Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

S&P : '' 'Eπεσαν τα «ΑΑΑ» Γαλλίας και Αυστρίας '' - Μαζικό χτύπημα της Ευρωζώνης - Υποβάθμιση 9 χωρών



  Πολλαπλό «χτύπημα» στην καρδιά της Ευρωζώνης κατάφερε η Standard & Poor’s προχωρώντας αργά το βράδυ της Παρασκευής σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών.
  Ο οίκος έριξε την αξιολόγηση της Γαλλίας και της Αυστρίας κατά μία μονάδα, υποβαθμίζοντας άλλες επτά χώρες και μειώνοντας τις προοπτικές των υπόλοιπων σε αρνητικές.
  Μετά τη σαρωτική κίνηση, ουσιαστικά μόνο η Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο διατηρούν την ανώτατη πιστοληπτική τους θέση καθώς η S&P διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγησή τους, πλην όμως για όλες τις χώρες εκτός από τη Γερμανία ο οίκος διατηρεί πλέον αρνητικές προοπτικές (outlook) κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε πιθανή υποβάθμισή τους σε βάθος χρόνου. 

  Η S&P υποβάθμισε κατά δύο κλίμακες την Ιταλία, (από Α σε ΒΒΒ+) όπως και την Ισπανία (από ΑΑ- σε Α) και την Πορτογαλία (στην κλίμακα ΒΒ, με δυο λόγια σε junk!).
  Σε κάθε περίπτωση μετά και τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών ο πλήρης κατάλογος των ευρωπαϊκών κρατών που διατηρούν την ανώτατη δυνατή πιστοληπτική αξιολόγηση από την S&P έχει ως εξής: Ελβετία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία, Γερμανία και Βρετανία.
  H Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει τις υποβαθμίσεις, τονίζοντας ότι θα το πράξει όταν θα έχει τα πλήρη στοιχεία.
  Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την πλευρά του υποβάθμισε στις δηλώσεις του τη σημασία των υποβαθμίσεων της S&P.                
  Μιλώντας στο δίκτυο RTL τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης» για να συμπληρώσει πως «δεν είναι νέο ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές αναφορικά με την ευρωζώνη»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: