Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Σενάρια αποχώρησης από το ευρώ θα προκαλούσε οικονομικό και κοινωνικό σεισμό στη Γαλλία

Γαλλία«Η έξοδος από το ευρώ, έχει εισέλθει πλέον στη σφαίρα του πιθανού» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής Les Echos.
   H οικονομική εφημερίδα παραθέτει στη σημερινή της έκδοση σχεδιαγράμματα, συνεντεύξεις και μια μελέτη του ινστιτούτου Μονταιν (Institut Montaigne) για τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας επιστροφής της Γαλλίας στο εθνικό της νόμισμα.

    Σύμφωνα λοιπόν με τις προβολές του γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών η έξοδος της δεύτερης οικονομικής δύναμης της ευρωζώνης από το κοινό νόμισμα θα στερούσε έως και το 20% του ΑΕΠ από τη χώρα σε ορίζοντα 10 ετών.
  Το ευρώ λοιπόν θα καταστρεφόταν, λέει το Ινστιτούτο, και μαζί με αυτό η αγροτική οικονομία της Γαλλίας που θα έχανε πολλούς πόντους ανταγωνιστικότητας σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία που θα επέστρεφαν σε ακόμα πιο υποτιμημένα εθνικά νομίσματα από το κατά 20% υποτιμημένο (σε σχέση με το ευρώ) «νέο φράγκο».
   Πάντως η προοπτική μιας εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ τροφοδοτεί δικαίως «θεωρίες χάους» με ανυπολόγιστες στην πραγματικότητα συνέπειες για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: