Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ομιλία Γιάννη Μανιάτη σε διημερίδα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε

 
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης
     Η οικονομική κρίση καθιστά αναγκαίο για την Ελλάδα να ψάξει και να βρει νέες πηγές ορυκτού πλούτου επεσήμανε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, κατά την ομιλία που απηύθυνε στο πλαίσιο διημερίδας με θέμα το μέλλον της θαλάσσιας έρευνας στην Ελλάδα κατά την επόμενη εικοσαετία, που διοργανώνει από σήμερα στο Ίδρυμα Ευγενίδου το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε), με τη συμμετοχή ερευνητών και επιστημόνων από πολλά διαφορετικά τμήματα Πανεπιστημίων και φορείς.
    Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, εμφανίστηκε αισιόδοξος, αν και όπως είπε «είναι άγνωστο τι θα αποδώσει αυτή η προσπάθεια, η οποία - σε κάθε περίπτωση - πρέπει να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον και παράλληλα αποδίδοντας στις τοπικές κοινωνίες το μερίδιο που τους αναλογεί».
    Ο κ. Μανιάτης, επεσήμανε ότι το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε θα μπορούσε να συμβάλει στην αναζήτηση στον ελληνικό βυθό τόσο αποθεμάτων των λεγόμενων ''σπάνιων γαιών'' που αποτελούν τη βάση για μία σειρά από κρίσιμα σύγχρονα υλικά υψηλής τεχνολογίας, όσο και κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.       Ειδικότερα, για την έρευνα υδρογονανθράκων σε ξηρά και θάλασσα, υπογράμμισε ότι η χώρα μας φιλοδοξεί σταδιακά να καταγράψει την παρουσία της στον παγκόσμιο χάρτη, κατ' αρχήν σε επίπεδο μελετών. Ο σχετικός Νόμος ψηφίστηκε φέτος τον Αύγουστο και προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού Φορέα για την έρευνα, ενώ μέχρι αυτός να συσταθεί τις έρευνες θα προωθήσει μια υπηρεσία του Υπουργείου ΠΕΚΑ με τη στήριξη εμπειρογνωμόνων.
    Ήδη, όπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης, έχουν γίνει τα πρώτα βήματα και δόθηκε στη δημοσιότητα η προκήρυξη για σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, σε μία συνολική έκταση περίπου 220.000 τετραγωνικών μέτρων. Σε έξι έως επτά μήνες αναμένεται να έχει ανατεθεί ο διαγωνισμός και να αρχίσουν να προκύπτουν τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών, που θα δώσουν μια ιδέα για το εάν έχει η Ελλάδα υδρογονάνθρακες, σε ποια σημεία και σε ποιες ποσότητες.
Εξάλλου, για πρώτη φορά η χώρα μας θα παραχωρήσει θαλάσσια ''οικόπεδα'' προς έρευνα με τη διαδικασία της ανοικτής πρόσκλησης (''open door''). Έτσι, προγραμματίζεται, στις αρχές του 2012, να παραχωρηθούν μέσω διαγωνισμού για έρευνα τρεις περιοχές: στον Πατραϊκό κόλπο, στο Κατάκολο της Πελοποννήσου και στα βορειοανατολικά των Ιωαννίνων.
Εν αναμονή αυτών των εξελίξεων, που σηματοδοτούν την εγκατάσταση εξεδρών γεωτρήσεων και άντλησης σε συγκεκριμένα σημεία των θαλασσών και την αναγκαία εγρήγορση για να αποφευχθούν προβλήματα για το περιβάλλον, ο Υφυπουργός κάλεσε το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε να ενεργοποιηθεί και να συμβάλει από Ελληνικής πλευράς στη σύνταξη του νέου σχεδιαζόμενου κανονισμού της Ε.Ε, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς επίσης η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτές τις δραστηριότητες.
    Εξάλλου ο κ. Μανιάτης επεσήμανε την ανάγκη τα εγχώρια ερευνητικά κέντρα να δημιουργήσουν θυγατρικές εταιρίες «τεχνοβλαστούς» (spin-off) και να αξιοποιήσουν εμπορικά τις καινοτομίες των ελλήνων ερευνητών.
     Πρότεινε ακόμα να υπάρξει ένας ''οδικός χάρτης'', με συνεργασία Κράτους, Ερευνητικών Κέντρων και Πανεπιστημίων, ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες για την εγχώρια υποθαλάσσια έρευνα και την αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού πλούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: