Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Απάντηση ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ για τους Υδρογονάνθρακες


                                                                    
  Απάντηση Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, στην ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ/Επιτροπή Ενέργειας, σχετικά με τον διαγωνισμό ερευνών υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές της Ελλάδας:
Γεννηματά: Πρόταση του ΠΑΣΟΚ η ρύθμιση για τους ομολογιούχους     Ο ΣΥΝ επιδεικνύει όψιμο ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Ενδιαφέρεται για τη στελέχωση του φορέα (ΕΔΕΥ) όταν, πριν ένα χρόνο ακριβώς, καταψήφιζε στη Βουλή το Νομοσχέδιο, με το οποίο η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιουργούσε την ΕΔΕΥ.    

     Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, εν ενεργεία βουλευτής, συμφωνούσε με την πρόταση της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που συμμετείχαν στην Επιτροπή - η οποία είχε σχηματιστεί από τον πρώην Υφυπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη - η στελέχωση του φορέα να μη γίνει από την τότε Κυβέρνηση, πριν τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη ολοκληρωθεί η δημόσια προκήρυξη και διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για το Δ.Σ. της εταιρείας.
       Το ίδιο αίτημα για τη μη ολοκλήρωση προεκλογικά του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες, ώστε η νέα κυβέρνηση να το χειριστεί με νωπή λαϊκή εντολή, είχε επίσης τεθεί και υιοθετηθεί από όλα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ).
       Θεωρήσαμε και θεωρούμε ως εθνική επιτυχία τη συμμετοχή οκτώ διεθνών πετρελαϊκών ομίλων (π.χ. EDISON, Schlumberger, ΕΛΠΕ, Energian Oil κ.α.) με δεσμευτικές προσφορές στον εν λόγω διαγωνισμό και δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο ο ΣΥΝ δυσφορεί που η χώρα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, αποδεικνύει ότι μπορεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα να προσελκύει διεθνείς επενδυτές. Θα προτιμούσε μήπως οι διαγωνισμοί να κηρυχτούν άγονοι;
     Ο ΣΥΝ ας μην αγωνιά για την «καταλήστευση» των κοιτασμάτων. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι με βάση τη δική μας εθνική νομοθεσία - την οποία αρνήθηκε να υπερψηφίσει - αλλά και τις πολιτικές δεσμεύσεις του κόμματός μας, όλοι οι διαγωνισμοί και όλες οι συμβάσεις αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων θα ελεγχθούν και θα επικυρωθούν από τη Βουλή των Ελλήνων, άρα και από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ.
       Τέλος, σε σχέση με την αναγκαιότητα του εθνικού σχεδίου αξιοποίησης των κοιτασμάτων, θα συμφωνήσουμε απόλυτα. Μόνο που υπάρχει ήδη. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, όπου προέχει η μεγιστοποίηση των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου και των ανταποδοτικών ωφελημάτων των τοπικών κοινωνιών, πάντα με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.
      Το σχέδιο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, ποιο είναι;
   Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η έρευνα των υδρογονανθράκων μπαίνει πλέον σε ουσιαστική και ελπιδοφόρα φάση. Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, το αμφισβητούν.
     Ας είναι.
   Εμείς θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τον Πρόεδρό του, τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, αντέγραψε τις προτάσεις μας για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, το οποίο θα μπορούσε να στηριχτεί από τα έσοδα των υδρογονανθράκων, αυτά δηλαδή τα οποία τώρα αμφισβητούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: