Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Αλέξης Τσίπρας : « Ο κ. Σαμαράς παριστάνει τον πρωθυπουργό, έχοντας παραδώσει τα κλειδιά στην τρόικα »


Τσίπρας: Συγκροτούμε ένα κόμμα της κοινωνίας και όχι του συστήματος

    Σφοδρή επίθεση κατά τη κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «στη πραγματικότητα δε κυβερνά, παριστάνει ότι κυβερνά» καθώς ακολουθεί πιστά την γραμμή «ό,τι πουν οι δανειστές».
    «Ο κ. Σαμαράς», είπε, «παριστάνει τον πρωθυπουργό, έχοντας παραδώσει τα κλειδιά στην τρόικα και οι υπουργοί, όπως και οι ίδιοι ομολογούν, απλά καλούνται να υπογράψουν διατάγματα και νόμους που άλλοι ετοιμάζουν».
     Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι χαμένοι θα είναι για μια ακόμα φορά τα ασφαλιστικά ταμεία, η περιουσία των οποίων απειλείται και με δεύτερο δραστικό κούρεμα και λεηλασία, ενώ προέβλεψε ότι «θα έρθουν τα νέα μέτρα για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις πείνας».
    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο εγχείρημα μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα: «Σήμερα βάζουμε τις βάσεις για ένα νέο πολιτικό οργανισμό» τόνισε. 

Θ.Πάγκαλος : Αν δεν τον θέλει το συνέδριο, πώς θα μείνει αρχηγός;

   Θέμα ηγεσίας έθεσε εκ νέου στο ΠΑΣΟΚ ο Θόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, μία ημέρα μετά την επιστολή του στον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπου εξίσου φανερά ζητούσε να τεθεί θέμα ηγεσίας στο προσεχές συνέδριο του κινήματος, ενώ εξέφραζε την λύπη του για τα δημοσκοπικά αποτελέσματα των τελευταίων ημερών, που εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να φλερτάρει ακόμα και με την παραμονή ή όχι στο κοινοβούλιο.
  Ο Θόδωρος Πάγκαλος, πρώτα επιτέθηκε σε όσους μιλούν για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και συγκρότηση ενός νέου φορέα της κεντροαριστεράς τονίζοντας, ότι:
   «Αυτά είναι αστειότητες. Όποιος θέλει κάνει φορέα και το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί από μόνο του. Όποιος θέλει κάνει τον φορέα του, μας τον δείχνει και όταν το θέαμα μας τέρψει και μας θέλξει θα σηκωθούμε να φύγουμε».
    Στη συνέχεια κλιμάκωσε την επίθεση του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θέτοντας και δημόσια θέμα ηγεσίας:
     «Αν θα συνεχίσει ο ίδιος αρχηγός να είναι αρχηγός στο μέλλον; 
      Αν δεν το θέλει η πλειοψηφία των μελών του συνεδρίου πως θα μείνει αρχηγός;
     Δεν το καταλαβαίνω. 
     Νομίζω ότι όταν κάνουμε συνέδριο αυτομάτως τίθεται θέμα ηγεσίας, εκτός αν βλέπει κανείς τα συνέδρια ως συνέδρια χειροκροτητών όπως ήταν πολύ συχνά τα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα. 
     Και στην αλλαγή ηγεσίας δυστυχώς όπως έγινε γιατί δεν ήταν έτσι, μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου έγινε σκληρή σύγκρουση για το ποιον θα βάλουμε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό.
     Μετά όμως άρχισαν τα περάσματα του δαχτυλιδιού, Σημίτης στον Γιώργο Παπανδρέου, Γιώργος Παπανδρέου στον Βενιζέλο…   Δεν είναι πράγμα αυτό…»,  είπε ο κ.Πάγκαλος (ΝΕΤ FM)». 

Συνεδριάζει το Σάββατο η Οργανωτική Επιτροπή του Συντακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ


Γιώργος Παπανδρέου : « Επιτρέψαμε στο φόβο να νικήσει »


    Το όραμα του για την Ευρώπη αναλύει ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του σε εκδήλωση του ινστιτούτου «Berggruen» στο Βερολίνο, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Huffington Post.
    «Για όσους έμειναν έκπληκτοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, λέω:  ''Think twice''.
     Δεν ήταν μόνο μια ανταμοιβή που άξιζε στην Ευρώπη για την συμβολή της στην επιβολή της ειρήνης και της σταθερότητας στο πρόσφατο παρελθόν - η επιτροπή Νόμπελ έστειλε επίσης μια καθαρή προειδοποίηση στους σύγχρονους ηγέτες. 
     Μπορώ σχεδόν να τους ακούσω να λένε : 
   ''Σε αυτή τη δύσκολη Οδύσσεια, μην εγκαταλείπετε το πλοίο. Στο σημερινό κόσμο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πολύτιμη για να σπαταληθεί'' αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.
      Ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως :
     «Σαν τα φαντάσματα από το παρελθόν, βλέπουμε πολιτική βία, ξενοφοβία, τους μετανάστες να γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι και τον ακραίο εθνικισμό να εισβάλλει ακόμη και στα κοινοβούλιά μας. Αυτή είναι μια Ευρώπη που αποκλίνει από τις θεμελιώδεις αρχές της. Είναι αυτές οι πολιτικές του φόβου που μοιάζουν να έχουν καταστήσει την Ευρώπη ανίκανη. Μια Ευρώπη που μοιάζει ανίσχυρη να δώσει τέλος στην κρίση. Αυτό έχει υπονομεύσει την αίσθηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μας και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Αυτό το κλίμα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ούτε στους πολίτες μας ούτε στις αγορές. Ούτε και η λύση θα προέλθει από την υποχώρησή μας σε μια επαν-εθνικοποιημένη Ευρώπη».
      Στην ομιλία του είπε ότι η πρόσφατη εμπειρία του όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι η κρίση είναι πολιτική πρώτα.
     «Είμαι πεπεισμένος ότι, εάν υπήρχε πολιτική βούληση, θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει πολύ από τον πόνο, να έχουμε καθησυχάσει τις αγορές και να σταθεροποιήσουμε το ευρώ, ενώ την ίδια ώρα θα μεταρρυθμίζαμε ασθενείς, μη βιώσιμες οικονομίες όπως η δική μας στην Ελλάδα», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός.
     «Παρά την εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης περί του αντιθέτου, είναι οι Έλληνες πολίτες που πρώτοι και περισσότερο απ' όλους ήθελαν αυτή την αλλαγή», υποστηρίζει ο κ. Παπανδρέου.
      «Αντ' αυτού επιτρέψαμε στο φόβο και στη δυσπιστία να μας κατανικήσουν. Και ο φόβος γεννά περισσότερο φόβο και αβεβαιότητα», σημείωσε.

Ενέκρινε η γερμανική Βουλή το ελληνικό πακέτο

Ενέκρινε η γερμανική Βουλή το ελληνικό πακέτο    Υπερψηφίστηκε από τη γερμανική Βουλή (Μπούντεσταγκ) το σχέδιο, το οποίο προβλέπει την εκταμίευση προς την Ελλάδα της επόμενης δόσης που ανέρχεται συνολικά σε 43,7 δισ. ευρώ.
    Η ψηφοφορία είχε θεωρηθεί σημαντική δοκιμασία για την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον έλεγχό της επί της κεντροδεξιάς συμμαχίας της ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2013.
     Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι, υποστήριξαν τη συμφωνία, όπως και οι περισσότεροι βουλευτές της κεντροδεξιάς συμπολίτευσης υπό την Μέρκελ. 

    Από τους 584 βουλευτές που ήταν παρόντες στην αίθουσα οι 473 ψήφισαν υπέρ, 100 κατά και 11 απείχαν.

"Μan of the hour" ... ''Το πρόσωπο της ώρας'' Γ.Στουρνάρας



   "Μan of the hour" (δηλαδή, το πρόσωπο της ώρας) αποκάλεσε η Όλγα Κεφαλογιάννη  τον Γ. Στουρνάρα...  
   Oυρά έκαναν οι υπουργοί της κυβέρνησης για να  συγχαρούν τον Γιάννη Στουρνάρα, μετά την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα.
   Σύμφωνα με τα «Νέα», η Όλγα Κεφαλογιάννη προέβη σε ένα μάλλον «ατυχές» σχόλιο, λέγοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι ο... ''man of the hour'', δηλαδή το πρόσωπο της ώρας, κάτι που δεν θεωρήθηκε κομψό από ορισμένους συναδέρφους της.
   Ο Σίμος Κεδίκογλου έσπευσε αμέσως να... μπαλώσει το ατυχές σχόλιο, λέγοντας κάτι σε στυλ «είναι ο άνδρας και του μήνα και της χρονιάς». 



Προτεραιότητα στην εξόφληση των εφάπαξ των συνταξιούχων του Δημοσίου



    Από τα εφάπαξ των συνταξιούχων του Δημοσίου θα αρχίσει η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση. 
   Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, 40.229 είναι αυτοί που περιμένουν από το 2009 για να λάβουν το εφάπαξ.
 Ένα σχέδιο που εξετάζεται από την κυβέρνηση είναι να δοθεί προκαταβολή 50% του εφάπαξ έως το τέλος του χρόνου και η πλήρης εξόφληση να γίνει το 2013.
   Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 εκκρεμούσαν 40.229 αιτήσεις από τις οποίες οι 17 από το 2009, 5.981 από το 2010, 20.168 από το 2011 και 14.063 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και εγκριθεί το 2012.
    Κανένας από τους παραπάνω δικαιούχους δεν έχει εξοφληθεί μέχρι σήμερα και όταν έρθει η ώρα της πληρωμής ορισμένοι, κατ' εφαρμογή του τελευταίου νόμου για τις περικοπές θα λάβουν κουρεμένο εφάπαξ έως και κατά 52,21%.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Απάντηση Βενιζέλου στον Πάγκαλο με '' email ''


ΠΑΣΟΚ: Να αξιοποιηθούν όλοι εν όψει του Συνεδρίου ζήτησε ο Βενιζέλος     Στην επιστολή του Θεόδωρου Πάγκαλου απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέσω email. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, το email του Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέρει μεταξύ άλλων:

    "Χαίρομαι που δηλώνεις "παρών" . Είναι πάντα ισχυρή η παρουσία σου. Συμφωνώ με τη θέση σου για την αναγνώριση των τάσεων και για την έναρξη συζήτησης για το εκλογικό σύστημα. Σημασία έχει να οργανώσουμε το μέλλον. Ελπίζω να τα πούμε από κοντά".

   Oι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά πιθανότατα το Σάββατο, οπότε και συνεδριάζει η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου.
    Σημειώνεται ότι ο κ. Πάγκαλος στην επιστολή του προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο τονίζει μεταξύ άλλων ότι "πληρώνουμε ιδιαίτερα ακριβά την απραξία των Υπουργών μας", προσθέτοντας ότι "δεν εκφράζουμε πλέον την Κεντροαριστερά".

Επιστολή Πάγκαλου σε Βενιζέλο




Πάγκαλος: Η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ

   Με αφορμή τα χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Θεόδωρος Πάγκαλος με επιστολή του προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο αναφέρει ότι "πληρώνουμε ιδιαίτερα ακριβά την απραξία των Υπουργών μας", προσθέτοντας ότι "δεν εκφράζουμε πλέον την Κεντροαριστερά". 
     H επιστολή του Θεόδωρου Πάγκαλου:     
    
                                                                                                 
 Κύριε Πρόεδρε,

   Mε λύπη διαβάζω δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες κατατάσσουν το ΠΑΣΟΚ πέμπτο κόμμα, με ποσοστό χαμηλότερο από το μισό των πρόσφατων εκλογών του Ιουνίου.
Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρές ευθύνες για την εδραίωση των πελατειακών σχέσεων, που διόγκωσαν τον δημόσιο τομέα και οδήγησαν στα σημερινά ελλείμματα. 
   Παρά τις μεταρρυθμίσεις (ο Νόμος Πεπονή, ίδρυση ΑΣΕΠ και άλλες), ο ομφάλιος λώρος με τα συντεχνιακά συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων δεν είχε ποτέ αποκοπεί.
   Εκτός απ’ τις ευθύνες, το ΠΑΣΟΚ πληρώνει την υπεύθυνη διαχείριση της κρίσης χρέους που βιώνει η χώρα. Η Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, στην οποία συνθητεύσαμε, γλίτωσε την Ελλάδα από την ανεξέλεγκτη χρεωκοπία και έβαλε τις βάσεις για την παγκόσμια πρωτοτυπία του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ο οποίος μας χρηματοδοτεί με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για όσο χρόνο προχωράμε στις απαραίτητες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
    Παράλληλα, πληρώνουμε ιδιαίτερα ακριβά την απραξία των Υπουργών μας που δεν προχώρησαν βασικές μεταρρυθμίσεις, σε ουσιαστικά θέματα διακυβέρνησης, καθώς υπολόγιζαν το ατομικό πολιτικό τους κόστος, την αδικαιολόγητη άρση στήριξης της Κυβέρνησής μας από τους δικούς μας βουλευτές μερικοί από τους οποίους σήμερα είναι πάλι στο ΠΑΣΟΚ και κάνουν τα ίδια και την απουσία διαλόγου, διαδικασιών και προσανατολισμού στο κίνημά μας.
   Ο κοινωνικός χώρος της Κεντροαριστεράς είναι βέβαια εδώ και περιμένει. Δυστυχώς όμως δεν τον εκφράζουμε πλέον.
   Είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η εκκίνηση των διαδικασιών του συνεδρίου. 
   Για να έχουν νόημα όμως και πιθανότητες επιτυχίας οι διαδικασίες αυτές, υπάρχουν κατά την άποψή μου δύο προϋποθέσεις:
1. Η έναρξη συζήτησης για το εκλογικό σύστημα και η κατάργηση του σταυρού προτίμησης, που ευθύνεται για τη σημερινή πελατειακή λογική, για τον υδροκέφαλο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα.
2. Η αναγνώριση τάσεων με συγκεκριμένες προτάσεις και σημεία, που θα οδηγήσουν σε στρατηγικές αποφάσεις και στην αναλογική εκλογή των οργάνων και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από το συνέδριο.

Η συμμετοχή μου στις διαδικασίες είναι αυτονόητη στο βαθμό που αυτές θα έχουν πιθανότητες να οδηγήσουν το κίνημά μας σε καλύτερες μέρες.

Με εκτίμηση

Θεόδωρος Πάγκαλος

«Όχι» ψήφισε στην... πρότασή του ο Τσίπρας


«Όχι» ψήφισε στην... πρότασή του ο Τσίπρας  Ύστερα από μία έντονη συζήτηση με υψηλούς τόνους στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής για το μνημόνιο, όταν έφτασε η σειρά του Αλέξη Τσίπρα να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος ψήφισε  «Όχι».
     Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διόρθωσε φυσικά αμέσως το λάθος του, ψηφίζοντας «Ναι», μετά, όμως, την επισήμανση του βουλευτή της ΝΔ, Δάνη Τζαμτζή, που ήταν επί του καταλόγου και τον ρώτησε «εάν είναι σίγουρος».
     Ο κ. Τζαμτζής σχολίασε το «λάθος» του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «προφανώς μια ζωή συνηθισμένος στο ''Οχι'', μπερδευτήκατε και είπατε και σήμερα ''Οχι''».

Θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ θέτει ο Ανδρέας Λοβέρδος


Λοβέρδος: Αγαπώ τον Βενιζέλο αλλά δεν συμφωνούμε    Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου δήλωσε, μεταξύ άλλων :   
   «Έχουμε στο χώρο το δικό μας ταπεινωτικές σχέσεις με τον κόσμο. Δεν έχω ανάγκη τις δημοσκοπήσεις.
     Η πρόβλεψή μου για το κόμμα μας, στο 5%, ήταν πρόβλεψη 17ης Ιουνίου, ανήμερα των εκλογών, το βράδυ, είχα πει στον πρόεδρο που είναι φίλος 40 χρόνια, ότι έτσι αν πάμε, τον Οκτώβριο θα είμαστε 5%. Έπεσα μόνο ένα μήνα έξω».
    Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε:
  «Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν τι μπορείς να πάθεις αν δεν έχεις τακτική και στρατηγική.
    Για να συγκροτηθεί πάλι μια δυνατή δημοκρατική παράταξη, που άγγιξε το 50%, θα πρέπει η συγκρότησή της να αρχίσει. 
    Κατά την ταπεινή μου γνώμη μονοκομματικά συνέδρια δεν δίνουν λύσεις, ούτε επίσης το πλεόνασμα ηγετών και αρχηγών είναι κάτι καλό. 
    Πρέπει να συγκλίνουμε, πρέπει να δούμε μια πορεία κοινή, αλλά για να υπάρξει αυτή η κοινή πορεία, πρέπει να αρχίσει κάποιος να την κάνει».
   Και πρόσθεσε: 
  «Το 5% ταπεινώνει και προοιωνίζεται ποσοστό μικρότερο της εισόδου του κόμματος στη βουλή».
    Στο ερώτημα αν μπορεί κάποιος να μένει μέσα στο κόμμα και να προετοιμάζει ένα άλλο ο κ. Λοβέρδος τόνισε:
     «Το τι συγκροτεί τη νοηματική συνέχεια μιας πολιτικής δράσης στην σοσιαλδημοκρατία θα το ορίσει ο καθένας και ο κόσμος.
   Οι διασπάσεις είναι επώδυνες διαδικασίες. Δεν είναι απλά πράγματα. 
   Δεν τα κάνεις με την πρώτη, επειδή σε πιέζει η ανάγκη να διευκρινίσεις που το πας. Όλα θα πάνε στην ώρα τους. Και όλα θα πάνε με κριτήριο τη βούληση όλων των ανθρώπων που ζούμε στο χώρο της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης».
     «Από το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ επιτρέπονται οι τάσεις, οι κινήσεις. Εγώ μιλάω για διεργασίες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Και το υπογραμμίζω και στις εσωκομματικές μου ομιλίες και στη βουλή. Δεν έχω στο μυαλό μου την κατάληξη. 
     Αυτή θα προκύψει μέσα από τη διαδρομή. Αλλά αυτή η διαδρομή, είναι μία διαδρομή εξόδου από το πεδίο της ταπείνωσης. 
     Τώρα ο κόσμος μας ταπεινώνει», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
    O κ. Λοβέρδος απάντησε και στο αν θα αποτελούσε λύση η αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα. Είπε συγκεκριμένα : 
   «Αλλαγή σε όλα τα επίπεδα θα μπορούσε να είναι και μία λύση στο ΠΑΣΟΚ, που θα τη δει πηγαίνοντας προς το συνέδριό του» και τόνισε:
     «Νομίζω ότι το χειρότερο για κάποιον που δεν είναι υπάλληλος της πολιτικής είναι να βλέπει να έρχεται το ναυάγιο και να πιστεύει ότι θα προλάβει, επειδή είναι τάχα μου πονηρός, να ανοίξει την πόρτα και να φύγει τελευταίος.
      Όχι, αν δεν κινηθούμε θα μας πάρει όλους μαζί».


Η Βουλή απέρριψε την εξεταστική για το μνημόνιο


       Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στη σύναψη των μνημονίων.
Με 167 ΟΧΙ έναντι 119 ΝΑΙ καταψηφίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο. 

   Ειδικότερα :
Ψήφισαν 286 βουλευτές
    ΟΧΙ 167
    ΝΑΙ 119
    Όχι ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και ορισμένοι εκ των ανεξάρτητων. 
   Ναι δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Σε εξελίξη η ψηφοφορία για την σύσταση εξεταστικής για το μνημόνιο


   Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.  
   Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού» τη διαχείριση της κρίσης από την τρικομματική κυβέρνηση.
    Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, ο κ. Βενιζέλος την απέκρουσε, λέγοντας πως το κόμμα του κ. Τσίπρα, μετά τη «μίζερη» δήλωση και την «απογοήτευση» για την απόφαση του Eurogroup, τώρα μετατοπίζεται στην αναζήτηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών όλου του πολιτικού φάσματος.
    «Θα ψηφίσουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής» δήλωσε από το βήμα της Βουλής η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, διαφοροποίησε όμως τη θέση του κόμματός της από το πολιτικό πλαίσιο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της πρότασής του αυτής.
     «Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία και ενδείξεις που ταιριάζουν με τον ρόλο της Εξεταστικής, όπως το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων.
    Να πω, όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ ότι γελοιοποιεί κυριολεκτικά τον ρόλο και την αποστολή της Εξεταστικής Επιτροπής με το συνολικότερο θέμα που θέτει.
     Γελοιοποιείται η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, όταν γίνεται αντικείμενο Εξεταστικής Επιτροπής» εξήγησε η κ. Παπαρήγα.

E. Βενιζέλος : « Με τις εισηγήσεις Τσίπρα θα γινόμασταν Αλβανία του Χότζα »

«Oι τσαμπουκάδες» δεν χωρούν στους παρόντες ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, είπε ο κ. Βενιζέλος   Τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα πετύχει, «θα ανέβει», εξέφρασε από τη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο.
    Αν εφαρμόζονταν οι εισηγήσεις του κ. Τσίπρα θα γίνονταν η χώρα Αλβανία του υπαρκτού σοσιαλισμού, είπε ο κ. Βενιζέλος, ενώ συμπλήρωσε πως «οι τσαμπουκάδες» δεν χωρούν στους παρόντες ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η απόφαση του Εurogroup αποτελεί «νέα αφετηρία» για την Ελλάδα, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι υπονομεύει τη χώρα, «θλίβεται» για την επιτυχία της, «επενδύει στο αδιέξοδο, την καταστροφή και τον θάνατο της χώρας», αντιπροσωπεύει το παρελθόν. «Θα πετύχουμε και θα μείνετε μόνοι», είπε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
    «Η σύγκρουση είναι και πάλι παρούσα: από τη μια έχουμε τη φωνή του παρελθόντος, τη φωνή του εθνικού διχασμού, της συντηρητικής οπισθοφυλακής, του αδιεξόδου. 
    Η άλλη επιλογή είναι η φωνή του μέλλοντος, η φωνή της εθνικής ενότητας, της κοινωνικής συνοχής και της προοπτικής ανάκαμψης», ανάφερε ο κ. Βενιζέλος «δείχνοντας» προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
    Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup είπε ότι οι μεν λεπτομέρειες είναι κρίσιμες, αλλά η γενική εικόνα είναι θετική, προσθέτοντας πως «έχουμε μια νέα αφετηρία και πρέπει να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο».
    «Εμείς κάναμε την επιλογή μας, και είναι να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης, τις εσωτερικές προϋποθέσεις- και η πρώτη προϋπόθεση είναι η σταθερότητα, η πολιτική και η κυβερνητική.
     Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, είμαστε εγγυητές και της πολιτικής και της κοινωνικής σταθερότητας της χώρας και είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε όρθιοι και γιατί θα ανέβουμε μαζί με τη χώρα» προσέθεσε.
    Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, ο κ. Βενιζέλος την απέκρουσε, λέγοντας πως το κόμμα του κ. Τσίπρα, μετά τη «μίζερη» δήλωση και την «απογοήτευση» για την απόφαση του Eurogroup, τώρα μετατοπίζεται στην αναζήτηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών όλου του πολιτικού φάσματος.
    «Ξέρετε ποιο είναι το έσχατο σημείο κατάπτωσης του πολιτικού λόγου στην Αριστερά; 
     Όταν ο πολιτικός λόγος μετατρέπεται σε εισαγγελικό» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε ότι από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί ευθύνες για το παρελθόν, αλλά αγωνίζεται να το διατηρήσει, θέλει καταλογισμό ευθυνών, ενώ επενδύει στα όποια λάθη έγιναν, καταλογίζει ευθύνες για τη διαχείριση της κρίσης, αλλά δεν έχει αντιπρόταση «πλην του παραπλανητικού ή αφελούς για κατάργηση του Μνημονίου σε ένα άρθρο».
     «Στο όνομα τίνος μίλησε ο κ. Τσίπρας, ποιους ενοχλεί η επαναγορά του χρέους; 
      Γιατί είναι τόσο ενοχλημένος, εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Head Funds, δίνει επιχειρήματα στα συμφέροντα των τραπεζών, στα συμφέροντα που επενδύουν στην ήττα της χώρας;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αλ.Τσίπρας : « Διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού τα μνημόνια »

   «Διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού» χαρακτήρισε τη διαχείριση της κρίσης από την τρικομματική κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής γιατί, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, θεωρεί χρέος του να κάνει αυτό που η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί. 
   Να αναζητήσουμε, δηλαδή, πώς μια κρίση χρέους μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί χρέος της Βουλής και όλων των πολιτικών δυνάμεων να αποκαλυφθούν οι λαθεμένες πολιτικές επιλογές που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε πειραματόζωο της κρίσης.
    Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι αυτή η απόφαση συμβιβασμού ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ βρίσκεται στον αέρα.
    «Αλλά και από αυτόν τον συμβιβασμό ακόμη απουσιάζατε επιδεικτικά. Δεν σας ρώτησαν καν και σας έβγαλαν έξω από τραπέζι τις κρίσιμες ώρες. Και εσείς γυρίσατε θριαμβολογώντας, χωρίς να έχετε αποκομίσει καμία εμπειρία από τότε που επέστρεφε θριαμβολογώντας και ο κ. Παπανδρέου και κάθε φορά μας έλεγε ότι σώθηκε η χώρα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προβλέποντας ότι σύντομα αυτή η θριαμβολογία θα γυρίσει μπούμεραγκ. 

    Για τη μείωση του χρέους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν στη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων τα ξένα funds θελήσουν να τα πουλήσουν πιο ακριβά.
    Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στη ΔΗΜΑΡ και στον πρόεδρό της Φώτη Κουβέλη.
    Ανέγνωσε απόσπασμα ομιλίας του κ. Κουβέλη κατά τη συζήτηση πρότασης εξεταστικής επιτροπής για τα ομόλογα, κατά την οποία είχε αναφέρει ότι μπορεί να γίνεται παράλληλα έρευνα από τη Βουλή και από τη Δικαιοσύνη.
    Η θέση αυτή, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη θέση που διατύπωσε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης σήμερα.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Γιάννης Στουρνάρας : '' Η επαναγορά χρέους πρέπει να πετύχει ''


giannis-stoyrnaras-i-epanagora-xreoys-prepei-na-petuxei-yparxei-plan-B-se-periptosi-apotyxias
   Την ανάγκη επιτυχίας της επαναγοράς χρέους τόνισε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σχετικά με την προχθεσινή συμφωνία του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. 
    Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η δόση θα εκταμιευθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου ενώ από τα χρήματα αυτά προτεραιότητα θα δοθεί στην εσωτερική χρηματοδότηση.
    Συγκεκριμένα, αρχίζοντας την συνέντευξή του ο υπουργός τόνισε ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, τώρα είναι η ώρα να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις».
     Τα σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας είναι τρία σύμφωνα με τον υπουργό:
     Η δόση θα εκταμιευθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου
     Θα λάβουμε 43,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 23,8 δισ. θα αφορούν σε ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και θα κατευθυνθούν στις τράπεζες, τα 10,6 δισ. ευρώ θα αφορούν σε εσωτερική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
     Επίσης όπως τόνισε ο υπουργός τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup θα μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
    «Η απόφαση του Eurogroup δίνει τις προϋποθέσεις για να μείνουμε στην ευρωζώνη και μας δίνει ευκαιρία να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης» τόνισε.
     Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Όπως είπε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ήταν και το μοναδικό κομμάτι αρνητικής κριτικής του Eurogroup.
     Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι ένα μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου θα εξοφληθεί μέχρι τέλος του έτους. 

     Ρωτηθείς σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο υπουργός οικονομικών εκτίμησε ότι θα επιστρέψουν οι καταθέσεις που έφυγαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

ΟΓΑ : Στα 67 χρόνια το όριο συνταξιοδότησης


Δευτέρα,ΟΓΑ,deftera,oga    Στο 67ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή το 2015, δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος, οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που γεννήθηκαν το 1948, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Οργανισμού.
     Σύμφωνα με το νέο νόμο (4093/2012), τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ αυξάνονται από την 1/1/2013 κατά δύο έτη και κατά συνέπεια, η υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΓΑ και η συνέχιση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών λήγει με τη συμπλήρωση του 66ου έτους της ηλικίας.
     Σημειώνεται ότι από την 1η του νέου έτους αυξάνεται στο 67ο έτος το όριο ηλικίας και για τους ''ανασφάλιστους'' υπερήλικους.
     Στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που γεννήθηκαν το 1948 και έχουν καταβάλει ή θα καταβάλουν την ασφαλιστική εισφορά του Β’ εξαμήνου 2012, δεν θα τους αποσταλεί νέα ειδοποίηση καταβολής εισφοράς το μήνα Φεβρουάριο 2013.
     Η διοίκηση του ΟΓΑ επισημαίνει ότι όλοι οι ασφαλισμένοι του οργανισμού, θα πρέπει να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές μέχρι τις 28-12-2012, διότι από τον Ιανουάριο 2013 τα βιβλιάρια υγείας όσων δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, δεν θα ισχύουν.

«Όχι» λέει η ΔΗΜΑΡ στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για το πρώτο μνημόνιο

Ο Φώτης Κουβέλης    Σύσκεψη της ΚΟ του κόμματός του συγκάλεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές για τα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων. 
   Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να μη δοθεί θετική ψήφος του κόμματος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για πολιτικές ευθύνες σχετικά με το πρώτο μνημόνιο, πρόταση η οποία συζητείται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

      Ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε τους βουλευτές για το τι έγινε στη συνεδρίαση του Eurogroup και τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Οι άξονες της συμφωνίας των Βρυξελλών - Ασφυκτικό πλαίσιο εποπτείας με ''Ρήτρες'' και ''τσεκάπ'' για τα μέτρα

Ρήτρες και τσεκάπ για τα μέτρα     Με ένα ασφυκτικό πλαίσιο εποπτείας συνοδεύονται οι αποφάσεις των εταίρων μας για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2020 και σταδιακή εκταμίευση της «σούπερ δόσης» των 43,7 δισ. ευρώ.
   Αυτό περιέχει ''ρήτρες'' για «αυτόματη» λήψη μέτρων, όταν ο προϋπολογισμός εμφανίζει αποκλίσεις ή δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.
    Η αρχή των αυστηρών ελέγχων θα γίνει από τα μηνιαία «τσεκάπ» που θα κάνει η τρόικα για να διαπιστώσει αν έχουν υλοποιηθεί οι προαπαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ ψήφιση φορολογικών νομοσχεδίων), ώστε να αποδεσμευτεί σταδιακά το ποσό των 9,3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2013.
    Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης, τα 34,4 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου, και με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η επαναγορά ομολόγων σε τρέχουσες τιμές, μια και η επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Λαγκάρντ, έχει θέσει ως «προαπαιτούμενο» τη μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ μέσω της επαναγοράς.
    Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο επίσημο ανακοινωθέν του Συμβουλίου, «οι διευκολύνσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί (μείωση επιτοκίων, επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ, μετάθεση πληρωμής τόκων) θα παρέχονται σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόζει αυστηρά τα συμφωνηθέντα διαρθρωτικά μέτρα τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τη λήξη του, το 2016».
     Οσον αφορά τον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) θα ενημερώνεται πριν και μετά τις εκταμιεύσεις των δανείων για το πού διοχετεύονται τα κεφάλαια.
     Επίσης η ελληνική κυβέρνηση θα μεταφέρει στον λογαριασμό αυτό όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και 30% του πλεονάζοντος (πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί) πρωτογενούς πλεονάσματος για την εξυπηρέτηση του χρέους σε τριμηνιαία βάση.
     Μπορεί οι εκταμιεύσεις των δόσεων και οι παρεμβάσεις μείωσης του χρέους να συνοδεύονται από ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας, όμως Ευρωζώνη και ΔΝΤ δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και μετά το 2016 και έως ότου αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

     Οι άξονες της συμφωνίας των Βρυξελλών

    1.  H δόση
    Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά τη «σούπερ δόση» των 43,7 δισ. ευρώ.

    Μέσα στον Δεκέμβριο και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 του μήνα, θα εκταμιευτούν 34,4 δισ. ευρώ.
Εξ αυτών, τα 10,6 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες χρηματοδότησης του προϋπολογισμού (κάλυψη πρωτογενούς ελλείμματος, πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου).
    Τα υπόλοιπα 23,8 δισ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή ομολόγων του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών.
    Το ποσό των 9,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί σε τρεις δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013 και θα σχετίζεται με την εφαρμογή των «ορόσημων» του Μνημονίου.

   2.  Το χρέος
   Επαναγορές ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά με στόχο μείωσης του χρέους τουλάχιστον κατά 20 δισ. ευρώ.

Μείωση επιτοκίων δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης για τα δάνεια συνολικού ύψους 53 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο των διμερών δανείων του πρώτου προγράμματος.
    Το όφελος μέχρι το 2020 υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ.
    Διάθεση των κερδών ύψους 11 δισ. ευρώ που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Μείωση των προμηθειών πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF με ελάφρυνση 500 εκατ. ευρώ.
   Παράταση στις λήξεις ομολόγων κατά 15 χρόνια: διμερή δάνεια αλλά και τα δάνεια του EFSF.
   Πάγωμα για 10 χρόνια της πληρωμής των τόκων στο EFSF.

  3. Ο έλεγχος
    «Αυτόματος» μηχανισμός διόρθωσης με λήψη πρόσθετων μέτρων αν προκύπτουν αποκλίσεις στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

    Η διάθεση των 9,3 δισ. σε τρεις δόσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2013 θα γίνει μετά την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων που θα συμφωνηθούν και θα ελέγχονται ανά μήνα από την τρόικα.
    Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα υλοποιηθούν προοδευτικά και υπό τον όρο αυστηρής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
    Θα παρέχεται αναλυτική ενημέρωση για τις κινήσεις του ειδικού λογαριασμού στο EFSF πριν, αλλά και μετά τις εκταμιεύσεις.
     Στον ειδικό λογαριασμό για τη μείωση του χρέους θα κατευθύνεται και το 30% του ποσού που θα προκύψει από υψηλότερο του στόχου πλεόνασμα.

Ευ. Βενιζέλος : '' Στόχος είναι να πέσει χρήμα στην αγορά ''


Βενιζέλος: Στόχος είναι να πέσει χρήμα στην αγορά   «Έχει αλλάξει το κλίμα, πρέπει οι Έλληνες να νιώσουν πιο σίγουροι» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών.
   Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «στόχος είναι να πέσει χρήμα στην αγορά. Να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και όχι οι τραπεζίτες».
    Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «πρέπει να στραφεί τώρα η χώρα στην έξοδο από την κρίση. Πρέπει να  αξιοποιήσουμε τη νέα αφετηρία προς όφελος της οικονομίας».
     Επίσης και ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για ανασχηματισμό.

Φ. Κουβέλης : «Δικαιώνεται η επιλογή μας να στηρίξουμε την κυβέρνηση»

«Δικαιώνεται η επιλογή μας να στηρίξουμε την κυβέρνηση»  «Δεν μας απασχόλησε θέμα ανασχηματισμού», είπε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης μετά το τέλος της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών.     
    Ο κ. Κουβέλης τόνισε προς πάσα κατεύθυνση ότι ούτε τους απασχόλησε θέμα αλλαγής της κυβέρνησης αλλά ούτε και ετέθη τέτοιο θέμα.
Είπε ότι δικαιώνεται η επιλογή της Δημοκρατικής Αριστεράς να στηρίξει την κυβέρνηση. Και ότι τα αποτελέσματα του Eurogroup πρέπει να βρουν την συγκεκριμένη προέκτασή τους.

 «Να μην περιέλθει η χώρα σε αστάθεια. Να αρχίσει η διαδικασία για την έξοδο από τις εξόδους. Θα προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση εκείνων των ζητημάτων που με την αντιμετώπισή τους θα προχωρήσουμε τη χώρα μπροστά». Και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί ένα δίχτυ προστασίας της ελληνικής κοινωνίας.

Μιχ. Χρυσοχοΐδης : " Να επιστρέψουν οι διαγραφέντες "

Χρυσοχοΐδης: Το ΠΑΣΟΚ οδηγείται μαθηματικά στη διάλυση
  Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, ζήτησε να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ όσοι δεν καταψήφισαν τα μέτρα, αλλά διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία.
   «Ελπίζω πια, αυτοί που δεν καταψήφισαν τα μέτρα, να έχουν καταλάβει ότι η προσπάθεια απέδωσε και συνεπώς θα μπορούσαν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις εφόσον κάνουν μια θετική δήλωση για το μέλλον και την προοπτική της πατρίδας μας, να επανέλθουν στο ΠΑΣΟΚ», είπε.
   Ερωτηθείς για την ενεργότερη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ανέφερε:
   «Όταν συμμετέχεις σε ένα κυβερνητικό σχήμα και υποστηρίζεις μια κυβέρνηση με τις πολιτικές σου, έχεις υποχρέωση να συμμετέχεις ενεργά με τέτοιον τρόπο, ούτως ώστε τα πράγματα να πάνε προς το καλύτερο.
     Όλη αυτή η προσπάθεια μπορεί να τιναχτεί στον αέρα αν δεν έχουμε διασφαλίσει -από σήμερα το πρωί, που συνέρχονται οι αρχηγοί, και κάθε μέρα- ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει απολογισμό του έργου της χώρας συνολικά».

Απώλειες έως 23.000€ στο εφάπαξ του Δημοσίου

Απώλειες έως 23.000€ στο εφάπαξ του Δημοσίου   Μειωμένο κατά 38,13% είναι το εφάπαξ που καταβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους, με τις απώλειες να φτάνουν μέχρι και τις 23.000 ευρώ.  
   Μεγάλοι χαμένοι είναι 56.000 δημόσιοι υπάλληλοι που περιμένουν έως και δύο χρόνια το βοήθημα και τώρα θα κληθούν να το εισπράξουν «ψαλιδισμένο».



Εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων
Κατηγορία / Ετη
Χωρίς μείωση
Μείωση 15%
Ν.3986/2011
Μείωση 20%
Ν.4024/2011
** Τελικό ποσό
μετά και τη
νέα μείωση
22,67%
** Τελικό ποσό
μετά και τη
νέα μείωση
22,67%
35 έτη ΠΕ
63.277,65
53.786,00
51.631,16
41.592,71
39.926,38
35 έτη ΤΕ
60.584,36
51.496,71
49.416,78
39.822,41
38.214,00
35 έτη ΔΕ
54.324,96
46.176,22
44.252,71
35.708,07
34.220,62
35 έτη ΥΕ
46.986,12
39.938,20
38.281,94
30.884,21
29,603,42
25 έτη ΠΕ
39.897,28
33.912,69
32.567,87
26.224,68
25.184,73
25 έτη ΤΕ
38.216,24
32.483,80
31.189,61
25.119,72
24.118,93
25 έτη ΔΕ
34.284,24
29.141,60
27.936,75
22.535,20
21.603,49
25 έτη ΥΕ
29.691,11
25.239,99
24.202,55
19.518,08
18.715,83
Αποχωρήσαντες
από το Δημόσιο
έως 31/12/2009
Αποχωρήσαντες
από 01/01/2010
έως 31/07/2010
Αφορά αποχωρήσεις
από 01/01/2011
και εφεξής
Αποχωρήσαντες από
01/08/2010 έως
31/12/2010
Αποχωρήσαντες
από 01/01/2011
και εφεξής
Ο ίδιος πίνακας ισχύει και για τον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων ΝΠΔΔ
** Στο τελικό ποσό έχουν υπολογιστεί και οι δύο μειώσεις

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Aπάντηση Βενιζέλου στην κριτική Λοβέρδου και Χρυσοχοΐδη

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος
  «Σημείο προς σημείο» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην κριτική και τις αιτιάσεις που δέχτηκε από στελέχη, και ειδικότερα τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά τη δευτερολογία του στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής και της Οργανωτικής Γραμματείας του Κινήματος.
   Ειδικότερα, για τη μη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση τον Ιούνιο με πολιτικά στελέχη, ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε τη σχετική απόφαση της ΚΟ και διερωτήθηκε εάν θα είχε αλλάξει δραματικά κάτι στους τομείς των υπουργείων για τα οποία επελέγησαν πρόσωπα που ήταν προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, αν αντί για αυτούς είχαν μπει πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

     «Αν στη θέση του Λιβιεράτου στο ΥΠΕΚΑ είχαμε βάλει τον Μανιάτη και στη θέση του Τσαυτάρη στο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαμε βάλει τον Λιβιεράτο θα άλλαζε εικόνα το ΠΑΣΟΚ;» φέρεται να είπε ο κ. Βενιζέλος.
    Όσον αφορά σε απόψεις που εκφράστηκαν περί επιστροφής των διαγραμμένων στελεχών, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι ίδιοι είχαν ζητήσει να τεθεί κομματική πειθαρχία για την τελευταία ψηφοφορία, όπως και η ψήφισή τους να γίνει με τη μορφή ενός άρθρου, ωστόσο στη συνέχεια δεν υπερψήφισαν.
    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ορισμένα στελέχη κατά το προηγούμενο διάστημα εξέφραζαν δημοσίως διαφορετικές θέσεις, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι εκείνος δεν είπε τίποτα γιατί αυτά τα στελέχη υποστήριζαν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και θα ψήφιζαν τα μέτρα.
    Σχετικά με την πρόταση του κ. Χρυσοχοΐδη για μετάθεση του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα, προκειμένου να εκλεγούν και τα κομματικά όργανα.
    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι είναι ευπρόσδεκτοι στο συνέδριο όλοι όσοι δεν έχουν δηλώσει ότι αποχωρούν από το κόμμα και έκανε ειδική μνεία στους Ανδρέα Λοβέρδο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Άννα Διαμαντοπούλου και Χρήστο Παπουτσή, με τον οποίο, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, είχε πρόσφατα μια «πολύ ενδιαφέρουσα» συνάντηση.

Βολές Ανδρέα Λοβέρδου κατά της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ

Επιστολή Α. Λοβέρδου στον Ευ. Βενιζέλο    Βολές κατά τη στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του Ιουνίου, αλλά και κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για αποτυχία στους τομείς δράσης της, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λοβέρδος διαχώρισε τη θέση του, λέγοντας:
    «Δεν θέλω να μοιραστώ άλλες ευθύνες για αυτή την χωρίς στρατηγική και τακτική πορεία του κόμματος. Ο καθένας μας πρέπει να ενστερνιστεί τις πιο καθαρές και έντιμες λύσεις».
    «Δεν πιστεύω πως ένα μονοκομματικό συνέδριο μπορεί να δώσει λύσεις. 

      Μία αντιγραφή μιας καμπανιακής προσέγγισης δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, η εποχή είναι απολύτως ακατάλληλη για μη ριζοσπαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, συμπληρώνοντας:
     «Η προσπάθεια δημιουργίας κοινού πολιτικού χώρου είναι η λύση για το χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης σήμερα».
    Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξαπέλυσε πυρά κατά της ηγεσίας του Κινήματος, για τις επιλογές που έγιναν μετά τις εκλογές του Ιουνίου, λέγοντας:
    «Τον Ιούνιο, μετά τις εκλογές, πρότεινα τη στρατηγική της συμμετοχής στην κυβέρνηση στα αντιυφεσιακά υπουργεία.

     Με τα πιο έμπειρα και ικανά, κατά την κρίση του προέδρου, στελέχη μας.
    Η ΝΔ, ως νικήτρια των εκλογών, να κάνει τους εθνικούς λογαριασμούς στην οικονομία, την εργασία, την υγεία, την παιδεία και εμείς να ασχολούμαστε με τη μάχη εναντίον της ύφεσης.
     Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική, αντιτάχτηκε κι επιλέχτηκε μία αντιφατική πολιτική που οδήγησε σε μία καταφανή έλλειψη στρατηγικής και τακτικής.
     Από τη μία πλευρά μπήκαν πολιτικά αφανείς υπουργοί, για να κρυφτεί η συμμετοχή μας, κι από την άλλη με την υποκατάσταση της κυβέρνησης από το διευθυντήριο των τριών αρχηγών, δίναμε στον κόσμο την εντύπωση πως εμείς κυβερνάμε.
     Επί δύο μήνες εμφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφηνε τον πρόεδρο να μιλά και μετά παρέπεμπε σε αυτόν! Δεν υπήρχε τακτική, δεν υπήρχε στρατηγική. Έτσι το ΠΑΣΟΚ αποσυσπειρώθηκε και η ΚΟ οδηγήθηκε σε μία ασύντακτη πορεία.
     Χαρακτηριστικά παραδείγματα: η κατάρτιση του προγράμματος των τριών κομμάτων, ένα μαξιμαλιστικό κείμενο υιοθετήθηκε που εγκαταλείφθηκε αμέσως, καθώς και το κείμενο των επτά σημείων, που αν δεν πραγματώνονταν δεν θα ψηφίζαμε τα μέτρα! 

     Δεν έγινε τίποτε σεβαστό από αυτά, αλλά εμείς ψηφίσαμε.   Διπλή γλώσσα. 
    Έτσι όμως χάσαμε 7 βουλευτές σε μία μέρα. 
    Οι 41 βουλευτές τον Μάιο, έγιναν 33 τον Ιούνιο, για να μειωθούμε σε 26 μετά την κρίσιμη ψηφοφορία.
    Και ποιος ξέρει ποιος θα είναι ο επόμενος αριθμός μας».
    Δεν έλειψαν η κριτική κατά της κυβέρνησης, για την οποία ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «έχει αποτύχει και στους τρεις τομείς της δράσης της.

  -  Στον θεσμικό εκπέμπει σε άλλο μήκος κύματος (δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση), ενώ είναι τα πιο κρίσιμα για την ανάπτυξη Υπουργεία. 
   -  Στα αναπτυξιακά είναι στο μηδέν.
   -  Και στα σχετικά με το δημοσιονομικό εξορθολογισμό υπουργεία, κινούνται αφαιρώντας χρήματα που δεν υπάρχουν και αυξάνοντας τις δαπάνες».
       Ο πρώην υπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχόταν «οποιαδήποτε πρόταση συμμετοχής» στην κυβέρνηση, προειδοποίησε ότι δεν ψηφίσει το μηχανισμό εξισορρόπησης των ελλειμμάτων - όταν θα έλθει για κύρωση στη Βουλή - αν σε αυτόν συμπεριληφθεί και η αυξανόμενη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση τη μάχη κατά της ύφεσης και την ανάπτυξη.
     Η απόφαση του Eurogroup «είναι καλή, αν σκεφτόμασταν τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε. Θα τελειώναμε σε λίγες μέρες. Ωστόσο δεν είναι επαρκής. Υπόκειται κάθε άμεσο βήμα εφαρμογής της σε προϋποθέσεις. Και σε λίγες εβδομάδες θα είμαστε πάλι στην ίδια συζήτηση. Όσοι πανηγυρίζουν θα εκτεθούν».
     «Όλοι πρέπει να σκεφτούμε τι θα γίνει αν αυξηθεί η ύφεση. Κάθε μείωση του χρέους θα ανατρέπεται δραματικά από τη μείωση του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος θα αυξάνεται. Υπό μία έννοια θα χάνονται οι θυσίες του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε.
    «Επικρατεί ακόμη η άποψη πως η ανάπτυξη είναι θέμα μεταβίβασης κεφαλαίων από το εξωτερικό; Έχουμε από την πλευρά μας μόνο ένα δρόμο: την απελευθέρωση της οικονομίας από τη γραφειοκρατία του κράτους και της δικαιοσύνης. Μόνο αυτό θα ροκάνιζε την ύφεση» συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.

Το πρωί της Τετάρτης συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλοu - Κουβέλη


   Στις 10.00 το πρωί θα ξεκινήσει η συνάντηση που θα έχει αύριο, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.Στο επίκεντρο θα βρεθεί η απόφαση των Βρυξελλών για την Ελλάδα η οποία θα μελετηθεί ενδελεχώς, ώστε να καθορισθούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
   Στη σύσκεψη των τριών αρχηγών εκτιμάται ότι θα συζητηθεί για πρώτη φορά επί της ουσίας και το θέμα του ανασχηματισμού. 

Αλ.Τσίπρας : « Χωρίς βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα η συμφωνία του Eurogroup »

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας   Η λύση που δόθηκε στο Eurogroup δεν περιλαμβάνει ένα βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα, γι' αυτό και δεν είναι λύση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ήταν απούσα από την διαπραγμάτευση.
    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι το κόμμα του αισθάνεται δικαιωμένο για τις προβλέψεις του σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνοντας ότι «μετά από διαδοχικές αποτυχίες ενός προγράμματος που έχει οδηγήσει την κοινωνία στην καταστροφή και δεν πιάνει κανέναν από τους στόχους που έχει υποσχεθεί, όλοι μας ακούν με μεγαλύτερη προσοχή και εμείς αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί όλες οι προβλέψεις μας δυστυχώς επαληθεύτηκαν».
     Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είπε άλλα προεκλογικά και ακολούθησε μια στρατηγική υποτέλειας και προσέθεσε ότι «πριν δυο χρόνια μας έλεγαν ότι στόχος της βιωσιμότητας του χρέους είναι το 120% του ΑΕΠ. 
    Τώρα μας λένε ότι μπορεί να είναι 124%. Αύριο μπορούν να μας πουν και 130%. Αυτές δεν είναι λύσεις».
    Η μόνη πραγματική λύση, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να σταματήσουν να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, να μπει ξανά η Ελλάδα στο κάδρο της διαπραγμάτευσης, να βρίσκεται στις αποφάσεις.
    «Η μόνη πραγματική λύση είναι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται, να μπει ο λαός στο προσκήνιο. Και όλοι πια αναμένουν αυτή τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Αλ.Τσίπρας : « Χωρίς βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα η συμφωνία του Eurogroup »

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας   Η λύση που δόθηκε στο Eurogroup δεν περιλαμβάνει ένα βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα, γι' αυτό και δεν είναι λύση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ήταν απούσα από την διαπραγμάτευση.
    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι το κόμμα του αισθάνεται δικαιωμένο για τις προβλέψεις του σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνοντας ότι «μετά από διαδοχικές αποτυχίες ενός προγράμματος που έχει οδηγήσει την κοινωνία στην καταστροφή και δεν πιάνει κανέναν από τους στόχους που έχει υποσχεθεί, όλοι μας ακούν με μεγαλύτερη προσοχή και εμείς αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί όλες οι προβλέψεις μας δυστυχώς επαληθεύτηκαν».

     Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είπε άλλα προεκλογικά και ακολούθησε μια στρατηγική υποτέλειας και προσέθεσε ότι «πριν δυο χρόνια μας έλεγαν ότι στόχος της βιωσιμότητας του χρέους είναι το 120% του ΑΕΠ. 
    Τώρα μας λένε ότι μπορεί να είναι 124%. Αύριο μπορούν να μας πουν και 130%. Αυτές δεν είναι λύσεις».
    Η μόνη πραγματική λύση, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να σταματήσουν να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, να μπει ξανά η Ελλάδα στο κάδρο της διαπραγμάτευσης, να βρίσκεται στις αποφάσεις.
    «Η μόνη πραγματική λύση είναι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται, να μπει ο λαός στο προσκήνιο. Και όλοι πια αναμένουν αυτή τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ευ.Βενιζέλος : « Νέα αφετηρία για τη χώρα η απόφαση του Eurogroup »

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος   «Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά από εννέα μήνες αναμονής» εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του μετά το τέλος του Eurogroup και αφού επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
    «Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, το κρίσιμο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι αναμφίβολα θετική χάρη στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού. Σε εμάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης» τονίζει ο κ. Βενιζέλος.

Αντ.Σαμαράς : « Μια καινούργια ημέρα ξημερώνει για όλους τους Έλληνες »

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς   Για μια καινούργια ημέρα που ξημερώνει για όλους τους Έλληνες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο οποίο αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης και παρεμβάσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
    «Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες, όλοι μαζί, και αύριο ξεκινάει μια καινούργια μέρα για όλους τους Έλληνες.   Αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε με λεπτομέρειες», δήλωσε.

    Επιπλέον πρόσθεσε ότι επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Φ.Κουβέλης : «Αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ»


«Η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη» τονίζει ο Φ.Κουβέλης   «Αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
   «Οι αποφάσεις του Eurogroup, με τη συνέχιση της χρηματοδότησης και τη μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, συνιστούν αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Πολλά έχουν να γίνουν ακόμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης και η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία» αναφέρει στη δήλωσή του, σημειώνοντας:
   «Η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, με ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, προώθηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ύφεσης και δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης».

Τα ξένα ΜΜΕ για τη συμφωνία στο Eurogroup

                                                                                                         
 Τα σχόλια των ξένων ΜΜΕ για το Eurogroup   BBC 
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούν για τη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου στο BBC. 
   Το άρθρο αναφέρει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας αποφασίστηκε το ξεμπλοκάρισμα των 44 δισ. ευρώ, ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ.
 
       CNN
    Το CNN, με τίτλο «ΔΝΤ, Ευρωζώνη πετυχαίνουν συμφωνία για το ελληνικό χρέος». Σχετικά με την περίπτωση διαγραφής του ελληνικού χρέους, τονίζεται πως η πρόταση «μπήκε στο αρχείο». 
    Στο άρθρο γίνεται, επίσης, αναφορά, στις διαδηλώσεις των πολιτών, απόρροια του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας, ενώ τονίζει ότι η ανεργία έχει αγγίξει το 25% και το βιοτικό επίπεδο πολλών έχει πληγεί.

    Bloomberg
   «Η Ελλάδα κέρδισε ευκολότερους όρους στο χρέος μετά την ευρωπαϊκή φόρμουλα διάσωσης», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
   «Οι Eυρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ελάφρυναν τους όρους της επείγουσας βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι έπειτα από τρία χρόνια λανθασμένων εκκινήσεων ότι η Ευρώπη βρήκε την φόρμουλα για να "γιατρέψουν" την πληγείσα από την κρίση χώρα» σημειώνει το πρακτορείο.

    Le Monde
   «Το Βερολίνο αρνείται να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους» είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της γαλλικής Le Monde.Άλλο άρθρο της εφημερίδας φέρει τον τίτλο «Συμφωνία για την συρρίκνωση του ελληνικού χρέους». 
    To άρθρο κάνει λόγο για «οικονομική βοήθεια ζωτικής σημασίας για μια χώρα στα όρια της ασφυξίας».
     Η μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ θα σημάνει την συρρίκνωσή του κατά 40 δισ. μέχρι το 2020, κομβικό έτος για την Ελλάδα. Για σωτηρία από τη χρεοκοπία κάνει λόγο το άρθρο, τονίζοντας πως η συμφωνία «άνοιξε το δρόμο για τη δόση που θα σώσει τη χώρα». 

  Financial Times
   Οι Financial Times γράφουν ότι μετά από δύο άκυρες εκκινήσεις, οι διεθνείς δανειστές κατόρθωσαν να συμφωνήσουν τα ξημερώματα της Τρίτης για την επανεξέταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. 
     Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι όροι που συμφωνήθηκαν ίσως σημαίνουν απώλειες για κάποιες χώρες. Παρά τη συμφωνία, σημειώνουν οι FT, υπάρχουν ακόμη ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί.

    Liberation
   «Άνοιξε ο δρόμος για το ξεμπλοκάρισμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα» γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Liberation. 
    «Αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνεται μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2020».

    Suddeutsche Zeitung
  «Περισσότερα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα» αναφέρει στον τίτλο της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. «Η Ελλάδα παίρνει περισσότερα χρήματα. Σχεδόν 44 δισ. ευρώ θα φτάσουν στην Αθήνα. 
    Μ' αυτά η χώρα θα γλιτώσει την οικονομική κατάρρευση. Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το χρέος της. 
    Οι διεθνείς δανειστές συμφώνησαν στην νέα βοήθεια ύψους 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020» επισημαίνει η εφημερίδα.

     Spiegel
   «Το Eurogroup κλείδωσε ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα» αναφέρει στον τίτλο του το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση.
    «Στην τρίτη συνεδρίαση επιτέλους συμφώνησαν. Οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξασφάλισαν τα ξημερώματα την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δευτέρου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας», σημειώνει το περιοδικό.

    La Repubblica
   «Ελλάδα, νυχτερινή συμφωνία που δίνει ανάσα στην Αθήνα» είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, τονίζοντας ότι η επίσημη απόφαση θα έρθει στις 13 Δεκεμβρίου. 
    Αναφέρει ότι η απόφαση του Eurogroup θα βοηθήσει την Ελλάδα να φέρει το χρέος σε επίπεδα πιο βιώσιμα.

    El Pais
    Η ισπανική El Pais γράφει: «Η Ευρώπη και το ΔΝΤ ξεμπλοκάρουν την τελευταία στιγμή τη βοήθεια στην Ελλάδα». 
  «Οι οικονομικοί υπεύθυνοι της ευρωζώνης χαλάρωσαν το ρυθμό προσαρμογής του ελληνικού χρέους, καθορίζοντας νέο χρονοδιάγραμμα για να ισορροπήσει το ελληνικό χρέος ως το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, αντί του προηγούμενου στόχου του 120%».



Συμφωνία στο Eurogroup για τη δόση των 43,5 δισ. ευρώ και για τη μείωση του ελληνικού χρέους

Σε εξέλιξη το Eurogroup με επικρατέστερο το .. «κοκτέιλ» λύσεων    Σε μία δύσκολη, όπως παραδέχτηκαν, συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κατέληξαν τα μέλη του Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έπειτα από διαβουλεύσεις σχεδόν 14 ωρών. 
Βάσει της συμφωνίας, όμως διευκρινίστηκε μετά το Eurogroup, η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί σε τέσσερα μέρη:

  - Η μερίδα του λέοντος (34,4 δισ. ευρώ) θα είναι διαθέσιμη μετά τη έγκριση των Κοινοβουλίων των χωρών τη Ευρωζώνης, έως τις 13 Δεκεμβρίου. Από αυτά, τα 10,6 δισ. ευρώ προορίζονται για τις δημοσιονομικές ανάγκες και τα 23,8 δισ. ευρώ για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση.
   - Οι άλλες τρεις μικρότερες δόσεις (συνολικά 9,3 δισ. ευρώ) θα δοθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 και είναι συνδεδεμένες με τα λεγόμενα «ορόσημα» του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιανουάριο.


       Η μείωση του χρέους στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν θα επιτευχθεί με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν:
  • Επαναγορά ελληνικού χρέους
  • Επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP)
  • Μείωση των επιτοκίων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης (το πρώτο πρόγραμμα) κατά 100 μονάδες βάσης
  • Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων της Ελλάδας επί των δανείων του EFSF
  • Την επέκταση κατά 15 χρόνια της αποπληρωμής των δανείων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)
  • Την αναβολή των πληρωμών των τόκων για τον EFSF κατά 10 χρόνια
    Στη μείωση των επιτοκίων για τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος και την επιστροφή κερδών δεν χρειάζεται να συμμετέχουν όσες χώρες του ευρώ σε πλήρες, όπως σημειώνεται, πρόγραμμα στήριξης.
    Η ελάφρυνση του χρέους υπολογίζεται στα 40 δισ. ευρώ.

    Το Eurogroup σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τον δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα στοχευμένα πρωτογενή πλεονάσματα όπως και «το 30% πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα» στον δεσμευμένο λογαριασμό.
    Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία και/ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων , προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη και αξιόπιστη μείωση του ελληνικού χρέους. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 175% το 2016, στο 124% το 2020 και αισθητά κάτω από το 110% το 2022.



Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Μακρά προμηνύεται η νύχτα στο Eurogroup


Στις 13:30 η έναρξη του Eurogroup      Μακρά προμηνύεται η νύχτα βάσει πληροφοριών που διαρρέουν για το κλίμα που επικρατεί στο κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup.     
   Οι εταίροι στην ευρωζώνη με αρχηγό τη Γερμανία φέρονται να επιμένουν στις απόψεις τους για μη κούρεμα του ελληνικού χρέους και εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. 
   Ανυποχώρητο, όμως, εμφανίζεται και το ΔΝΤ, που, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επιμένει για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ (ήτοι 40 δισ. ευρώ) εδώ και τώρα και δέσμευση για περαιτέρω κούρεμα αργότερα.
   Ενδεικτικό των δυσκολιών που εμφανίζονται στην κατάληξη σε συμφωνία είναι και η προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης ετσι ώστε να υπάρξουν διμερείς επαφές και να γεφυρωθούν οι διαφωνίες.
  Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο επεισοδιακό Εurogroup της 20ης Νοεμβρίου, που δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία είχε διακοπεί αρκετές φορές για τέτοιου είδους επαφές.

Σιγήν ιχθύος ...τηρεί η κυβέρνηση εν αναμονή του σημερινού κρίσιμου eurogroup

Κυβέρνηση Σαμαρά: Οι λόγοι του φιάσκου στο Eurogroup   Σιγήν ιχθύος τηρεί η κυβέρνηση εν αναμονή του σημερινού κρίσιμου eurogroup.  
   Οι επιτελείς του πρωθυπουργού κρατούν μικρό καλάθι, αρνούμενοι να εκφράσουν θετική ή αρνητική άποψη για το αν τελικώς θα εκταμιευτεί η δόση.
    Απλώς αφήνουν να διαρρεύσει η «συγκρατημένη αισιοδοξία» του Α. Σαμαρά, ότι τελικώς θα υπάρξει ένα μίνιμουμ συμφωνίας μεταξύ κυρίως της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να υπάρξει τουλάχιστον πολιτική απόφαση για την εκταμίευση που θα δώσει μια κάποια ανάσα στην ελληνική οικονομία.
   Εντέχνως βέβαια δίνεται έμφαση από το Μέγαρο Μαξίμου στις δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ, ότι οι Ελληνες έκαναν όλα τα προαπαιτούμενα, όπως εντέχνως διοχετεύεται ότι ο κ. Σαμαράς όλο το Σαββατοκύριακο ήταν σε επαφή με πολλούς εκ των ομολόγων του, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, αλλά και με την πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
    Θετική απόφαση σήμερα, πάντως, θα δώσει τη δυνατότητα στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους να πάρουν μια ανάσα και να συνεχίσουν στο ίδιο έργο.

    Μια αρνητική απόφαση σήμερα δε, ανεξαρτήτως κοινωνικών εντάσεων, είναι βέβαιο ότι θα διαρρήγνυε, ίσως και ανεπανόρθωτα, την περίφημη κυβερνητική συνοχή, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ήδη διοχετεύουν ότι δεν είναι σύμφωνοι με τους τελευταίους χειρισμούς του Αντώνη Σαμαρά.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup


Στις 13:30 η έναρξη του Eurogroup    Μαραθώνια αποδεικνύεται η συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδυ. 
   Λίγο πριν τις 6 διεκόπη προσωρινά η συνεδρίαση για να γίνουν διμερείς επαφές.   
   Σύμφωνα με όλες οι ενδείξεις, σήμερα θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει κάθε σκέψη για «κούρεμα» στα διακρατικά δάνεια. 
     Σήμερα ολοκληρώνουμε τη λύση για την Ελλάδα, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
   «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα» είπε και εκτίμησε ότι «το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα».

«Απέχουμε ελάχιστα από τη λύση» λέει ο Όλι Ρεν προσερχόμενος στο Eurogroup

Ο Όλι Ρεν   Την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
    «Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα.

     Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ' αυτήν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.
     Ο επίτροπος εκτίμησε ότι το Eurogroup σήμερα μπορεί να λάβει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.