Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Τρόικας Κυβέρνησης

Οι εκπροσωποι της τρόικας ξεκίνησαν χθες τις διαπραγματεύσεις τους από το υπουργείο Οικονομικών
  Οι εκπροσωποι της τρόικας ξεκίνησαν χθες τις διαπραγματεύσεις τους από το υπουργείο Οικονομικών.
  Σε... μηδέν χρόνο η κυβέρνηση καλείται να ασπαστεί τις απαιτήσεις της τρόικας, ώστε μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιανουαρίου να προκύψει κατ' αρχήν συμφωνία για το νέο δανειακό πρόγραμμα.
  Χθες οι επικεφαλής της τρόικας ξεκίνησαν τις επαφές τους νωρίς το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, όπου είχαν συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους αναπληρωτές υπουργούς Σαχινίδη και Οικονόμου.
  Αργότερα το απόγευμα επισκέφτηκαν τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ως θέμα πρώτης προτεραιότητας τέθηκε η επισημοποίηση της συμφωνίας για το PSI, ώστε στη συνέχεια να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο μνημόνιο το οποίο θα συνοδεύσει τη νέα δανειακή σύμβαση.
   Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται όλα τα «ακανθώδη» ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν σε λιγότερο από δέκα ημέρες.
   Στην πρώτη γραμμή είναι το «ψαλίδισμα» των επικουρικών συντάξεων, η μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι καταργήσεις δημόσιων φορέων που θα οδηγήσουν σε απολύσεις, η επίσπευση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με πωλήσεις μεγάλων ΔΕΚΟ αλλά και τα πρόσθετα μέτρα για το τρέχον έτος και τη διετία 2013-2014.
   Μέσα στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί και ένα «μνημόνιο» επί των βασικών όρων υλοποίησης του PSI, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση 60 δισ. ευρώ (μέρος της πρώτης δόσης του νέου δανειακού προγράμματος ύψους 89 δισ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση της ανταλλαγής των «κουρεμένων» ομολόγων και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
   Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι ζητήματα όπως, για παράδειγμα, τα εργασιακά αλλά και οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις πρέπει να νομοθετηθούν από την παρούσα Βουλή, πριν πέσουν οι «υπογραφές» για τη νέα σύμβαση.
   Οσον αφορά τον δημόσιο τομέα, υπάρχει συμφωνία για μειώσεις 20% στα ειδικά μισθολόγια, ενώ οι δανειστές μας ζητούν να κοπούν πρόσθετες παροχές σε μη εισηγμένες ΔΕΚΟ και στις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες.
   Επίσης, η τρόικα στέλνει το μήνυμα ότι οι καταργήσεις δημόσιων φορέων που έχουν εξαγγελθεί πρέπει να γίνουν άμεσα, χωρίς μετατάξεις προσωπικού, κάτι που «μεταφράζεται» σε απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: