Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Χωρίς γιατρούς πολλοί νομοί

Όπως καταγγέλλει η Ένωση, μεγάλα στρώματα του πληθυσμού είναι πλέον ακάλυπτα από ιατρικές υπηρεσίες   Χωρίς γιατρούς βρίσκονται πολλοί νομοί της χώρας, όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), η οποία έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τις ελλείψεις σε ιατρικές υπηρεσίες. 
  Παράλληλα, η Ένωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα του Οργανισμού, καθώς -όπως αναφέρει- παρατηρείται κύμα φυγής ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ. 
  «Η κατάσταση είναι οριακή και απαιτείται άμεση λήψη μέτρων» αναφέρει η Ένωση, καλώντας το υπουργείο Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να μην μένουν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι χωρίς ιατρική φροντίδα.
   Όσον αφορά στα χρέη του ΕΟΠΥΥ, η Ένωση αναφέρει ότι μόνο για το 2012 ο Οργανισμός οφείλει 300 εκ. ευρώ, ενώ για τα έτη 2010 και 2011 οι οφειλές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
    Στη σχετική ανακοίνωση η Ένωση τονίζει ότι «καθημερινά ο αριθμός των ιατρών που δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μειώνεται» με αποτέλεσμα ολόκληροι νομοί της χώρας να στερούνται ιατρικών υπηρεσιών.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, σε 21 νομούς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ παιδίατρο. Επίσης, η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία, η δερματολογία κ.ά.
   Η Ένωση σημειώνει ότι ακόμα και στους νομούς που υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, ο αριθμός των ιατρών είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός.


   Η Ένωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού, υποστηρίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μαζικό κύμα φυγής ιατρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους αρχικά 5.500 συμβεβλημένους ιατρούς, τον μήνα Νοέμβριο καταθέσανε δικαιολογητικά ιατρικών επισκέψεων προκειμένου να αμειφτούν μόλις 4.041 ιατροί.
    «Αν το υπουργείο υγείας συνεχίσει να κωφεύει, τότε σύντομα ο ΕΟΠΥΥ θα αποτελέσει τον μοναδικό οργανισμό παροχή υπηρεσιών υγείας του κόσμου χωρίς γιατρούς» προειδοποιεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: