Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Τσίπρας : «θα σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ»

Σωτηρία μέσα στο ευρώ υπόσχεται ο Τσίπρας

  Την αναστολή του Μνημονίου και τη συντεταγμένη έξοδο από την κρίση έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «θα σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ».
  Μιλώντας χτες στο συνέδριο του Economist, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να κλείσει τα σενάρια που θέλουν το ΣΥΡΙΖΑ «να κάνει κλικ προς τα αριστερά» σε ό,τι αφορά τη θέση του για το ευρώ, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα του κόμματος να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, γιατί, όπως είπε, «είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε».
   Περιγράφοντας τις κορυφαίες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι φανερό ότι η χώρα και η οικονομία χρειάζεται άμεση και ριζική αλλαγή πορείας, χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, άμεση αναστολή του μνημονίου και κατάργηση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας, ισχυρή και πετυχημένη διαπραγμάτευση των δανειακών μας υποχρεώσεων, και όραμα για μεταρρυθμίσεις και φυγή προς τα εμπρός.
   Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα είναι η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι το κόμμα του σχεδιάζει να αντικαταστήσει το αποτυχημένο μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
   Στο πλαίσιο αυτό, είπε, βασική μας επιδίωξη η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και -με αιχμή δημόσιες επενδύσεις ταχείας απόδοσης- η αντιστροφή της ύφεσης και η ανάκαμψη.
   Η Ελλάδα και όλος ο ευρωπαϊκός Νότος έχουν ανάγκη από ένα νέο σχέδιο δημόσιων ευρωπαϊκών επενδύσεων, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, για να επανακάμψουν και μαζί να επανακάμψει και η συνοχή της ευρωζώνης, είπε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε τη δέσμευσή του για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011.
   Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο κ. Τσίπρας έναντι της γερμανικής πολιτικής στην ΕΕ, ενώ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την εμβάθυνση της διαίρεσης βορρά-νότου.
    Με πρωταρχική ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης, η Ευρωζώνη ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι για την κ. Μέρκελ η κρίση διαμορφώνεται, πράγματι, σε ευκαιρία. Αλλά ευκαιρία για την επιβολή της γερμανικής οικονομικής ηγεμονίας κατά τη ρωμαϊκή τακτική του «διαίρει και βασίλευε».
Γιατί, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, η πολιτική της προκαλεί νέες διαιρέσεις.  Στην αρχική διαιρετική τομή Βορρά-Νότου, που είχε αναδείξει η ασύμμετρη λειτουργία της Ευρωζώνης έως την κρίση χρέους, εφάπτεται τώρα μια νέα διαίρεση: ανάμεσα στις πιστώτριες χώρες του Βορρά και τις δανειζόμενες του Νότου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: