφέρθηκε στην «πολύχρονη συμμαχία» ΗΠΑ-Ελλάδας, διατυπώνοντας την άποψη ότι η ζωή στις ΗΠΑ εμπλουτίζεται με την ενέργεια και τη συμβολή πολλών Ελληνοαμερικανών.

    Επίσης, όπως είπε, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται «κοινούς στόχους» για τη σταθερότητα και την ευημερία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
   «Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη διεύρυνση, εμβάθυνση και ενίσχυση αυτής της ήδη πολύ ζωτικής σημασίας σχέσης», επισήμανε χαρακτηριστικά.
   Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, ευχαριστώντας την κ. Κλίντον για την υποδοχή, ανέφερε ότι είναι μια «θαυμάσια ευκαιρία» για να συζητήσουν μια σειρά από πολύ σημαντικά θέματα, για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για την Ευρώπη.

  Χθες όπως τόνισε, μία νέα σελίδα γύρισε στην Ευρώπη και «ελπιδοφόρες ημέρες» είναι μπροστά μας, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για τις οικονομίες μας και τις τύχες μας, που σ' αυτόν τον κόσμο είναι δεμένα όλα μαζί.
   Στη συνέχεια, ο υπουργός υπογράμμισε τον «εξαιρετικά σημαντικό και χρήσιμο ρόλο» που έχουν διαδραματίσει οι ΗΠΑ, και η Χίλαρι Κλίντον, ιδίως, κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων μηνών.

   «Λέγεται συχνά ότι οι φιλίες δοκιμάζονται κατά τη διάρκεια δύσκολων καιρών και αυτό έγινε όπως και στην "Ημέρα του Όχι"«, τόνισε.
   Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν τις δυσκολίες. Είμαστε μαζί, στάθηκε η μία χώρα κοντά στην άλλη, κατά τη διάρκεια δυσκολιών και πολέμων και στεκόμαστε μαζί και σήμερα».
   Ο κ. Λαμπρινίδης είπε ότι θα συζητήσει με την κ. Κλίντον θέματα της γειτονιάς μας και της περιοχής μας, που μας αφορούν τόσο βαθιά, στην οποία η Ελλάδα έχει μια «πολύ ενεργή συμμετοχή» και μια «μεγάλη επιθυμία» να είναι σε θέση, μαζί με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, να φέρουν την ειρήνη και τη σταθερότητα που όλοι χρειαζόμαστε.
   Τέλος, ο κ. Λαμπρινίδης ευχαρίστησε την Αμερικανίδα ομόλογό του που του δίνει την ευκαιρία να συναντηθούν και πάλι μετά από λίγους μήνες, σημειώνοντας ότι όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του και τότε εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή της θα του έφερνε τύχη.

   «Μπορώ να πω ότι τώρα τα πράγματα πήγαν καλά για τη χώρα μου» είπε, σημειώνοντας την επισήμανση της κ. Κλίντον για τις «τεράστιες θυσίες» του Ελληνικού λαού.
   «Ξέρουμε ότι έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας» πρόσθεσε, προσθέτοντας ότι «αλλάζουμε τη χώρα μας και η Ευρώπη δείχνει ότι δεν έχει μόνο την ικανότητα, αλλά και τη θέληση να μας συμπαρασταθεί».

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Γ.Παπανδρέου : «Μάχη που δεν δίνεται είναι μάχη που χάνεται»

 Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
   Η κρίση μας δίνει την ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα και η συμφωνία των Βρυξελλών μας δίνει το χρόνο να το κάνουμε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμά του για τις αποφάσεις της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.
    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο δρόμος διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία δεν προκαλεί προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και δεν απειλεί τις συντάξεις, ούτε συνεπάγεται μείωση της εθνικής κυριαρχίας.
   «Εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα και κανένας άλλος για εμάς. Μην περιμένουμε ούτε μάγους ούτε από μηχανής Θεούς να έρθουν να κάνουν την δουλειά. Για όσους ανησυχούν, θέλω να τους καθησυχάσω. Τίποτα μα τίποτα σε αυτήν την συμφωνία δεν θυσιάζει την δυνατότητά μας να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις. Αντίθετα, ανοίγει τον δρόμο να φύγουμε από εξαρτήσεις» είπε.
   «Στα δικά μας χέρια είναι το μέλλον μας. Εμείς καθορίζουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Και εμείς έχουμε την ευθύνη του. Το να έχουμε βέβαια τεχνογνωσία, στήριξη, καλές πρακτικές και συμβουλές ειδικών στην χώρα μας μόνο καλό μπορεί να μας προσφέρει» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

  Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η προσπάθεια του Ελληνικού λαού αποδίδει» και «βήμα - βήμα μάς έφερε στο χθεσινό βράδυ, στις χθεσινές αποφάσεις».
  Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Σύνοδος έδειξε ότι «μάχη που δεν δίνεται είναι μάχη που χάνεται» καθώς και ότι «οι εταίροι μας στην ΕΕ αναγνωρίζουν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Θέλουν την επιτυχία, και όχι την αποτυχία της Ελλάδας.Βάζουν και αυτοί πλάτη».   «Τώρα που εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα του χρέους μας για πολλά χρόνια ακόμα, μπορούμε να αφιερωθούμε σε αυτά που έχουμε ακόμη περισσότερο ανάγκη και στο μέλλον θα αποφέρουν και τα πραγματικά οφέλη για τη ζωή μας και για τη ζωή των παιδιών μας. Αλλά κυρίως, θα χρειαστεί να δουλέψουμε μαζί» είπε.
   «Μέχρι εκεί όμως έχουμε δρόμο. Η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί εντατικά.
   Μέρα-μέρα να αλλάξουμε όσα μας προσβάλουν» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Η κρίση μας δίνει την ευκαιρία, και αυτή η συμφωνία μάς δίνει τον χρόνο, να επιλέξουμε τι είναι εκείνα που έχουν αξία για μας τους Έλληνες».
   «Αλλαγές, που θα αποδώσουν στο εγγύς μέλλον, θα κάνουν τη χώρα μας πιο δυνατή, πιο δίκαιη. Θα δώσουν στον κάθε πολίτη την ευκαιρία να αξιοποιήσει τη δημιουργικότητά του και σε όλους μας μαζί τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
   Συνεχίζουμε, έχουμε ακόμα πολύ δουλειά. Αφού κερδίσαμε αυτή τη μάχη, δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε και τον επόμενο στόχο: να δημιουργήσουμε μαζί την παραγωγική Ελλάδα της δικαιοσύνης και της δημιουργίας» τόνισε ο Γ.Παπανδρέου.

Το κουρεμα

Φωτογραφία αρχείουΟ πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
    Μετά από μια ολονύκτια διαπραγμάτευση, οι ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης κούρεμα του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50% και σε εθελοντική βάση.         
   Παράλληλα ανακοίνωσαν ότι θα δοθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα, ύψος 100 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και επιπλέον 30 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές χώρες για το πρόγραμμα PSI.
   Ο χαρακτήρας της εθελοντικής συμμετοχής είναι σημαντικός για να μη κριθεί η συμφωνία πιστωτικό γεγονός.

   Οι όροι πέρα από το προφανές έχουν και αξία γιατί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και οι όροι της νέας σύμβασης έχουν πολλαπλασιαστική αξία στην πραγματική οικονομία.
   Καταρχάς η πρώτη εικόνα είναι ότι το 50% που ανακοινώθηκε αφορά τα 2/3 του συνολικού ελληνικού χρέους.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Σοβαρή η κατάσταση στην ευρωζώνη


    Οι ηγέτες της Ε.Ε. καλούνται απόψε στις Βρυξέλλες να βρουν μία βιώσιμη λύση στην κρίση χρέους και να μην περιοριστούν στα συνήθη ευχολόγια και ημίμετρα, καθώς αυξάνεται ο αριθμός εκείνων -εντός και εκτός της γηραιάς ηπείρου- που φωνάζουν ότι ο χρόνος τελείωσε.
   Η σύνοδος κορυφής ξεκίνησε, όμως, χωρίς να έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία.
   Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής δεν γίνεται για να καταλήξει σε συμφωνία διακανονισμού όλων των λεπτομερειών σχετικά με την απάντηση στην κρίση χρέους, αλλά θα δοθούν μόνο κατευθύνσεις, αφήνοντας υπονοούμενα ότι οι λεπτομέρειες θα αποφασιστούν σε επόμενες Συνόδους.

Γ. Μανιάτης - Ανοιχτό Forum για Υδρογονάνθρακες

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης
    Σήμερα, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, διεξήχθη με πρόσκληση του Υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη, το πρώτο ανοιχτό Forum για την αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων της χώρας, με τη συμμετοχή των θεσμικών φορέων και των επιστημόνων της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό.
       Σε πρώτο στάδιο είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι ακόλουθοι φορείς:
   • Σχολή Μηχανολόγων Μεταλλείων Μηχανικών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών
    • Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Παν/μιου Αθηνών
    • Τμήμα Γεωλογίας Αριστοτελείου Παν/μιου Θεσσαλονίκης
    • Τμήμα Γεωλογίας Παν/μιου Πατρών
    • Τμήμα Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης
    • Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Τ.Ε.Ι.  ΚΑΒΑΛΑΣ
     • Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.)
     • Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.)
   • Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.)
     • Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)
     • Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ι.Ε.Ν.Ε.)
     • Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία
     • Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων (ΕΛΛ.ΙΝ.Υ.)
     • Επιτροπή για την διαμόρφωση Σχεδίου Νόμου «Σύσταση Φορέα για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων» καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας για την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων.
   • Επιτροπή για την διαμόρφωση προτάσεων αξιοποίησης και εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων.
  • Επιτροπή για την υποστήριξη της διαδικασίας χορήγησης αδειών αναζήτησης Υδρογονανθράκων με γεωφυσικές και γεωλογικές έρευνες μη αποκλειστικής χρήσης.
   • Δ/νση Πετρελαϊκής Πολιτικής ΥΠΕΚΑ
   • Δ/νση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών ΥΠΕΚΑ
   • Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) ΥΠΕΚΑ
         Αναφορικά με το θέμα ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
       «Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της εθνικής προσπάθειας για την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας. Οι επόμενοι μήνες θα προσδιορίσουν τις δυνατότητες και προοπτικές μας για την παραγωγή νέου πλούτου στη χώρα από τις αναξιοποίητες μέχρι σήμερα πλουτοπαραγωγικές πηγές του. Χρειαζόμαστε τη συστράτευση ολόκληρου του ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας. Καλούμε δημόσια όλους τους Έλληνες επιστήμονες, να συμβάλουν σ’ αυτή την προσπάθεια».
    Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε τακτά χρονικά διαστήματα θα καλούνται σε δημόσια διαβούλευση όλοι όσοι μπορούν να συμβάλλουν στη στήριξη, τη βελτίωση και την προώθηση των διαδικασιών που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την έρευνα Υδρογονανθράκων.

Γ.Παπανδρέου :«Να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα»

Φωτογραφία αρχείου Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
    Την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις που θα δώσουν τέλος στην αβεβαιότητα και στην κρίση υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
   Τόνισε ότι πρόκληση της σημερινής Συνόδου είναι να σωθεί το ευρώ και να διασφαλιστούν τα κοινά ιδεώδη στην Ευρώπη.      

  «Το ζητούμενο είναι η ειρήνη και η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη, καθώς και η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη χωρίς προκαταλήψεις για τους λαούς μας».
    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπει μια τάξη, να καταστεί η οικονομία βιώσιμη και ισχυρή και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον για το λαό και τη χώρα.
    «Τώρα είναι η ώρα για την ευρωπαϊκή ηγεσία συλλογικά να λάβει αποφάσεις για να τερματιστούν οι αβεβαιότητες και η κρίση» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι πρέπει «να γυρίσουμε σελίδα και να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά για το καλύτερο μέλλον, την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών στην Ευρώπη».

Νικ.Σαρκοζί : "Η Ευρώπη δεν βρέθηκε ποτέ τόσο κοντά στην κατάρρευση"

Lula-Sarkozy-cropped.jpg  Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί
   "Η Ευρώπη δεν βρέθηκε ποτέ τόσο κοντά στην κατάρρευση", φέρεται να δήλωσε σε στενούς συνεργάτες, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με πληροφορίες της Γαλλικής εφημερίδας Les Echos.
   Παράλληλα, ο Γάλλος πρωθυποπυργός Φρανσούα Φιγιόν, ζήτησε από την κεντροδεξιά πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή να διατηρήσει την ψυχραιμία της έναντι μιας κατάστασης την οποία χαρακτήρισε "ανησυχητική".

Γερμανία : «Ναι» στη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης - Μέρκελ: «Αναζητούμε βιώσιμη λύση για την Ελλάδα»

  H γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ
   Υπερψηφίστηκε από τη Μπούντεσταγκ η διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης (EFSF).
   Υπέρ ψήφισαν 503 βουλευτές, κατά 89 βουλευτές, ενώ υπήρξαν τέσσερις αποχές. Νωρίτερα, κατά την ομιλία της, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι στόχος της σημερινής Συνόδου Κορυφής είναι να βρεθεί μια λύση ώστε το ελληνικό χρέος να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, υποδηλώνοντας «κούρεμα» μέχρι 60%.
   Σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο, η Γερμανία επιθυμεί τη μόνιμη επιτήρηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Πόκερ με «μπλόφες» , με «ρελάνς» και με κλειστά χαρτιά στις Βρυξέλλες

    Ένα «σκληρό πόκερ» παίζεται ανάμεσα στους ευρωπαίους τραπεζίτες και την πολιτική ηγεσία της Ευρώπαϊκής Ενωσης, από την έκβαση του οποίου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
   Κεντρικό ρόλο εξάλλου στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στις ευρωπαϊκές τράπεζες συνεπεία του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους θα κληθεί αναμφιβόλως να διαδραματίσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των κρίσεων (EFSF).
  Ωστόσο και εδώ, μια μέρα πριν το δεύτερο ημίχρονο της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, τα πράγματα είναι ασαφή, με τη Γερμανία να επιθυμεί τη μικρότερη δυνατή ενίσχυσή του EFSF και τις χώρες της νότιας Ευρώπης τη μεγαλύτερη δυνατή.
   Στην παρούσα φάση αναζητείται η χρυσή τομή αφού αν οι πόροι του είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ενδέχεται να χαρακτηριστεί «σπάταλος» να μην έχει ο ευρωμηχανισμός την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα, χάνοντας τα περίφημα τρία Α των οίκων αξιολόγησης.
  Από την άλλη πλευρά αν ο ευρωμηχανισμός κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα ενδέχεται να χάσουν τα τρία Α χώρες, όπως η Γαλλία, που θα κληθούν να ενισχύσουν τις τράπεζές τους με ίδιους κρατικούς πόρους.

Συνάντηση με την Χίλαρι Κλίντον θα έχει την Πέμπτη ο Σταύρος Λαμπρινίδης

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης    Ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης
   Για τις ΗΠΑ αναχωρεί αύριο, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης.
   Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ.Λαμπρινίδης θα έχει την Πέμπτη συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον.

Γ.Παπανδρέου : «Καθυστερημένη η αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση»

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου 
      Για την καθυστέρηση με την οποία η Ευρώπη αντιδρά στην κρίση μίλησε ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, ο οποίος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
   Στην παρέμβασή του είπε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται τώρα το μεγαλύτερο δυνατό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, παρά το γεγονός ότι αυτό θα μπορούσε να έχει καταστεί εφικτό νωρίτερα».
   Υπογράμμισε, επίσης, ότι «νωρίτερα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί και αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία και τη διαφάνεια του τραπεζικού συστήματος, των οίκων αξιολόγησης, των cds κ.λπ.

   Και αυτό πολύ περισσότερο γιατί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα θέματα των ανισοτήτων και των αδικιών που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες από τις ανισορροπίες παγκοσμίως, όπως και στην Ευρώπη».
    Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας και αλληλεγγύης στην Ευρώπη, ως απάντηση στις προκαταλήψεις που ορθώνονται, καθώς και για την ανάγκη μιας άλλης προοπτικής στην Ευρώπη.
   Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα, για την οποία ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη να εξευρεθεί μία ασφαλής λύση, η οποία θα βοηθήσει, ώστε να αρθεί από τις πλάτες του ελληνικού λαού το βάρος από το χρέος του παρελθόντος.

Από αναβολή σε αναβολή οι συνεδριάσεις του Εurogroup και του Εcofin

     Σε θρίλερ εξελίσσεται η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής. Το Εurogroup που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί για απόψε αναβάλλεται για αύριο (και βλέπουμε), το συμβούλιο Εcofin που ήταν για αύριο αναβάλλεται … από βδομάδα (και βλέπουμε) ενώ στο πρόγραμμα παραμένει μόνο η Σύνοδος Κορυφής για αύριο το απόγευμα.
   Ως «επίσημη» αιτιολογία πάντως για την αναβολή των συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών προβάλλεται το γεγονός ότι αρκετοί υπουργοί Οικονομικών δεν μπόρεσαν να προγραμματίσουν για σήμερα το ταξίδι τους στις Βρυξέλλες.        

   Την ίδια ώρα όμως πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως η αναβολή των 24 ωρών κρίθηκε σκόπιμη ώστε να «ωριμάσουν» οι διαπραγματεύσεις για την εύρεση μιας τελικής λύσης στην κρίση χρέους.

Κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερμανία


   Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη, οι βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου θα κληθούν να δώσουν με τη ψήφο τους «πράσινο φως» στη μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
   Η συζήτηση ξεκινά σήμερα, Τρίτη, καθώς συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ, καθώς και η κοινοβουλευτική επιτροπή για ζητήματα Προϋπολογισμού.
    Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για το πως θα ψηφίσουν οι βουλευτές στην Ολομέλεια  του γερμανικού κοινοβουλίου.
Ενημερώνοντας την αντιπολίτευση, την Δευτέρα, η Μέρκελ ανέφερε πως στόχος είναι η δύναμη του μηχανισμού να φτάσει, με μόχλευση των κεφαλαίων του, το 1 τρισ. ευρώ.

Ευ. Βενιζέλος : «Η λύση θα συνοδεύεται από μέτρα που όχι απλώς θα διατηρούν, αλλά θα βελτιώνουν το σημερινό επίπεδο των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων»

Η Φωτό Μου   Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος
  «Οποιαδήποτε λύση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα συνοδεύεται από μέτρα που όχι απλώς διατηρούν, αλλά βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.
    Για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής και ασφαλιστικής πολιτικής.

   Αρα, με τον τρόπο αυτό δίνεται πλήρης απάντηση στη γνήσια ανησυχία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων».
   Αυτό δήλωσε το πρωί της Τρίτης από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος για το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία διαθέτουν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 25 δισ. ευρώ και απειλούνται από το επερχόμενο κούρεμα.

   «Άλλο οι μέτοχοι τραπεζών, άλλο εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος.

Γ.Παπανδρέου: «Η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»

  Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια
   Την ελπίδα ότι αύριο η Ευρώπη θα πάρει τις σωστές αποφάσεις εξέφρασε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια κατά τη συνάντησή τους στο προεδρικό Μέγαρο.
   Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σύνολο των «σκληρών και δύσκολων» όπως τις χαρακτήρισε διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
   Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνέστησε ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ενότητα λέγοντας ότι όλη αυτήν την περίοδο δίνεται μια πολύ μεγάλη, δύσκολη και σκληρή μάχη για να αρθεί το μεγάλο βάρος από τον ελληνικό λαό και να επιμεριστούν και σε άλλους.
   «Δίνουμε μια πολύ δύσκολη και σκληρή μάχη προκειμένου να προχωρήσουμε στην αναγέννηση. Χρειάζεται μεγάλη νηφαλιότητα, αίσθημα ψυχραιμίας και ενότητας όλων των παραγόντων. Ελπίζω αύριο να καταλήξουμε σε αποφάσεις με τη βούληση των εταίρων μας. Θέλω αύριο να γυρίσουμε μια σελίδα μπροστά και πάμε μπροστά ως Ευρώπη και ως χώρα» είπε ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
   Η εξεύρεση ασφαλούς λύσης για τον Ελληνα πολίτη και η άρση σημαντικότατων βαρών «που κληρονομήσαμε», τα οποία αισθάνεται στην πλάτη του ο ελληνικός λαός είναι ο διπλός στόχος , όπως τον εξέθεσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο προσέρχεται την αυριανή, κρίσμη, όπως την χαρακτήρισε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
   Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και σ΄αυτή, δεν έγινε καμμία αναφορά στην ψήφιση της νέας συμφωνίας με 180 βουλευτές.
 Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «Η κρίση δεν είναι απλά Ελληνική είναι Ευρωπαϊκή. Εχουμε αποδείξει ότι αναλαμβάνουμε τις υποχρεώσεις μας. Είναι ώρα η Ευρώπη να πάρει τις αποφάσεις. Εχουμε δύο καθαρούς εθνικούς στόχους. Η λύση να είναι ασφαλής και να άρει σημαντικότατα βάρη από το χρέος, από αυτό που παραλάβαμε, που σήμερα αισθάνετε ο έλληνας πολίτης στην πλάτη του.
Αυτό το βάρος πρέπει όλοι να το σηκώσουμε μαζί και εννοώ και τις τράπεζες. Πρέπει να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών. Πρέπει να μπορέσει η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να μπούμε σε μία πορεία αναπτυξιακή, σιγουριάς και ευημερίας».

   Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στις τράπεζες λέγοντας ότι πρέπει να εξυγιανθούν και να συμβάλουν με επενδύσεις «επιτέλους», όπως είπε χαρακτηριστικά , στην πραγματική οικονομία.
   Κάλεσε επίσης τα κόμματα και τους μαζικούς φορείς να συμβάλουν και αυτοί από την μεριά τους με νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

Κομισιόν: «Βασικός στόχος για την Ελλάδα αξιόπιστο πρόγραμμα»

Κομισιόν: «Βασικός στόχος για την Ελλάδα αξιόπιστο πρόγραμμα»   Ενας από τους βασικούς στόχους της Συνόδου Κορυφής είναι η υιοθέτηση ενός αξιόπιστου προγράμματος για την Ελλάδα, που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της χώρας έναντι των διεθνών εταίρων της και θα καθησυχάσει τους Έλληνες πολίτες, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.
  Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, όλες οι προσπάθειες, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, επικεντρώνονται στο να υπάρξει ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση και το νέο πρόγραμμα να τονώσει την ανάπτυξη.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Πολ Κρούγκμαν: «Όλο και πιο ''αστεία'' η ευρωπαϊκή ηγεσία»

Κρούγκμαν: «Όλο και πιο αστεία η ευρωπαϊκή ηγεσία»  Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν
    Σε άρθρο του στους New York Times με τίτλο :
  "Η τρύπα στον κουβά της Ευρώπης" ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σχολιάζει με το γνωστό καυστικό στυλ την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και "αστεία".
  "Αν δεν ήταν τόσο τραγική, η παρούσα ευρωπαϊκή κρίση θα μπορούσε να θεωρηθεί αστεία", γράφει ο Πολ Κρούγκμαν.
   "Καθώς το ένα μετά το άλλο τα σχέδια διάσωσης πέφτουν στο κενό, οι Πολύ Σοβαροί Κύριοι της Ευρώπης...δείχνουν ολοένα και πιο γελοίοι", γράφει ο οικονομολόγος.
   Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η κρίση μπορεί να ξεκίνησε από την Ελλάδα, όμως στην παρούσα φάση ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, την Ιταλία, αφού οι επενδυτές, φοβούμενοι μια πιθανή χρεοκοπία ζητούν μεγαλύτερα επιτόκια τα οποία με τη σειρά τους κάνουν την χρεοκοπία πιο πιθανή.
   Ο  Πολ Κρούγκμαν θεωρεί ότι πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο και ότι υπάρχει κίνδυνος η χρεοκοπία να μετατραπεί σε μια "αυτο-εκπληρούμενη προφητεία".
   Η λύση για να σωθεί το ευρώ είναι σύμφωνα με τον οικονομολόγο η δημιουργία ενός κεφαλαίου (fund) που θα μπορεί να δανείζει στην Ιταλία- ή και την Ισπανία που επίσης απειλείται- αρκετά χρήματα σε χαμηλότερα επιτόκια.
   Το πρόβλημα ωστόσο, συνεχίζει ο Κρούγκμαν, είναι ότι η δημιουργία ενός τέτοιου κεφαλαίου θα απαιτούσε την στήριξη των κυβερνήσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.
Από προηγούμενη συνάντηση των δύο ανδρών   Ο Πρωθυπουργός  Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Κάρολο Παπούλια
    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου θα έχει αύριο Τρίτη στις 11.30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
  Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον κ.Παπούλια για τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Γ. Παπανδρέου: «Να μειωθεί το δυσβάσταχτο βάρος του χρέους»

  Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
   Την ανάγκη ελάφρυνσης του δυσβάσταχτου -όπως το αποκάλεσε- δημοσίου χρέους επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
   Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται «με την Ελλάδα παρούσα», ενώ ζήτησε συνολική απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση.
Ειδικότερα, τόνισε ότι : 
   «Έχουμε κάνει μια πρωτοφανή εθνική προσπάθεια μια πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή ποτέ κανένας ευρωπαίος πολίτης δεν έχει σηκώσει τόσο βάρος.
    Είμαστε ένας υπερήφανος λαός και δικαιούμαστε αυτό το σεβασμό.
   Η Ελλάδα μπορεί. Στόχος μας σήμερα είναι να δεχθούμε ελάφρυνση του χρέους, αυτό το δυσβάσταχτο βάρος πρέπει να μειωθεί για να ανασάνουμε».
    Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, «παράλληλα προχωρούμε σε διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν».
   «Έχουμε βούληση για βιώσιμη δημοσιονομική διαχείριση, βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, βούληση για κοινωνία με συνοχή, βούληση να σωθεί η Ελλάδα με συμμετοχές στα βάρη του ιδιωτικού τομέα, και ειδικά των τραπεζών, βούληση για παρέμβαση στις αγορές ομολόγων το λεγόμενο EFSF» ανέφερε για τις συζητήσεις που είχε με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες.
   Ο Πρωθυπουργός σημείωσε δε, ότι : 

   « O ελληνικός λαός βάζει και θα συνεχίσει να βάζει τάξη στο σπίτι του. Το αποφασίσαμε, το κάναμε. Αναζητούμε την βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
   Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την Ελλάδα παρούσα, με την Ελλάδα να έχει συγκεκριμένους αποσαφηνισμένους στόχους».
   Στόχος του προγράμματος που μελετάται για την Ελλάδα είναι να μειωθεί η συμμετοχή των κρατών μελών, και να γίνει όσο το δυνατόν πιο «γενναία» η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
    Στην κυβέρνηση επιθυμούν μια καθαρή και νομικά ασφαλή λύση με στόχο να μην προκληθεί πιστωτικό επεισόδιο.