Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ντράγκι: «Η έξοδος από το ευρώ δεν θα βοηθούσε τις χώρες της ευρωζώνης»...

Προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η έξοδος χωρών από το ευρώ, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της ... Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Financial Times».
   Η έξοδος από το ευρώ δεν θα βοηθούσε τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το χρέος τους αλλά ούτε τις χώρες που θα παρέμεναν σε αυτή», επεσήμανε ο κ. Ντράγκι, τονίζοντας πως «η έξοδος από την Ευρωζώνη και η υποτίμηση του νομίσματος θα προκαλούσε υψηλό πληθωρισμό, ενώ η χώρα θα έπρεπε τελικά να κάνει τις ίδιες μεταρρυθμίσεις αλλά από μία πολύ πιο αδύνατη θέση».
Στην ερώτηση αν η αποχώρηση κάποιων χωρών θα ήταν καλύτερη για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι απάντησε: «τότε, θα γινόταν μία ουσιαστική παραβίαση της υφιστάμενης συνθήκης. Και όταν κάποιος ξεκινά με αυτή, δεν γνωρίζεις ποια θα είναι η κατάληξη».
Αναφερόμενος στα προβλήματα που προκαλούνται από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν οι χώρες της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι δεν αμφισβήτησε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε ύφεση της οικονομίας, αλλά πρόσθεσε ότι η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης θα έχει ως όφελος τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: